Lahden paikallisosaston puheenjohtaja Tiina Posa: Palkoissa on vielä tekemistä
Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa lääkäreille ei voida Päijät-Hämeen keskussairaalassa maksaa ihan kilpailutilanteen mukaisia palkkoja. Joillekin erikoisaloille onkin jo vaikeuksia houkutella uutta väkeä.
Päijät-Hämeen keskussairaalalla on oma palkkaohjesääntö. Sen mukaan VES:n määrittelemä vähimmäisperuspalkka voidaan ylittää 25 prosentilla. Suuremmat ylitykset eivät ole käytännössä olleet mahdollisia muiden kuin tulosaluejohtajien kohdalla ja sairaanhoitopiirin johtajan päätöksellä. Entiseen palkkahaitariin verrattuna pelivaraa on siis tullut vain muutama prosentti lisää. Ylärajojen poistuminen lääkärisopimuksesta on positiivinen asia siten vain periaatteellisella tasolla, sillä käytännössä se ei ole ollut monille lahtelaisille sairaalalääkäreille juuri muuta kuin sanahelinää.
- Toki palkat ovat nousseet enemmän kuin mitä lakon jälkeen kerrottiin, mutta niin on käynyt muuallakin ja niinhän oli nimenomaan tarkoitus, huomauttaa pääluottamusmies ja gynekologi Tiina Posa. Keskusteluyhteys talon johtoon on kuitenkin varsin hyvä ja mutkaton ja hän uskookin asioissa päästävän pikkuhiljaa eteenpäin. Erikoistuvien lääkärien tehtäväkohtaisiin palkkoihin on jo saatu syksystä alkaen noin kolmesataa euroa yli VES:n. Ja kun edellisellä kerralla Päijät-Häme oli sairaanhoitopiirien välisessä palkkavertailussa neljänneksi viimeisenä, niin viimeisimpien tilastojen mukaan alamme kolkutella keskiarvoa, Posa iloitsee.
Hoitajien, ja yleensäkin muiden kuin lääkärien, palkkaongelmat tuntuvat edelleen koskevan alarajaa, joten toisilta ryhmiltä ei ole herunut tukea talon palkkaohjesäännön kritisoinnissa. Heidän huomionsa on kiinnittynyt siihen, että alarajoja saataisiin nostettua. Lisäksi ohjesääntö tuntuu olevan melko pitävä, Tiina Posa harmittelee.
Luottamusmiehet murroksessa
Pääluottamusmiesten vaihtuminen vetää vakavaksi. Koko maassa on vanhoja konkareita vuosi vuodelta vähemmän. Lahden alueella pääluottamusmiesporukka on onneksi ollut pysyvämpää.
- Käydessäni liiton koulutuksissa olen huomannut, että nykyinen pääluottamusmiesten joukko on uusiutunut lähes kokonaan parin vuoden kuluessa. Aloittelevalta pääluottamusmieheltä kuluu useampi vuosi ennen kuin koko repertuaari tulee tutuksi ja hän pääsee viemään asioita toden teolla eteenpäin. Kolmen vuoden kausi ei riitä siihen millään. Sopimusten ja liitteiden tulkinnan lisäksi pitää tuntea paikkakunnan omat tavat, kuviot ja henkilöt eikä kaikki tapahdu hetkessä, Tiina Posa tietää.
Hän on itse toista kauttaan pääluottamusmiehenä Lahdessa ja vastaa yli kolmensadan lääkärin ja muun akavalaisen edunvalvonnasta. Sitä ennen hän toimi pääluottamusmiehenä Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä Mikkelissä.
- Kunhan nykyiset tottuvat ja sitoutuvat tehtäviinsä, niin joidenkin vuosien kuluttua maassa onkin sitten tosi rautainen luottamusmiesverkosto, hän lataa.
Päivystykset ennallaan
Lahdessa päivystetään perinteiseen tyyliin eikä siellä ole kokeiltu useisiin lyhyempiin vuoroihin jaettuja tai muita uusia päivystysmalleja. Työstä on selvitty suurimmaksi osaksi omin voimin nyt kun lääkärien määrä on onneksi kääntynyt nousuun. Ainoastaan sisätautien ja lastentautien etupäivystyksissä on käytetty keikkalääkäreitä apuna.
Psykiatreja ja ortopedeja tarvitaan
Päijät-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä täyttämättä psykiatrin virkoja. Myös ortopedeja puuttuu, ja ilmeisenä ongelmana on raha.
- Talon joustamaton palkkapolitiikka aiheuttaa sen, että uusia kykyjä on vaikea suostutella tänne. Monilla erikoisaloilla kilpaillaan tekijöistä, ja yhtenä houkuttimena on tietenkin raha. Onneksi emme kuitenkaan ole mikään läpikulkupaikka, sillä asiat ovat meillä muuten ihan mallikkaasti, Tiina Posa kehuu.
Lahdessa on aktiivisia lääkäreitä
Lääkäriliiton Lahden paikallisosaston piiriin kuuluu nelisensataa jäsentä: sairaala- ja terveyskeskuslääkärit sekä muutkin Lahden alueella työskentelevät, kuten esimerkiksi yksityislääkärit. Alueellista toimintaa on kiitettävästi, sillä paikallinen Duodecim-yhdistys ja monet muut yhdistykset järjestävät säännöllisesti koulutustilaisuuksia lääketieteellisistä aiheista. Paikallisosaston omissa kokouksissa käsitellään yleensä edunvalvontaan liittyviä aiheita, vaikka vaihteluakin on ollut. Jäsenkunnan riveistä kuuluu jatkuvasti tasaista, mutta vielä hiljaista nurinaa palkoista eli ainakaan liika tyytyväisyys ei ole passivoinut lahtelaisia.
- Meillä on sellainen politiikka, että paikallisosaston toiminta tehostuu tarvittaessa ja vastaavasti kokoonnumme harvemmin tai pienemmällä porukalla, jos ei ole isoa ajankohtaisasiaa käsiteltävänä. Se toimii täällä hyvin. Molemmista ääripäistä on kokemusta: Palkkaneuvotteluihin ja etenkin lakkoon liittyvät asiat keräävät porukat aina hyvin yhteen, kun taas välivuosina on hiljaisempaa. Olisikin epäkiitollista järjestää pakonomaisesti kokouksia kiireisille kollegoille vain tavan vuoksi, Tiina Posa tuumii. Hän on toiminut Lahden paikallisosaston puheenjohtajana kahden vuoden ajan oltuaan sitä ennen muutamia vuosia johtokunnan jäsenenä.
Työpäivän jälkeen
Kun perheeseen kuuluu päivystävän gynekologin lisäksi vielä päivystävä anestesiologi ja kaksi kouluikäistä lasta, on aikataulujen yhteensovittaminen monesti silkkaa geometriaa.
- Käymme mieheni kanssa molemmat mielellämme paljon koulutuksissa ja kokouksissa, mutta lääketieteen ja järjestötyön lisäksi elämässä pitää olla muutakin, Tiina Posa kertoo.
- Klassinen musiikki on rakas harrastus jo vuosien takaa.