Liiton arvot vakuuttivat uudet päälliköt
Lääkäriliiton organisaatio vahvistui maaliskuun alussa kahdella uudella tekijällä, kun Sanna Viitanen aloitti työnsä yhteiskuntasuhdepäällikkönä ja Anu Mustakari jäsenpalvelupäällikkönä. Sanna avaa latua uudessa tehtävässä, Anu jatkaa työssään entisen järjestöpäällikön jalanjäljissä.
Yhteiskuntasuhdepäällikkö Sanna Viitanen
YTM Sanna Viitasen opiskeluaikaiset haaveet tutkijanurasta vaihtuivat ylioppilaspolitikoinnin kautta erityisavustajan työhön presidentti Halosen kansliassa. Vuosien mittaan hän on luonut kattavan yhteiskunnallisen verkoston, jota hän alkaa nyt hyödyntää Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdepäällikkönä.
Viitasen vastuulla on liiton yhteiskuntasuhteiden kehittäminen ja ylläpito ja sidosryhmäyhteistyön rakentaminen. Lisäksi yhteiskuntasuhdepäällikön tehtävään kuuluu viestinnän kehittämistä ja koordinointia yhdessä liiton viestinnän kanssa.
Järjestömaailmasta presidentin kansliaan
Järjestöjen luottamustoimet tulivat opiskeluaikana Viitaselle tutuiksi. Tampereen yliopiston ylioppilaskunnasta tie toi Helsinkiin Suomen ylioppilaskuntien liittoon SYL:iin. Siellä hän sai ensimmäisen kosketuspinnan edunvalvontatoimintaan.
- Vuonna 1999 minut valittiin presidenttiehdokas Tarja Halosen henkilökohtaiseksi vaaliavustajaksi. Vastasin hänen poliittisesta taustoittamisestaan ja hänen toiveistaan vaalikampanjointiin liittyen. Se oli aika kova paikka 27-vuotiaalle, mutta hyvin se ilmeisesti meni. Kun hänet valittiin, sain kutsun hänen kabinettiinsa. Lopulta olin siellä 12 vuotta.
- Toimin presidentin kabinetin jäsenenä ja hänen kotimaan asioiden erityisavustajanaan. Vastuualueisiin kuului kotimaan toiminnan sisällön suunnittelu, kansalaiskirjeenvaihto ja yhteiskuntasuhteet. Toimenkuva presidentin kansliassa oli laaja.
- Työelämän imaistessa opinnot olisivat varmaankin jääneet, ellei presidentti olisi vaatinut valmistumaan. Hän teki sen sillä lailla hauskasti, että muistutti silloin tällöin julkisissa tilanteissa, että minulla on vielä opinnot kesken. Valmistumiselle tuli vähän painetta.
Kaikki ovat jonkun kautta tuttuja
Viitanen on luonut yhteiskunnallisia suhdeverkostoja opiskeluajoista alkaen.
- Todella moni politiikassa tai järjestöelämässä oleva on ollut SYL:ssä. Siellä ikään kuin luodaan perusta jatkolle. Hallituksessa on samaan aikaan opiskelleita ministereitä. Tunnen valtaosan erityisavustajista, paljon virkamiehiä ja järjestövaikuttajia.
- Presidentin kansliassa vastuullani olivat yhteiskuntasuhteet laajasti kotimaassa, erityisesti yhteydet poliittisiin päättäjiin ja erilaisiin kansalaisjärjestöihin. Olin verkottuja, yhteyksien ylläpitäjä ja organisaattori.
Kokemuksen myötä verkostoista on muodostunut varsin kattavat.
- En tunne kaikkia, ei yksi ihminen voi. Mutta jos en tunne, tiedän ainakin jonkun, joka tuntee.
Lääkärien osaaminen yhteiskunnan käyttöön
Uutta tehtävää on takana nyt muutama viikko.
- Tällä hetkellä rakennamme uutta yhteiskuntasuhdestrategiaa. Samalla viestintästrategiaa uudistetaan.
