1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäripaneeli: Kollegiaalisuus toteutuu hyvin lääkärintyössä
Liitto toi­mii 45/2019 vsk 74 s. 2594 - 2595

Lääkäripaneeli: Kollegiaalisuus toteutuu hyvin lääkärintyössä

Lääkärit kokevat, että luottamus, hyvä keskusteluyhteys ja ­yhteishenki kollegoiden välillä toteutuvat työssä hyvin.

Lääkäripaneeli: Kollegiaalisuus toteutuu hyvin lääkärintyössä Kuva 1 / 2 Kuva: Adobe/AOP
   

Lääkäriliitto selvitti keväällä jäsenten näkemyksiä kollegiaalisuuden toteutumisesta. Noin 90 prosenttia arvioi kollegiaalisuuden toteutuvan hyvin kollegojen välisen luottamuksen, työn arvostuksen ja vuorovaikutuksen alueilla. Kehitettävää ilmeni ristiriitatilanteiden käsittelyssä ja ratkaisemisessa kollegiaalisesti.

Lääkäriliitto pyrkii edistämään kollegojen välistä luottamusta. Yksi liiton strategian tavoitteista on vahvistaa ammattikunnan yhtenäisyyttä ja kollegiaalisuutta. Lääkäripaneelin tulosten mukaan lääkärit olivat tyytyväisiä Lääkäriliiton toimintaan kollegiaalisuuden edistämisessä. Yli 70 prosenttia vastanneista oli tyytyväisiä kollegiaalisen hengen ylläpitämiseen.

Tulos oli samalla tasolla, kun sitä kysyttiin Lääkäripaneelissa edellisen kerran vuonna 2015.

Keväällä 2019 neljä lääkäriä kymmenestä oli tyytyväinen Lääkäriliiton toimiin kollegiaalisuuden edistämisessä ja lääkäritoiminnan ja ilmoittelun valvontaan. Joka viides kyselyyn vastanneista ei osannut arvioida tätä asiaa tai ei tuntenut toimintaa. Erityisesti nuorille lääkäreille Lääkäriliiton tehtävät tällä alueella olivat vähemmän tunnettuja.

Kollegiaalisuuden toteutumista lääkärin nykyisessä työssä selvitettiin 12 osa-alueella, jotka kuvasivat kollegojen välistä luottamusta, vuorovaikutusta, yhteistyötä, tukea työssä ja työn arvostusta (kuvio 1Kansikuva. ).

Kehitettävää ongelmien ratkaisemisessa

Lääkärit kokivat, että luottamus, hyvä keskusteluyhteys ja yhteishenki kollegoiden välillä toteutuvat työssä hyvin. Nämä osa-alueet toteutuivat yhtä hyvin kuin vuonna 2013 (11 Saloranta L ym.Lääkäri 2013 -tutkimus. Kollegiaalisuus toteutuu lääkärien mielestä hyvin. Suom Lääkäril 2016;41:2575-2581e.), jolloin asiaa tutkittiin ensimmäisen kerran. Myös osa-alueet, joilla on vielä kehitettävää, olivat samoja: ristiriitojen ja ongelmien ratkaiseminen, virheelliseen toimintaan puuttuminen ja kollegan hoitoon ohjaaminen tarvittaessa.

Vastauksissa erottuivat lääkärien työuran eri vaiheet. Nuoret, erikoistumassa olevat lääkärit arvioivat kriittisemmin kokemattomampien kollegojen tuen toteutumista omassa työssään. Vastaavasti vanhemmat lääkärit arvioivat pitkän kokemuksensa perusteella ristiriitoihin ja ongelmiin puuttumisen muita huonommaksi.

Sairaalassa työskentelevät lääkärit arvioivat useammin, että yhteistyö toisessa klinikassa tai toisessa työyhteisössä toimivan kollegan kanssa toteutuu hyvin.

Terveyskeskuksen lääkärit kokivat muita useammin, että työssä onnistutaan ratkomaan ristiriitatilanteita, virheelliseen toimintaan puututaan kollegiaalisesti ja kollegan hoitoon ohjaaminen tarvittaessa toteutuu hyvin.

Yksityislääkärinä työskentelevät vastasivat muita useammin, että kollegoiden työn arvostamisen ja rakentavan palautteen saaminen omasta toiminnasta toteutuvat hyvin.

Lääkäripaneeli

Lääkäripaneeli on sähköinen kysely Lääkäriliiton jäsenille. Lääkäripaneeliin vastasi 623 lääkäriä, jotka edustivat iän ja alueellisen sijoittumisen suhteen kaikkia alle 70-vuotiaita lääkäreitä. Heistä yli 90 prosenttia oli aiemmin mukana paneelissa vuonna 2015. Vain joka viides kutsutuista vastasi kyselyyn tällä kertaa. Osuuttaan vähemmän vastasivat alle 45-vuotiaat lääkärit.

Lue myös

Kollegiaalisuusohjeita uudistetaan

Lääkäriliiton Luottamusneuvosto on valmistellut sovinto- ja kunniatuomioistuimen johtosäännön sekä kollegiaalisuusohjeiden muutoksia. Samalla on käyty läpi liiton sääntöihin näiden muutosten takia tarvittavia korjauksia.

Lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeiden tarkoituksena on pitää yllä arvonmukaista henkeä ja hyvää toveruutta lääkärikunnan keskuudessa. Jos lääkäri kohtaa epäkollegiaalista toimintaa, voi hän saattaa asian arvioitavaksi Luottamusneuvostoon, joka toimii liiton sovinto- ja kunniatuomioistuimena.

Liiton hallitus hyväksyi lokakuun kokouksessaan Luottamusneuvoston esittämät muutosehdotukset. Seuraavaksi ne saatetaan valtuuskunnan joulukuussa pidettävän syyskokouksen hyväksyttäväksi.

Kirjoittajat
Piitu Parmanne
Kirjallisuutta
1
Saloranta L ym.Lääkäri 2013 -tutkimus. Kollegiaalisuus toteutuu lääkärien mielestä hyvin. Suom Lääkäril 2016;41:2575-2581e.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.