Liiton lausunto opiskelijavalinnoista: Uusille ylioppilaille lisäpisteitä mutta ei kiintiötä
Lääkäriliitto ei kannata erillistä uusien ylioppilaiden kiintiötä yliopistojen opiskelijavalinnoissa. Uusille ylioppilaille voidaan antaa lisäpisteitä, mutta muut kuin äidinkieleen perustuvat kiintiöt ovat liiton tulkinnan mukaan lainvastaisia. Liitto painottaa lausunnossaan Akavalle, että lääketieteen opiskelijat pitää jatkossakin voida valita soveltuvuutta mittaavin valintakokein eikä pelkästään ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella.
Yliopistojen opiskelijavalintoja on liiton mielestä tarpeen keventää ja tehostaa. Kannatettavaa on myös nopeuttaa uusien ylioppilaiden pääsyä koulutukseen.
Turun, Kuopion ja Helsingin lääketieteellisiin tiedekuntiin pyrkivät uudet ylioppilaat ovat viime vuosina saaneet 4 lisäpistettä valintakokeessa. Tiedekunnat ovat yhdessä osallistuneet valintakokeen suunnitteluun, vaikka yhteishaku ei olekaan ollut mahdollista.
Lisäpisteitä voidaan liiton mukaan antaa jatkossakin, mutta sitä ennen on selkiytettävä uuden ylioppilaan käsitettä. Menestymismahdollisuus pitää taata esimerkiksi IB-tutkintoa suorittaville, joille jää vähiten aikaa pääsykokeeseen valmistautumiseen. Liitto ehdottaakin, että uuden ylioppilaan määritelmä rajattaisiin ylioppilastutkinnon todellisen suorittamisen ajankohtaan.
Lisää tukea ammatinvalintaan
Pääsykoe täytyy voida läpäistä ilman pitkiä ja kalliita valmennuskursseja. Hakijoiden pitää saada tutustua aiempien valintakokeiden sisältöön ja arvosteluun.
Ylioppilastutkinnon painoarvon lisäämistä voi harkita aloilla, joilla lukuopinnot ennakoivat hyvin tulevaa opintoalaa. Lääketieteellisillä tiedekunnilla tulee liiton mielestä olla mahdollisuus valita opiskelijansa erillisellä valintakokeella, joka mittaa soveltuvuutta alalle ja motivoituneisuutta opintoihin pelkkää koulumenestystä paremmin.
Liitto kannattaa selvitysmies Sakari Aholan ehdotusta yhteishakujärjestelmästä ja mahdollisuudesta sähköiseen hakemiseen. Samoin valintakokeiden määrän vähentäminen on perusteltua.
Ammatinvalinnanohjausta ja tiedonsaantia esimerkiksi internetin kautta on parannettava, jotta lukiolaiset saisivat nykyistä realistisemman käsityksen eri opintoaloista ja ammateista. Tässä työssä voidaan hyödyntää ammatillisten järjestöjen osaamista.
Avoimesta yliopistosta ei tule luoda ohituskaistaa korkeakouluopintoihin. Liiton mielestä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakujen yhdistämiselle ei ole pakottavia perusteita, vaan yliopistoja ja ammattikorkeakouluja tulee jatkossakin kehittää toisistaan erillään.