Luottamusmiesjärjestelmä uusiksi joka toisen kunnan alueella
Paras-hanke muuttaa kuntaorganisaatioita niin, että myös luottamusmiesjärjestelmät pitää laittaa uuteen uskoon. Paras aika neuvotteluiden käynnistämiselle on tämä kevät. Lisäpontimena neuvotteluille on pääluottamusmiesten ajankäyttöoikeuden kasvu: työviikosta saa yhden päivän vapautuksen 120 edustettavalla aiemmin 130:n sijaan.
- Luottamusmiesten lukumäärästä ja tehtäväjaosta sovitaan KVTES:n VII luvun 13 §:n mukaisella paikallisella sopimuksella.
- Luottamusmiesten lukumäärästä ja toimialueesta sovittaessa otetaan huomioon: kunnan tai muun yksikön koko, toiminnan luonne ja laajuus, sovellettavien virka- ja työehtosopimusten määrä, käytössä olevat palkkausjärjestelmät ja palvelussuhdelajit sekä viranhaltijoiden/työntekijöiden määrä.
- Toimikausi alkaa, kun luottamusmiehen valinnasta on tehty kunnalle kirjallinen ilmoitus. Lääkäriluottamusmiesten osalta ilmoituksen tekee Juko.
- Ks. uudet vaaliohjeet www.juko.fi
- Edustamiensa kirjalliset työsopimukset, mm. työsuhteen kesto ja määräaikaisuuden peruste.
- Vuositasolla oikeus seuraaviin tietoihin edustamistaan: suku- ja etunimet, uusien ja irtisanottujen palvelukseen tuloaika, virka/tehtävänimike, toimintayksikkö, tehtäväkohtainen palkka, henkilökohtaisen lisän saajien lukumäärä, jakautuminen eri henkilöstöryhmien välillä ja kustannukset.
- Em. tiedot annetaan vähintään neljännesvuosittain jokaisesta uudesta viranhaltijasta/työntekijästä. Lisäksi 1.10.2008 plm:n pyynnöstä oikeus tietoon uuden viranhaltijan/työntekijän palvelussuhteen laadusta ja määräaikaisuuden perusteesta vähintään neljännesvuosittain.
- Pyynnöstä oikeus saada tiedot vuokratyöstä ja alihankinnasta.
- Luottamusmiehenä toimivaa ei tämän tehtävän vuoksi saa siirtää ilman hänen suostumustaan huonompipalkkaiseen virkaan/tehtävään eikä luottamusmiestehtävien vuoksi irtisanoa.
- Luottamusmiestä ei voi asettaa muita työntekijöitä huonompaan asemaan kunnallista henkilöstökoulutusta koskevaa suositussopimusta sovellettaessa.
- Jos luottamusmiestehtävän hoitamiseen tarvitaan vähintään 2 tuntia viikossa, varataan kahden tunnin tilapäinen tai säännöllisesti toistuva kiinteä vapautus työtehtävien hoitamisesta.
- Pääluottamusmiehen kiinteä ajankäyttö tavanomaisiin luottamusmiestehtäviin on keskimäärin 1 työpäivä viikossa 120-135 edustettavaa kohden.
- Pääluottamusmiehen ajankäyttöä määritettäessä huomioidaan lisäksi: virka- ja työehtosopimusten lukumäärä, kunnan tai muun yksikön koko, toiminnan luonne ja laajuus, edustettavien ammattiryhmien lukumäärä, käytössä olevat palkkaus- ja työaikajärjestelmät ja palvelussuhdelajit, työpisteiden lukumäärä ja sijainti, seudullinen yhteistyö sekä luottamusmiehen työolosuhteet.
- Pääluottamusmiehen ajankäyttöoikeutta voidaan tilapäisesti lisätä kun on kyseessä uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottovaihe tai palvelutuotannon merkittävä uudelleenjärjestely.
- Muiden luottamusmiesten ajankäyttö: vapautus työtehtävistä voidaan sopia jaettavaksi osaksi pääluottamusmiehelle ja osaksi muille luottamusmiehille.
- Kunta korvaa ansion, jonka luottamusmies menettää toimiessaan työajalla paikallisissa neuvotteluissa tai työnantajan kanssa sovituissa tehtävissä.
- Palkka lasketaan sen suuruiseksi minkä luottamusmies olisi ansainnut säännöllisenä työaikana.
- Luottamusmiehenä toimivan lääkärin ansionmenetyskorvaukseen eivät kuulu todistuspalkkiot ja EML-korvaukset.
- Pääluottamusmiehelle maksetaan 53-138 euroa/kk riippuen edustettavien määrästä. Korvaus suoritetaan myös pääluottamusmiehen varamiehelle, jos hän hoitaa luottamusmiestehtävää vähintään 2 viikkoa yhtäjaksoisesti.
- Luottamusmiehellä ja varaluottamusmiehellä on oikeus osallistua luottamusmieskoulutukseen.
Kuntaliitokset koskettavat kahden seuraavan vuoden aikana jopa 140 kuntaa. Tiedossa on 46 kuntaliitosta, joista päätettyjä 32 ja selvityksen alla 14. Mikäli kaikki toteutuvat, kuntien määrä vähenee 90:llä.
Terveyspalveluja tuottava julkinen organisaatio menee uusiksi vähintään joka toisessa kunnassa, kun otetaan kuntaliitosten lisäksi huomioon Paras-hankkeen synnyttämät terveyspiirit ja kuntayhtymät. Tämä merkitsee, että myös luottamusmiesjärjestelmät on rakennettava uudelleen.
