Lääkäriliitto tukee imetyksen kansallista toimintaohjelmaa
Lääkäriliitto kannattaa imetyksen edistämisen ensimmäistä laajaa kansallista toimintaohjelmaa. Lääkäriliiton näkemyksen mukaan rintamaito on vauvan fysiologista ravintoa ja sen roolia vauvan kehityksessä tulee korostaa.
Imetyksen edistämisen toimintaohjelmaluonnoksessa esitetään toimenpiteitä, joilla imetystä voidaan tukea terveydenhuollossa ja laajemmin yhteiskunnassa. Siinä korostetaan ammattitaitoisen ja yhtenäisiin linjauksiin perustuvan imetysohjauksen tärkeyttä.
Ohjelmaluonnoksessa esitetyt lukuisat toimenpiteet imetyksen edistämiseksi lisäisivät terveydenhuollon tehtäviä. Lääkäriliitto huomauttaa lausunnossaan, että toimintaohjelman luonnoksessa ei ole lainkaan arvioitu, kuinka paljon lisäresursseja toimenpiteiden toteuttaminen vaatisi. Liiton mukaan jatkotyössä on varmistettava se, että esitettyjen toimenpiteiden vaikuttavuus on oikeassa suhteessa niiden toteuttamisen vaatimiin resursseihin.
Luonnoksessa esitetään muun muassa imetyksen koordinaattorien nimeämistä terveydenhuollon eri tasoille. Keskeinen kysymys on nykyisessä julkisen talouden tilanteessa, kuinka monta lisähenkilötyövuotta tämä vaatisi.
Muutakin kuin imetystukea
Lääkäriliitto kiinnittää huomiota Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle antamassaan lausunnossa siihen, että ohjelma irrottaa imetyksen varsin keinotekoisesti muusta vauvaperheiden tuen kehittämisestä. Imetyksen tukeminen on vain yksi osa perheen tarvitsemaa tukea. Esimerkiksi tuki tupakoimattomuuteen, päihteettömyyteen ja toimivaan varhaiseen vuorovaikutukseen ovat ainakin yhtä tärkeitä ja ajankohtaisia asioita vauvaperheen elämässä.
Myös sukupuolten tasa-arvon näkökohdista vain imetykseen keskittyminen on yksipuolinen linjaus: toisaalla pyritään edistämään isien mahdollisuutta osallistua perhevapaallaan lapsen hoitoon, äitien ollessa jo työssä.
Taustalla huoli imetyksen vähentymisestä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen imetyksen edistämisen asiantuntijaryhmän valmisteleman toimintaohjelman taustalla on huoli vauvojen liian vähäisestä imettämisestä Suomessa. Nykyiset imetyssuositukset annettiin vuonna 2004, jolloin STM asetti tavoitteeksi pääsääntöisesti kuuden kuukauden täysimetyksen normaalipainoisina syntyneille lapsille. Imetystä suositellaan tämän jälkeen jatkettavaksi muun ruoan ohella vuoden ikään tai pidempään.
Tuoreimpien selvitysten mukaan äidit imettävät vauvojaan keskimäärin seitsemän kuukautta. Puolivuotiaista täysimetettyjä on vain 1 prosentti, kun Ruotsissa vastaava luku on 15 prosenttia. Ohjelmaluonnoksen mukaan imetystavoitteiden toteutumattomuus johtuisi suurelta osin asiantuntevan imetysohjauksen ja -tuen puutteesta.
Toimintaohjelma on tarkoitettu lasta odottavien ja vauvaperheiden parissa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille, johtamistehtävissä toimiville sekä terveysalan kouluttajille ja opiskelijoille. Kohderyhmiä ovat lisäksi pienten lasten ja vanhempien hyvinvointia edistävät järjestöt ja ammattijärjestöt.