- Lääkäriliitolla on iso painoarvo edunvalvonnassa ja yhteiskunnassa. Se kertoo osaltaan siitä, että liitto on tehnyt sidosryhmäyhteistyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista onnistuneesti ja menestyksekkäästi. Roolini on nyt tuoda tähän rakennetta ja lisätä toiminnan suunnitelmallisuutta.
- Koen, että sisällön puolesta olen unelmatyössäni. Hyvinvointiyhteiskunnan ja terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen ovat minulle tärkeitä asioita. Olen onnellinen, että voin olla siinä työssä mukana Lääkäriliiton kautta. Liiton arvoihin on helppo samastua.
Tulevaisuudessa Viitanen uskoo Lääkäriliiton vaikutusvallan lisääntyvän.
- Tulevaisuudennäkymä on, että lääkärien osaamista pystytään hyödyntämään yhteiskunnassa ja terveydenhuoltojärjestelmässä entistä paremmin.
Urheilu on henkireikä
Vapaa-ajalla urheilu on Viitaselle tärkeä henkireikä ja pään nollaaja. Yleisurheiluharrastus alkoi 4-vuotiaana, myöhemmin hän kilpaili SM-tasolla freestyle-hiihdossa. Opiskeluaikoina oli valittava kuntoliikunta. Viitaselle kuntoliikunta tarkoittaa useaa viikottaista liikuntakertaa ja maratonien juoksemista. Lajivalikoimaan sisältyy jumppaa, spinningiä, työmatkapyöräilyä ja juoksua.
- Vapaa-aika menee pitkälti lasten ehdoilla, sanoo 5-vuotiaan pojan ja 3-vuotiaan tytön äiti.
- Päivässä on kuitenkin 24 tuntia, kyllä sieltä liikunnalle aina tunti jostain löytyy.
Jäsenpalvelupäällikkö Anu Mustakari
Anu Mustakari jatkaa aiemmasta järjestöpäällikön tehtävästä muodostettua jäsenpalvelupäällikön tehtävää. Jäsenpalvelupäällikkö vastaa luottamusmiestoiminnasta ja paikallisosastojen ja alueosastojen toiminnan koordinoimisesta ja kehittämisestä. Iso osa toimenkuvaa on jäsenpalvelujen kehittäminen.
Mustakarilla onkin monipuolinen tuntuma jäsenyyteen ja lääkärien tarpeisiin. Järjestötoimintakokemusta on opiskeluajoista lähtien.
- Olin kurssin emäntänä, NLY:n valtuuskunnassa ja hallituksessa. Lääkäriliitto tuli tutuksi yksityissektorivaliokunnassa ja eHealth-valiokunnassa.
Yksityisen ja julkisen puolen osaaja
Valmistuttuaan ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi Mustakari kartutti kokemusta yksityisellä puolella. Hän toimi tamperelaisen Pihlajalinna Oy:n liiketoimintajohtajana ja vastasi lääkäriasemien vetämisestä ja konseptinrakentamisesta.
- Kun aloitin, yksityisiä lääkäriasemia oli kolme, ja kun lopetin, niitä oli seitsemän. Työ kattoi kaikkea toimintojen yhtenäistämisestä ja potilastietojärjestelmän vaihtamisesta markkinointiin. Sosiaali- ja terveysjohtamisen MBA-kurssi oli hyvä tuki.
Hallintouudistuksen jälkeen Mustakari hyppäsi julkisen terveydenhuollon puolen johtajaksi. Tehtäviin kuuluivat kokonaisulkoistukset ja ostolääkäripalvelut.
Hän toimi myös koordinoivana projektipäällikkönä Pihlajalinnalla aluesairaalan kaksivuotisessa kehittämishankkeessa, jossa laadittiin alueellinen terveydenhuoltomalli.
- Perustimme public-private-yrityksen. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Jämsän kaupunki ja loppuvaiheessa Pihlajalinna yksityisen sektorin omistajana muodostivat Jokilaakson terveys Oy:n, joka alkoi tuottaa aluesairaalan palveluita.
