1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Laatupalkinto Jyväskylään
Liitto toi­mii 4/2020 vsk 75 s. 205

Laatupalkinto Jyväskylään

Lääkäriliiton laatupalkinnon nappasi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tunnustuksena tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittämisestä.

Laatupalkinto Jyväskylään Kuva 1 / 1 Kuva: Ville Rinne

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on kehitetty tekonivelleikkauspotilaan hoitopolkua kotoa kotiin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisenä projektina.

– Uudessa toimintamallissa terveyskeskus varmistaa potilaan leikkauskelpoisuuden ja ohjaa leikkaukseen. Ortopedian poliklinikka hyväksyy arvioinnin, tekee leikkauspäätöksen ja suorittaa leikkaukseen. Työterveyshuolto arvioi työkyvyn ja työn muutostarpeet. Uusi malli nivoo eri osapuolten toiminnan hienosti yhteen, sanoo palkinnosta päättäneen Laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell.

Potilaalla on vain yksi poliklinikkakäynti ennen leikkausta – samalla käynnillä hän tapaa fysioterapeutin, ortopedin ja sairaanhoitajan. Potilaiden keskittämisellä tekonivelpoliklinikalle poliklinikkajono hävisi puolessa vuodessa, eikä sen jälkeen jonoa ole enää muodostunut.

Uudesta toimintamallista on tehty Tekonivelpotilaan hoitopolku, joka on julkaistu Terveysportissa. Siten se on kaikkien ammattilaisten hyödynnettävissä.

Lue myös

Palkinto luovutettiin Lääkäri 2020 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä laatupalkintofinaalissa. Laatupalkinto myönnetään vuosittain lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.