Lääkäriliiton toiminnan suuntaviivoja haetaan strategiatyöllä
Lääkäriliiton 100-vuotisjuhlat ovat takana ja on aika palata normaaliin päiväjärjestykseen. Luonnollisesti normaalia työtä on tehty juhlienkin ajan, mutta nyt on tilaa liiton toiminnan kehittämiselle. Tämän työn yksi tärkeimmistä elementeistä on strategian laatiminen Lääkäriliitolle - ensimmäistä kertaa sen historiassa.
Strategiatyön tarkoituksena on vetää toiminnan suuntaviivat pitkälle kuluvalle vuosikymmenelle. Liiton toiminnan haasteet muuttuvat samalla, kun koko yhteiskunta elää voimakkaassa murroksessa. Ammattiliiton toiminnan tulee vastata jäsentensä etuja myös yhteiskunnan muuttuessa. Tähän tilanteeseen Lääkäriliitto vastaa nyt alkaneella prosessilla.
Strategiatyö valmistuu vuoden loppuun mennessä. Uuden strategian mukainen toiminta ja sen tarvitsema organisaatio otetaan käyttöön ensi vuoden alussa. Työtä tehdään liiton hallituksen tiiviissä ohjauksessa. Lopullisen muodon hyväksyy liiton valtuuskunta joulukuun kokouksessaan. Samalla valtuuskunta hyväksyy uuden strategian mukaisen organisaation. Tämä koskee niin toimistoa kuin luottamusmiesorganisaatiota. Oma toiveeni on, että tulevaisuudessa puhuttaisiin ainoastaan Lääkäriliiton organisaatiosta. Nykyisin keskusteluissa tulee helposti esille jako toimistoon ja luottamusmiehiin.
Strategian yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on lääkärien järjestäytymisasteen pitäminen samalla huipputasolla kuin se on tänä päivänä. Suomen lääkäreistä yli 90 % kuuluu Lääkäriliittoon. Liiton toiminta ja uskottavuus perustuu tämän huikean edustavuuden varaan. Jäsenyysprosentin pitäminen näissä lukemissa onnistuu vain, mikäli Lääkäriliitto ja sen toiminta kehittyy jäsenistönsä muutoksen mukana. Nuoremman lääkärisukupolven erilainen suhtautuminen työhön ja vapaa-aikaan on yksi esimerkki muutoksesta, joka on tulevaisuudessa otettava entistä tarkemmin huomioon Lääkäriliiton päätöksenteossa.
Jäsenistön arvostukset ovat vain yksi asia siinä muutosten ketjussa, joka vaikuttaa liiton toimintaan nyt alkaneella vuosikymmenellä. Ammattiyhdistysliikkeen asema suomalaisessa yhteiskunnassa on suuressa murroksessa. Keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen aika näyttää olevan takanapäin, pääministeri on herättänyt keskustelua avainryhmien lakkojen muodosta, keskustelua on avattu yhden suuren työntekijäjärjestön muodostamisesta jne.
Potilaan hyvinvoinnin säilyttäminen terveydenhuollon uudistusten myllerryksessä on myös tulevaisuudessa yksi Lääkäriliiton toiminnan kulmakivistä. Niinpä strategiatyössä tulee ottaa erityisen hyvin huomioon potilaan oikea-aikaisen ja laadukkaan hoidon kehittäminen.