Jäsenpalvelupäällikkyys veti pidemmän korren
Viime vuonna Mustakari siirtyi Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäriksi.
- Halusin vanhana espoolaisena palata pääkaupunkiseudulle perhesyistä.
Aluehallintoylilääkärin eli entisen lääninlääkärin tehtävään kuului julkisen ja yksityisen sektorin palveluiden ohjaus ja neuvonta Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueilla.
- Tehtäväni oli seurata, että kaikki toimii lain mukaan ja että ministeriöiden ja Valviran ohjeistuksia noudatetaan, oli kyseessä sitten yksittäinen fysioterapeutti tai keskussairaala.
Työ AVI:ssa ehti kestää vain yhdeksän kuukautta, sillä jäsenpalvelupäällikön tehtävä veti pidemmän korren.
- Mielenkiinto tätä tehtävää kohtaan voitti, vaikka AVI:ssa jäikin vähän matka kesken.
Uudessa tehtävässä Mustakaria viehättää jälleen uuden kehittäminen ja uuden rakentaminen.
- Työn tekemisessä on tärkeää, että ympärillä on hyvät asiantuntijat ja tilaus asioiden eteenpäinviemiselle. Täällä se näyttää toteutuvan hyvin.
Jäsenten intressien yhdistäminen on haaste
Mustakari on vuosien varrella kuullut työssään paljon lääkärien näkemyksiä. Nyt hän pääsee hyödyntämään niitä.
- Erikoisaloilla korostuvat erilaiset asiat ja eri ryhmillä on erilasia toiveita ja haluja.
Muutokset ja jäsenten erilaisten intressien yhdistäminen on jäsenpalveluille iso haaste.
- Liiton aloittama jäsensegmentointityö on tässä tärkeää, samoin kuin sähköisen asioinnin kehittämishanke. Tiedostamme, että ammattikunnassa on eri tyyppisiä ryhmiä. Kaikille ei pidä tarjota yhden tuutin palveluita, vaan meillä pitäisi olla mieluummin jokaiselle vähän jotakin.
Mustakari toivoo säilyttävänsä yksityisellä puolella omaksumansa aktiivisuuden toimia etukäteen.
- On tärkeää olla askelen edellä. Toiveisiin voi reagoida pienemmälläkin pilotilla.
Hän haluaisi myös edistää yhteistyötä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi aluehallintoylilääkäreiden kanssa työskentelemällä voitaisiin selkiyttää jäsenistölle, kuinka tietyissä viranomaisasioissa toimitaan.
Haaveena personoidut palvelut
Tulevaisuuden haaveena Mustakarin mielessä siintävät huippuunsa personoidut jäsenpalvelut.
- Haaveeni olisi, että suunnilleen samalla tavalla kun nyt töissä mennään ensimmäiseksi potilastietojärjestelmään, aamulla avattaisiin Lääkäriliiton sivut. Niihin olisi voinut muokata näkymän, jossa on valitut palvelut, lähestyvät koulutukset, ilmoitukset, ehkä ystäväpiiri. Se olisi koti, johon mennään, kun tarvitaan palveluita.
- Mutta myös kasvotusten tapaaminen porukalla edelleen on tärkeää, ei tämä saa kokonaan virtuaaliseksi mennä.
Koripalloilijasta triathlonistiksi
Vapaa-aikanaan Mustakari on innokas urheilija.
- Tituleeraan itseäni edelleen koripalloilijaksi, vaikken ole moneen vuoteen palloa pompotellutkaan. Maratoneja on takana neljä ja paikka Tukholman maratonille on varattu. Kesäisin golfaan. Kun yritin keksiä lisäpotkua treeni-innon hankkimiseen, menin triathlonkouluun.
Perhe on tärkeä, ja hän mökkeilee mielellään avopuolisonsa kanssa.
- Työväenopiston kurssikalenteri on hirveää henkistä piinaa: on espanjan alkeiskurssia ja puutyökurssia, mutta kun aika ei millään riitä kaikkeen.
- Innostun helposti, on kauhean kiva oppia uusia asioita.