- Paras-hanke kannustaa kasvattamaan terveydenhuollon yksiköiden kokoa, mikä pidentää toimipisteiden välimatkoja, ja lisää luottamusmiestehtäviin kuluvaa aikaa. Tämän vuoksi organisaatiomuutoksen tulee näkyä myös luottamusmiesjärjestelmässä, Jukon neuvottelupäällikkö
Risto Kangas
linjaa.Kevään vaalista uudet ohjeet Jukon sivuilla
Tilannetta mutkistaa se, että luottamusmieskaudet päättyvät kesällä. Juko on laatinut luottamusmiesvaaliin uudistetut ohjeet, jotka löytyvät järjestön internet-sivuilta. Toiveena on, että vaalit pidettäisiin huhtikuun loppuun mennessä.
- Organisaation muuttuessa tulee huolehtia siitä, että pääluottamusmiesten ajankäyttöoikeus vastaa uusia tarpeita. Aika tulee myös järjestää järkevästi niin, että luottamusmiestehtäviin on käytettävissä mielellään kokonaisia päiviä, Kangas katsoo.
Ihannetapauksessa neuvotteluja luottamusmiespaikkojen määristä ja sijoittelusta käydään samaan aikaan kuin neuvotteluja organisaatiouudistuksesta.
Kunnallisen virkaehtosopimuksen mukaan luottamusmiesten lukumäärästä ja tehtävänjaosta sovitaan paikallisesti. Neuvotteluissa on otettava huomioon yksikön koko, toiminnan luonne ja laajuus, sovellettavien virka- ja työehtosopimusten määrä, käytössä olevat palkkausjärjestelmät ja palvelussuhdelajit sekä viranhaltijoiden ja työntekijöiden lukumäärä.
Luottamusmiehen perusoikeuksiin kuuluu osallistuminen neuvotteluihin ja koulutuksiin työajalla. Lisäksi, jos luottamusmiestehtävään katsotaan kuluvan enemmän kuin kaksi tuntia viikossa, sen hoitamiseen voi saada säännöllisen vapautuksen työtehtävistä.
Pääluottamusmies saa käyttää uuden virkaehtosopimuksen mukaan luottamusmiestehtäviin viikossa yhden työpäivän 135 edustettavaa kohti. Edellisellä sopimuskaudella päivän vapautuksen työtehtävistä sai 145 edustettavalla. Ajankäyttöoikeutta tulee lisäksi kasvattaa väliaikaisesti poikkeuksellisissa oloissa, esimerkiksi uutta organisaatiota valmisteltaessa ja käyttöönotettaessa.
- Pääluottamusmiesten ajankäyttöoikeus kannattaa neuvotteluin tarkistaa kaikissa kunnissa riippumatta siitä, onko organisaatiomuutosta tulossa. Ajankäyttöoikeutta on vähitellen lisätty, mutta se on monissa taloissa jäänyt tarkistamatta, ja tasoltaan vuosien takainen, Suomen Lääkäriliiton järjestöpäällikkö
Riitta Keskitalo
sanoo.Hän korostaa, että myös luottamusmiespostit, joihin ei liity säännöllistä vapautusta työtehtävistä, ovat arvokkaita.
- On tärkeää, että kentällä on riittävästi ihmisiä, jotka pitävät pääluottamusmiehen ajan tasalla.
Neuvottelut käyntiin jo keväällä
Neuvottelut luottamusmiesjärjestelmän uudistamisesta tulee käynnistää viimeistään syksyllä lomien päätyttyä. Parasta olisi, jos ne saataisiin käydyksi jo keväällä.
- Jos itse olisin lähdössä luottamusmieheksi, haluaisin tietää, mihin pääni pistän. Tässä mielessä neuvottelut on hyvä käydä ennen kesää, Keskitalo sanoo.
Jos kuntaliitos tapahtuu vuodenvaihteessa, eikä neuvotteluja työnantajan kanssa ole käynnistetty, tarvitaan ripeää toimintaa.
- Olemme näissä tapauksissa kannustaneet sopimaan siitä, että jatketaan nykyisillä luottamusmiehillä kuntaliitokseen asti. Vaalit voidaan kyllä käydä hyvissä ajoin syksyllä, Kangas toteaa.
Eniten hävitään, jos mitään ei tehdä. Kangas ja Keskitalo kannustavat luottamusmiehiä aktiivisuuteen.
- On tapauksia, joissa työnantajan esitys uudesta luottamusmiesorganisaatiosta on mennyt läpi sellaisenaan. Lopputulos ei yleensä tällaisissa tapauksissa ole työntekijöiden kannalta paras mahdollinen.
- Jos odotetaan passiivisina, mitä tuleman pitää, on todennäköistä, että luottamusmiesposteja häviää. Yksi pääluottamusmies ei ehdi joka paikkaan.
On osattava delegoida
Ennakointia tarvitaan muutoinkin, niin aktiivien etsinnässä kuin sitouttamisessakin.
- Pääluottamusmiehen tehtäviin on vaikea hypätä kylmiltään. Toivon, että entistä useampi työnantaja päästää myös varapääluottamusmiehet pääluottamusmieskoulutuksiin. Jatkuvuus on valttia, Kangas vinkkaa.
Onnistuipa tehtävien siirto miten hyvin tahansa, harva pärjää yksin.
- Vähänkin suuremmassa kunnassa pääluottamusmiehen tulee hallita neljä eri sopimusalaa: kunnallinen virkaehtosopimus sekä opettajien, lääkäreiden ja teknisten toimihenkilöiden erilliset vessit. Tämä on paljon.
- Pitäisikin sopia siitä, eri sopimusalojen asiantuntijat, esimerkiksi lääkäriluottamusmiehet, saataisiin pääluottamusmiehen rinnalle suurempiin neuvotteluihin. Toiminnan kehittäminen on tärkeää, sillä paikallisesti sovittavien asioiden joukko kasvaa koko ajan, Kangas sanoo.