1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Laatupalkinnosta kisataan taas
Liitto toi­mii 49/2018 vsk 73 s. 2964 - 2965

Laatupalkinnosta kisataan taas

Parasta laadun kehittäjää etsitään jälleen. Laatupalkintofinaaliin on valittu kolme ehdokasta.

Laatupalkinnosta kisataan taas Kuva 1 / 3
     

Lääkäriliiton laatuneuvosto on valinnut hakemusten perusteella kolme palkintoehdokasta finaaliin, joka pidetään Lääkäri 2019 -tapahtuman yhteydessä tammikuussa. Finalistit ovat Rovaniemen terveyskeskus, Sosteri (Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä) ja Vantaan kaupungin terveyskeskuksen ehkäisy- ja perhesuunnittelupalvelut.

Kolme erilaista kehittämishanketta

Rovaniemen terveyskeskus on onnistunut hoitosuunnitelman implementoinnissa tyypin 2 diabetespotilailla. Suurin osa rovaniemeläisistä diabetespotilaista on laatinut hoitosuunnitelman yhdessä ammattihenkilön kanssa. Laatumittausten perusteella diabetespotilaiden hoidon laatu on kohentunut hoitosuunnitelman käyttöönoton myötä. Hoito on entistä jäsennellympää, potilaslähtöisempää, yksilöllisempää ja tavoitteellisempaa.

Sosteri on ensimmäinen toiminnallisesti prosessijohdettu julkinen sote-organisaatio. Aikaisemmin se oli perinteisesti johdettu linjaorganisaatio, jossa oli erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja tukipalvelujen tulosalueet. Toukokuussa 2016 Sosteria lähdettiin kehittämään prosessijohdetuksi organisaatioksi, jossa toimintaa johdetaan kolmen ydinprosessin avulla. Näitä ovat kiireellinen hoito, kiiretön hoito sekä asumis- ja hoivapalvelut. Tavoitteena ei ole enää "pysyä hoitotakuussa" vaan "jonottamatta hoitoon ja hoidosta kotiin".

Vantaan kaupungin terveyskeskuksessa on kehitetty ehkäisypalveluita siten, että tarve raskaudenkeskeytyksille on vähentynyt. Vuosina 2000-2012 Vantaalla tehtiin enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin Suomessa keskimäärin. Vuonna 2013 kunnan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloissa aloitettiin pitkäaikaisen ehkäisyn (kierukoiden ja kapselien) ilmaisjakelu kaikenikäisille vantaalaisnaisille ja Vantaalla opiskeleville. Sen myötä raskaudenkeskeytykset alkoivat vähetä, ja vuonna 2015 määrä oli jo lähellä koko maan keskiarvoa. Maaliskuusta 2018 lähtien alle 20-vuotiaat ovat oikeutettuja kokonaan ilmaiseen ehkäisyyn.

Tavoitteena levittää hyviä käytäntöjä

Lue myös

Lääkäriliiton laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille toiminnan tuloksellisesta kehittämisestä. Tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä kollegoille.

Laatupalkinto jaetaan nyt 20. kerran. Palkinnon saajan valitsee Lääkäriliiton laatuneuvosto. Siinä ovat Lääkäriliiton lisäksi edustettuina Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Laatupalkintofinaali 2018 ja potilasturvallisuuden integroiminen laadun kehittämiseen järjestetään Lääkäri 2019 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 11.1. klo 8.30 – 10.45. Finaali on kaikille avoin, tervetuloa seuraamaan! Voittaja julistetaan finaalin päätteeksi. Ohjelma: lääkäripäivät.fi

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.