Lääke-esittelyt pois kanttiineista
Lääketeollisuus ja Suomen Lääkäriliitto kehottavat sairaaloita kertomaan alueensa lääke-esittelijöille, kuinka toivovat lääke-esittelyitä pidettävän. Lähetyn kirjeen liitteenä on Lääketeollisuus ry:n ja Suomen Kuntaliiton asiasta laatima suositus. Muutamat sairaalat ovat kokeneet lääke-esittelyt niin häiritseviksi, että ovat kieltäneet ne kokonaan.
Suomen Lääkäriliitto ja Lääketeollisuus ry lähettivät joulukuussa sairaaloiden johtajaylilääkäreille kirjeen, jossa ne toivovat sairaaloiden laativan paikalliset pelisäännöt lääke-esittelyiden pitoon ja kertovan ne alueensa esittelijöille.
Ohjeiden pohjaksi lähetettiin Lääketeollisuus ry:n ja Suomen Kuntaliiton syksyllä 2007 laatima Hyvät lääke-esittelytavat -suositus.
- Vuonna 2006 muutamissa sairaaloissa kiellettiin lääke-esittelyt, koska kanttiinien koettiin olevan täynnä esittelijöitä ja heidän kanssaan kahvittelevia lääkäreitä. Tilanne oli valitettava, mutta ikävää on sekin, että se johti esittelyiden kieltoon. Ne ovat kuitenkin lääkäreille tärkeä tietokanava, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja
Suvi-Anne Siimes
sanoo.Lääke-esittelyitä rajoitettiin vuonna 2006 Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä. Oulussa kiellettiin henkilökohtaiset tai pienille ryhmille suunnatut esittelyt työaikana ilman koulutustilaisuutta, ja Tampereella edellytettiin, että esittely sovitaan etukäteen ja järjestetään sitä varten varatussa erillisessä tilassa. Kuopiossa on sallittu vuodesta 2002 lähtien työajalla vain esimerkiksi lääkärikokouksessa pidettävät ryhmäesittelyt.
Viesti perille kasvotusten
Siimeksen mukaan tilanne lientyi viime vuoden kuluessa, mutta hyvän yhteistyön takaamiseksi haluttiin kuitenkin laatia toimintaohjeet.
Lainsäädäntö säätelee lääke-esittelyiden sisältöä. Suosituksessa todetaan lain vaatimukset, kuten se, että lääkenäytteitä voidaan tietyn valmisteen osalta jakaa lääkärille vain yksi vuodessa. Pääpaino on kuitenkin esittelyiden järjestämisessä.
Lääke-esittelyt sovitaan ennalta, ja terveydenhuollon yksiköt antavat esittelijöille selkeät ohjeet siitä, keneltä esittelyajat varataan. Esittelyt pidetään lääkärin vastaanottohuoneessa, lääkäreiden sosiaalitilassa tai muussa esittelyä varten osoitetussa tilassa. Esittelyyn varataan kohtuullinen aika, ja siitä pidetään kiinni.
Suositus on osa Lääketeollisuus ry:n markkinointiohjesääntöä, ja sen noudattamatta jättämisestä seuraa sanktio.
- Toivomme, että jokainen terveydenhuollon yksikkö tekisi lääke-esittelyjä varten omat ohjeensa ja kutsuisi alueensa esittelijät kuulemaan niitä. Tällä tavoin tieto menee perille, Siimes sanoo.
Hän toteaa ohjeiden olevan selkänoja myös lääke-esittelijöille.
- Terveydenhuollon työpaikoilla on kova kiire, ja esittelyt lääkärille niitä harvoja tauon saannin keinoja. On kuulunut sellaistakin, että kun esittelyt on kielletty, lääkärit ovat sopineet niitä uhitellakseen esimiehilleen. Tämäkään ei ole ideaalitilanne.