Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2010 vsk 65 s. 2235 - 2236

Lääkärin työ vei voiton ammattimuusikon urasta

Konserttikiertueella esiintyy myös kuopiolaisen lääkärin Tatu Kemppaisen kokoama komppibändi.

Tiina Raivo

Kerro jotain musiikkiurastasi.

Aloitin soittoharrastuksen pikku poikana Rautavaaran kanttorin opissa pianoa soittamalla. Muutettuamme Kuopioon aloin soittaa klarinettia musiikkiopistossa. Klarinetti onkin ainoa soitin, jota olen aivan tosissani koskaan harjoitellut, vaikka kitara tuntui omimmalta soittimelta aivan pikku pojasta saakka. Vähitellen olenkin siirtynyt melkein pelkästään kitaran soittoon, mutta kotistudiossa tulee kyllä soiteltua oikeiden soittajien puuttuessa myös muita bändisoittimia.

Onko musiikki ollut aina "vain" harrastuksesi vai mietitkö ammattimuusikon uraa jossakin vaiheessa?

Kyllä muusikon ammatti on ollut aivan todellinen vaihtoehto monessakin vaiheessa, itse asiassa vielä lääkiksessä opiskellessanikin. Niinpä harhauduin opiskeluaikana useammaksi vuodeksi ammattimuusikon töihin, mutta onneksi palasin vielä opintojen pariin. Keikkamuusikon töiden lisäksi olen tehnyt melko paljon teatterimusiikkia, etenkin tanssiteatteriesityksiin. Vaikka usein toivoisin, että soittamiseen olisi nykyistä enemmän aikaa, olen oikein tyytyväinen, että päädyin lopulta lääkärin töihin. Olen viihtynyt lääkärinä aina hyvin työpaikasta riippumatta, ja voin kuvitella viihtyväni niissä hommissa helposti eläkeikään saakka - milloin se minun ikäluokalleni sitten koittaakaan.

Olet soittanut opiskeluaikana Leningrad Cowboyseissa.

Soitin Cowboysissa juuri lääkiksen loppuvaiheessa, mistä aiheutuikin pitkähkö tauko opintoihini. Mutta tuon kaltainen ainutlaatuinen mahdollisuus oli pakko katsoa, vaikka taisin aiheuttaa harmaita hiuksia useammallekin opetushoitajalle jatkuvine poissaoloineni. Samaan aikaan tuli soiteltua monissa muissakin kokoonpanoissa, kiersin muun muassa Sakari Kuosmasen ja Neumanin kanssa.

Soitat konserttikiertueella komppibändissä. Mikä on komppibändin rooli konsertissa?

Isommissa orkestereissa rumpujen, basson, kitaran ja pianon muodostamaa osaa kutsutaan komppibändiksi. Kun ohjelmistossa on ns. rytmimusiikkia, tarvitaan mukaan myös pop-yhtyeen soittimet. Tulevalla kiertueella yhtyeessä soittaa tätä varten koottu kokoonpano, tosin kaikki ovat vanhoja soittajakavereita monista yhteyksistä.

Kuinka paljon muuten esiinnyt?

Nykyään keikkoja on silloin tällöin, keikkailuun ei tosin olisi aikaakaan aivan entiseen tapaan. Mutta erilaisia, harvakseltaan toimivia kokoonpanoja on onneksi edelleen olemassa. Erityisen hauskaa on päästä joskus ns. tuurauskeikalle johonkin vanhaan tuttuun ammattikokoonpanoon.

Työskentelet korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärinä KYS:ssä. Onko musiikkiharrastuksesi vaikuttanut erikoisalaasi?

Vaikka tälle alalle hakeutumisessa on paljon sattumaakin, niin tietenkin kuuloaisti on soittajalle erityinen aisti. Ja voihan sitä ajatella, että kun nuorena lähinnä aiheutin kuulovaurioita, nyt kannan tekemisistäni vastuun jakamalla kuulokojeita. Myös kätilönäni toimineesta lääketieteen opiskelijasta tuli sittemmin KNK-lääkäri, joten ilmiötä voisi ehkä selittää myös leimautumisella. En ole kuitenkaan KNK-lääkärin työssäni hakeutunut erityisesti kuuloasioitten pariin, vaan suppea spesialisoitumiseni suuntautuu nenän ja sen sivuonteloiden sairauksien hoitoon.

Miten muusikoiden ja yleisön tulisi ottaa kuulonsa huomioon?

Äänenpainetaso konserteissamme tulee luultavasti olemaan tavanomaisen viihdekonsertin tasoa, ts. mihinkään rock-konsertin desibeleihin emme aio yrittää. Oma kuuloni näyttää olevan kestävää sorttia, vaikka en juuri ole käyttänyt kuulonsuojausta missään soittourani vaiheessa. Nuorempi muusikkopolvi näyttää käyttävän suojaimia hyvin säännönmukaisesti, mikä on hienoa. Esiintyjien kannattaa huolehtia kuulostaan, joten minusta ei kannata ottaa mallia.

Millä mielin lähdet kiertueelle mukaan?

Kiertueelle lähden tietenkin innolla. Meillähän on jo yksi kokemus tästä konserttikonseptista vuodelta 2008, jolloin saimme aikaan komean Vesireittejä-konsertin täydessä Kuopion Musiikkikeskuksessa. Nyt kokonaisuutta on hiottu entisestään, joten tästä täytyy tulla vielä hienompaa. Maltan tuskin odottaa.

Konserttikiertue

8.10. Turun konserttitalo klo 19.00.

Lue myös

Turun konserttitalon lippujen ennakkomyynti Turun kaupunginteatterissa ti-la klo 12-19 ja Lippupisteen myyntipaikoissa.

9.10. Helsingin Kulttuuritalo klo 19.00. Lippupiste, lippu.fi

10.10. Tampere-talo, Iso sali klo 18.00. Tampere-talon lipunmyynti talon omasta lipputoimistosta, puh. 0600 94500 (1,25 ?/min. + pvm). Lippupiste.

12.11. Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali klo 19.00.

Lippupiste, lippu.fi

13.11. Kuopion Musiikkikeskus klo 19.00.

Musiikkikeskuksen lipunmyynti palvelunumerosta 0600 96100 (0,99 ?/min. + pvm)

(Palvelunumeron maksu muuttuu 1.7.2010 alkaen 1,95 ?/min. + pvm). Kuopion lippuja saa myös Lippupisteestä (myyntipaikat, puhelin, netti).

Liitto kerää koko juhlavuoden ajan varoja lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyölle.

Keräystili Nordeassa on 155530-111709. Keräyslupa POHADno/2010/289.

Jäsentilaisuudet

Konserttien yhteydessä järjestetään jäsentilaisuus koko perheelle. Tilaisuus kestää kaksi tuntia ja se pidetään konserttitalossa ennen konserttia. Tarjolla on cocktail-paloja, hyvää musiikkia ja leppoisaa yhdessäoloa. Katso lisätietoja netistä osoitteessa www.laakariliitto.fi/100v/jasenjuhlat.html

Lääkäriliitto on myös Facebookissa. Käy fanittamassa Hei, kuule Suomi -konserttikiertuetta.

Liitto löytyy facebook.com-osoitteesta joko sanalla Suomen Lääkäriliitto tai Hei, kuule Suomi -hyväntekeväisyyskonsertti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030