Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2004 vsk 59 s. 1841 - 1842

Liiton lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle: Sähköisten potilastietojen liikuttava joustavasti

Sähköisen potilastietojärjestelmän käyttöönotto on yksi kansallisen terveysprojektin tärkeimmistä tavoitteista, mutta järjestelmän täytyy tukea lääkärin työtä ja potilaan hoitoa eikä vaikeuttaa niitä. Sähköisten potilastietojen on liikuttava joustavasti terveydenhuollon toimipisteestä toiseen, toteaa Lääkäriliitto sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa.

Katja Patronen

Liiton lausunnossa huomautetaan, että sähköistä potilasasiakirjajärjestelmää kehittänyt työryhmä käsittelee uudistusta pääsääntöisesti tietoteknisestä näkökulmasta. Ehdotusten konkreettisia vaikutuksia on vaikea hahmottaa, koska strategiset linjaukset pysyttelevät yleisellä tasolla.

- Lääkäreiden näkemyksiä tulee jatkossa ottaa riittävästi huomioon, jotta potilasasiakirjat tukisivat lääkärin työtä ja potilaan hoitoa eivätkä vaikeuttaisi niitä, liitto painottaa.

Ministeriön työryhmä on kirjannut tavoitteekseen luoda asiakaslähtöinen palvelujärjestelmä, joka kattaisi sekä terveydenhuollon, sosiaalihuollon ja -turvan että muun hallinnon.

- Tavoite on mammuttimainen ja palveluntuottajan näkökulmasta katsoen arveluttava. Potilasasiakirjojen tulee tukea terveyspalvelujen antamista, ja tämä näkökulma pitää huomioida jo tavoitteita määritellessä.

Lausunnossa korostetaan, että hankkeen toteutuminen edellyttää riittäviä voimavaroja ja taloudellisia resursseja.

Yhteinen rakenne sujuvuuden edellytys

Liiton mukaan sähköisillä potilasasiakirjoilla pitäisi olla yhteisesti sovittu perusrakenne, jotta järjestelmä toimisi joustavasti. Ministeriön työryhmä ehdottaa mallia, jossa strukturoituja ydintietoja täydennettäisiin tarvittaessa vapaalla tekstillä.

Ydintietoluettelo on liiton mielestä vielä varsin laaja ja vaatii käytännön kokemukseen perustuvaa jatkokehittelyä.

- Potilasturvallisuuden ja hyvän hoidon kannalta on tärkeää, että terveydenhuollon eri toimipisteissä on saatavilla ajantasaista tietoa potilaan sairauksista ja käytössä olevasta lääkityksestä. Tietojen täytyy liikkua mahdollisimman joustavasti myös palvelusektorirajojen yli.

Tietoturvaa arvioitu tekniikan ehdoilla

Työryhmän tulkinnat tietosuojaperusteista ovat liiton mielestä teoreettisia ja osin käytännöstä vieraantuneita. Menettelytapoja pitäisi tarkentaa käytännön kokeilujen pohjalta, joita on muutamilla paikkakunnalla jo käynnistettykin.

- Lääkäriliiton tietojen mukaan näissä kokeiluissa on törmätty voimassa oleviin säädöksiin, joiden muuttaminen on välttämätöntä uusien käytäntöjen kehittämiseksi.

Liiton mielestä työryhmä arvioi tietoturvallisen tiedon luovutusta varsin puhtaasti tekniikan ehdoilla.

- Tehdyt ehdotukset tuntuvat pohjautuvan väärinkäytösten pelkoon ja niiden estämiseen. Uudet tekniikat tuovat kuitenkin valvonnalle myös paljon uusia mahdollisuuksia, joten ennakkovalvontaa ei pitäisi tarpeettomasti liioitella, lausunnossa todetaan.

Eri viranomaisten rooleja on käsitelty valtakunnallisten palveluiden ja ohjauksen suhteen epätasaisesti. Esimerkiksi Kansaneläkelaitos on unohtunut sähköisen reseptin ja reseptitietokannan osalta kokonaan. Myös tietojen käyttämisen oikeuksia on käsitelty vähän.

- Sähköisiltä potilasasiakirjajärjestelmiltä lähivuosina vaadittavat ominaisuudet ja strateginen toimeenpano on kirjoitettu luettelomaisesti ja jätetty toteuttamismahdollisuuksien arviointi lähinnä uskon varaan.

Lue myös

Suostumuksen tarve ei voi ohittaa hoitoa

Liitto korostaa, että tietosuoja on potilaan erittäin tärkeä oikeus. Yhtä tärkeää on kuitenkin saada oikeat tiedot riittävän helposti, jotta potilasta voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tietojen saannin tulee koskea kaikkia hoidon osia, myös muun muassa konsultaatioita.

-Tässäkin työryhmämuistiossa näyttävät sähköiseen suostumukseen liittyvät asiat saavan osin hoidon saamista suuremman arvostuksen. Suostumushistorian ja eri tahoille osoitettujen määräaikaisten rajoitusten rekisteröinnin tarvetta tulee vielä harkita erikseen, lausunnossa todetaan.

Käytännössä oikeus tietojen saantiin varmistetaan potilaan suostumuksen ja ammattihenkilön oikeuksien yhtäaikaisella toteamisella.

- Luovuttaessaan henkilöavaimensa tietojen hankintaan potilas antaa toiminnalle suostumuksensa, kun tietojen hakijana on samanaikaisesti tunnistettu ammattihenkilö. Suostumushistorian ylenmääräinen korostaminen voi johtaa potilaan hoidon kannalta epätoivottuihin tilanteisiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030