Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2014 vsk 69 s. 2904 - 2906

Lähde mukaan vaikuttamaan!

Lääkäriliiton alueellisissa valiokunnissa saat äänesi kuuluviin ja pääset seuraamaan alan tapahtumia näköalapaikalta. Haku valiokuntiin on käynnissä 31.10.-30.11.

Sari Kosonen

Valiokunnat ovat jäsenen ääni liittoon ja päinvastoin. Valiokunnat toimivat kaikilla erityisvastuualueilla ja kokoontuvat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Jokaisella alueella toimii edunvalvontavaliokunta, professiovaliokunta ja terveyspoliittinen valiokunta, jotka käsittelevät nimiensä mukaisia teemoja.

Valiokuntien tehtävänä on tuoda esiin jäsenien näkemyksiä, ottaa kantaa paikallisiin asioihin ja osallistua liiton kannanottojen valmisteluun. Valiokunnat kokoontuvat kuusi kertaa vuodessa.

Valiokuntien toimikausi on kaksi vuotta. Nyt on kausi vaihtumassa, ja haku uudelle kaudelle alkanut. Valiokuntiin voivat hakea kaikki asiasta kiinnostuneet Lääkäriliiton jäsenet - aiempaa järjestökokemusta ei edellytetä. Lääkäriliiton hallitus valitsee ilmoittautuneiden joukosta jäsenet valiokuntiin tammikuun kokouksessaan.

Konkareita ja keltanokkia

Seinäjoen keskussairaalan geriatrian poliklinikassa työskentelevällä Hanna Pajulammilla on päättymässä toinen kaksivuotiskausi TAYS-ervan edunvalvontavaliokunnassa.

- Minua kiinnostaa valtavasti omaan työhön vaikuttaminen ja työhön vaikuttavien päätösten taustat. Loppuvuodesta 2010 muutimme Rovaniemeltä Seinäjoelle, ja jo etukäteen mietin keinoja tutustua uuden paikkakunnan kollegoihin. Samaan aikaan näin Lääkärilehdessä ilmoituksen valiokuntien jäsenhausta ja päätin pyrkiä mukaan.

- Valiokunnassa kiinnostavinta on ollut keskustelu ves-tavoitteista ja päivystyksen uudesta työaikamallista. Kiinnostavaa on ollut myös jatkuvasti kuulla ajankohtaisista oman ervan ruohonjuuritason edunvalvonnallisista asioista. Myös isojen valtakunnan tason päätösten taustojen kuuleminen on ollut opettavaista, höystettynä valiokunnan järjestökonkareiden perspektiiviä tuovilla historiakatsauksilla.

- Parasta valiokuntatyöskentelyssä on verkostoituminen eli "omiin" valiokuntalaisiin tutustuminen ja keskustelut heidän kanssaan. Valiokunnassamme on ollut koolla hieno yhdistelmä kollegoita konkareista keltanokkiin, ja kaikkia on yhdistänyt aktiivisuus, innostus ja keskustelun taito. Menipä ruusuiseksi, mutta en valehtele yhtään!

Keskustelua isoista asioista fiksussa seurassa

Martti Ollinen on työterveyslääkäri ja työskentelee osa-aikaisesti ammatinharjoittajana Mehiläisessä. Hän on toista kautta OYS-ervan edunvalvontavaliokunnassa.

- Olen ollut myös aikaisemmin mukana Lääkäriliiton toiminnassa, mm. valtuuskunnassa ja terveyspoliittisessa valiokunnassa. Valiokunnissa parasta on yhteisöllisyys ja kokemus, että pystyy edes pieneltä osaltaan vaikuttamaan suomalaiseen terveydenhuoltoon, joka tuntuu nykyään olevan enemmänkin poliittisten diletanttien riepoteltavana.

- Lääkärin etiikka, autonomia ja johtamiskysymykset ovat olleet sydäntäni lähinnä, ja olen kokenut pystyneeni niistä jakamaan näkökulmia parhaiten. Substanssiasioista lääkärien työterveyshuolto ja edunvalvonta ovat oman työni kautta ja aikaisempien aktiviteettieni perusteella kiinnostavia.

Aikuispsykiatrian poliklinikassa Salossa työskentelevä Noora Scheinin on toiminut TYKS-ervan professiovaliokunnassa viime talvesta lähtien.

- Valiokuntatyöskentelystä minut sai kiinnostumaan mahdollisuus saada tietoa ja vaikuttaa profession kehitykseen. Kaikenlainen edunvalvontatyö on tärkeää, mutta juuri tässä valiokunnassa kiinnosti nimenomaan ammattikuntamme nykytilan ja tulevaisuuden pohtiminen laajemmin, myös eettisine kysymyksineen.

- Kiinnostavinta tällä hetkellä minusta on Lääkäriliitossa meneillään oleva autonomiahanke, jolla pyritään mm. määrittelemään, rajaamaan, kehittämään ja turvaamaan ammattikuntamme työnkuvaa, roolia ja osuutta terveydenhuollossa ja koko yhteiskunnassa.

Scheininin mielestä valiokunnassa parasta on mielenkiintoinen ja eteenpäin pyrkivä keskustelu isoista asioista fiksujen ihmisten kanssa. Hae siis mukaan!

Mitä valiokunnissa tehdään?

Edunvalvontavaliokunta

Toimii alueella eri sektoreiden (terveyskeskus, sairaala, yksityinen) yhteydenpitokanavana.

Kerää tietoa alueellisista edunvalvonta-asioista (paikalliset sopimukset ja järjestelyvaraerien käyttö, päivystyskorvaukset ja -frekvenssit).

Lue myös

Tiedottaa alueellisista edunvalvonta-asioista valtakunnan tasolle ja päinvastoin.

Valmistelee hallituksen ja edunvalvontajaoksen toimeksiantoja.

Ottaa itsenäisesti kantaa alueensa edunvalvonta-asioihin.

Professiovaliokunta

Toimii koulutusedunvalvonnan ja profession edistämisen kanssa toimivien lääkärien yhteydenpitokanavana.

Kerää tietoa alueellisista koulutusasioista ja välittää tietoa valtakunnantasolle.

Ottaa kantaa alueellisiin koulutusasioihin ja pitää yhteyttä yliopistoihin.

Valmistelee asioita professiojaoksen toimeksiannosta.

Edistää professionalismia ja kollegiaalisuutta.

Terveyspoliittinen valiokunta

Toimii alueen terveyspoliittisten ja -hallinnollisten toimijoiden yhteydenpitokanavana.

Kerää tietoa alueellisista terveyshallinnollisista rakenteista ja muutoksista ja tiedottaa niistä valtakunnantasolle.

Pyrkii vaikuttamaan hallintorakenteiden muutoksiin jo suunnitteluvaiheessa.

Pyrkii vaikuttamaan alueellisiin päättäjiin yhdessä piiriylilääkärin kanssa.

Tiedottaa liiton terveyspoliittisista näkemyksistä alueen lääkäreille ja paikallismedialle.

Valmistelee terveyspoliittisia ja -hallinnollisia asioita jaoksen toimeksiannosta.

Alueellisten valiokuntien työtä koordinoivat piiriylilääkärit. Asioiden valmistelusta vastaavat Lääkäriliiton hallitus ja sen jaokset.

Näin haet valiokuntaan

Ilmoittaudu verkkolomakkeella osoitteessa

www.laakariliitto.fi/valiokuntahaku

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030