Merten yli Mäkelänkadulle
Ilta täyttyi innostuneesta puheensorinasta, kun viitisenkymmentä ulkomailla lääkäriksi opiskelevaa kokoontui Lääkäritalolle Helsinkiin. Kolmatta kertaa järjestetyssä kesätapaamisessa virkattiin verkostoja ristiin rastiin Eurooppaa ja tutustuttiin Lääkäriliiton toimintaan.
Opiskelijasihteeri Heidi Emmes esitteli liiton jäsenetuja ja muistutti, että edut ovat opiskelijajäsenille samat riippumatta siitä, opiskeleeko Suomessa vai ulkomailla. Liiton opiskelijajäsenyyttä voi hakea 4. vuoden opintojen jälkeen.
Hallituksen varapuheenjohtaja Kari-Pekka Martimo valotti Lääkäriliiton toimintaa työhyvinvoinnin näkökulmasta.
- Lääkärin paras tuki löytyy kollegasta, puhumalla monet asiat helpottavat. Ammattiliiton siipien alla on hyvä mahdollisuus verkostoitua, Työterveyslaitoksen teemajohtajana työskentelevä erikoislääkäri Martimo kiteytti.
Potilaan parhaaksi
Kollegiaalisuudesta keskusteltiin piiriylilääkäri Juho Kivistön kanssa. Hänen mukaansa kollegiaalisuus on lääkärien välistä normaalia yhteistyötä, kollegan auttamista, kun hän apua tarvitsee. Mistään salaliitosta ei ole kysymys.
- Kaikki lääkärit ovat samanarvoisia ja kollegiaalisuus on kaksisuuntaista. Kollegiaalisuuden tulee koitua potilaidemme parhaaksi.
Kysymykseen, kuinka moni opiskelijoista tuntee vetoa järjestötyöhön tai on "ajautunut siihen huomaamattaan", käsiä nousi vastaukseksi Kivistöä ilahduttava määrä. