Lehti 50-52: Liitto toi­mii 50-52/2011 vsk 66 s. 3878 - 3879

Luottamuslääkäri madaltaa hoitoon menemisen kynnystä

Lääkäriliiton perustama luottamuslääkäriverkosto auttaa lääkäreitä kaikissa terveyteen ja työssä jaksamiseen liittyvissä asioissa. Luottamuslääkärin puoleen voi kääntyä kuka tahansa liiton jäsen.

Tiina Raivo

Luottamuslääkäriksi kutsutaan kollegakunnan arvostusta nauttivia lääkäreitä, joiden katsotaan soveltuvan lääkärien lääkäriksi. Luottamuslääkärinä toimiminen on vapaaehtoista, ja tehtävään annettu suostumus tarkistetaan määräajoin. Toimintaa ohjaa Lääkäriliiton hallituksen asettama luottamuslääkäritoimikunta.

- Olemme valinneet ja kutsuneet luottamuslääkäreiksi kollegoita, joilla on hyvä ammatillinen arvostus ja joita on helppo lähestyä, kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Kirsti Pakkala, joka toimii luottamuslääkäritoimikunnan puheenjohtajana. Pakkala on ollut luottamuslääkäritoiminnassa mukana alusta asti.

Luottamuslääkäreille järjestetään säännöllisesti koulutusta, jossa käsitellään lääkärien terveyteen ja työhyvinvointiin liittyviä erityiskysymyksiä. Lisäksi luottamuslääkärien tukena toimii kokeneita erikoislääkäreitä, joita luottamuslääkärit voivat tarvittaessa konsultoida.

- Luottamuslääkäritoiminta on ehdottoman luottamuksellista. Mahdolliset konsultaatiot ja yhteydenotot edellyttävät hoitoa hakeneen lääkärin suostumusta. Luottamuslääkärillä käyneiden henkilötietoja ei ilmoiteta Lääkäriliittoon eikä muulle taholle, Pakkala painottaa.

Luottamuslääkärit eivät korvaa työterveyshuoltoa

Luottamuslääkärien tehtävänä on auttaa silloin, kun lääkärien on jostain syystä vaikea käyttää tavanomaisia terveyspalveluja. Luottamuslääkärijärjestelmällä ei ole kuitenkaan tarkoitus korvata lääkärien työterveyshuoltoa tai muita normaaleja terveyspalveluja.

Toiminnan pääpaino on apua tarvitsevan lääkärin ongelmien selvittelyssä sekä mahdollisten tutkimusten tai hoidon käynnistämisessä. Kun kyseessä on luottamuslääkäritoimintaan liittyvä tapaus, liitto korvaa yleensä enintään kolmen ensimmäisen kontaktin ajankäyttökulut luottamuslääkärille. Potilaalle nämä kolme käyntikertaa ovat maksuttomia. Tarpeellisiksi katsotut tutkimukset potilas maksaa pääsääntöisesti itse, samoin muun muassa lääkäriaseman toimistomaksut.

Luottamuslääkärit antavat tukea ja ohjausta myös kuntoutukseen hakeutumisessa sekä tilanteissa, joissa lääkäri on joutunut viranomaisten toimien kohteeksi.

- Luottamuslääkärit on koulutettu kantelun kohteeksi joutuneen tai virheen tehneen lääkärin kohtaamiseen. Lääkäri saattaa jäädä ajatuksissaan kiertämään samaa kehää, ja tällöin luottamuslääkäri voi avata uusia näkökulmia. Kriisitilanteessa luottamuslääkärille voi aina soittaa ja sopia tapaamisen, Pakkala toteaa.

"Päätös ryhtyä luottamus-lääkäriksi oli helppo ja nopea"

Oululainen psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti ja psykoanalyytikko Petri Karttunen on toiminut luottamuslääkärinä kaksi vuotta. Luottamuslääkärinä toimiminen on ollut luonteva jatkumo työlle.

"Kun minua pyydettiin luottamuslääkäriksi, päätös oli helppo ja nopea. Ennen luottamuslääkäriksi ryhtymistä olin arvioinut ja hoitanut paljon eri erikoisalojen lääkäreitä. Työ on ollut mielenkiintoista ja mielekästä.

Vaikka kaikki potilas- ja ammattiryhmät ovat yhtä tärkeitä, vuorovaikutukseen tulee erityistä syvyyttä, kun vastaanotolle tulee potilas, jolla on sama ammatti ja samantyyppinen koulutus kuin minulla. Siinä on tietty kollegiaalinen sävy, vaikka kysymyksessä ei ole kaveri- eikä ystävyyssuhde. On tärkeää, että luottamuslääkäri ottaa selvittelyvastuun ja lääkäripotilas saa olla potilaan roolissa.

Luottamuslääkärin vastaanotolle tulee potilaita tasaiseen tahtiin, vajaa 20 vuodessa. Arviointi vaatii yleensä kolme käyntikertaa. Autan potilasta mm. löytämään itselleen sopivan psykoterapeutin.

Luottamuslääkärikoulutus Lääkäritalolla kaksi kertaa vuodessa antaa minulle ihan konkreettista oppia ja tietoa, jotka hyödyttävät minua suunnattomasti. Kokeneempien luottamuslääkärikollegojen kanssa puhuminen antaa kokemusta ja elämänviisautta monelta eri erikoisalalta. Pysyn ajan hermoilla, kun kuulen ajatuksia eri erikoisaloilta. Sanoisin, että luottamuslääkärinä toimiminen on syventänyt tietämystäni ihmisenä olemisen mysteeristä.

Käsitykseni siitä, että lääkäreille tulee koulutuksensa kautta pärjäämisen perinne, on vain vahvistunut entisestään luottamuslääkärinä toimiessani. Lääkärin on vaikea hakea itselleen apua, ja usein he ajattelevat, että pitäisi pystyä tekemään vielä enemmän itse ja pärjäämään yksin. Jos olisi enemmän työnohjausta tarjolla ja ongelmia pystyisi pohtimaan ja käymään läpi heti kun niitä ilmenee, niin ehkä meitä luottamuslääkäreitä tarvittaisiin vähemmän. Kaikki ongelmat eivät kuitenkaan johdu työstä, vaan ihan muista asioista.

Apua kannattaa hakea. Pitää vain tarttua puhelimeen, ottaa yhteyttä ja ajatella, ettei se ole sen kummempaa. Kun saa kynnyksen ylitettyä, tulevat vuosikymmenet ovat parempia."

Lue myös

"Säännölliset koulutukset ovat hyödyttäneet myös arkityötäni"

Porvoolainen yleislääkäri, psykoterapeutti ja työnohjaaja Irmeli Laurila on toiminut luottamuslääkärinä vuodesta 1997. Hänellä on myös päihdelääketieteen erityispätevyys.

"Lupauduin mielelläni luottamuslääkäriksi, vaikka silloin en tarkkaan tiennytkään, mihin lupauduin, koska toiminta oli ihan uutta. Kulunut aika mukana toiminnassa on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Luottamuslääkärinä olen voinut tutustua monenlaiseen lääkärintyöhön ohi oman yleislääkärin työkenttäni. Pidän tätä hyvin arvokkaana. Säännölliset koulutuksemme ovat hyödyttäneet myös arkityötäni terveyskeskuksessa, ja jo tutuksi käyneen kollegajoukon tapaaminen on aina mukavaa.

Luottamuslääkäritoiminta on tuntunut mielekkäältä ja tarpeelliselta. Lääkäreillä on usein korkea kynnys hakea apua ja moni sinnittelee töissä hyvin raskaissa tilanteissa. Verkostomme on toivottavasti madaltanut tätä kynnystä. Kollegan saattaa myös olla helpompi ymmärtää juuri lääkäriyteen liittyviä paineita.

Jos miettii, voiko ja kannattaako ottaa yhteyttä luottamuslääkäriin, niin todennäköisesti kannattaa ja ilman muuta voi."

15 vuotta luottamuslääkäri-toimintaa

Luottamuslääkäritoiminta alkoi syyskuussa 1997, jolloin mukaan saatiin 20 luottamuslääkäriä. Suurin osa heistä on toiminnassa vieläkin mukana. Vuonna 2010 luottamuslääkäreitä oli jo 30. Vuosina 1998-2010 luottamuslääkärin luona on käynyt kaiken kaikkiaan 1 500 lääkäripotilasta.

Luottamuslääkärien yhteystiedot ovat seuraavalla aukeamalla ja Lääkäriliiton jäsensivuilla: www.fimnet.fi/cl/sll/yhteystiedot/

luottamuslaakarit.html

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030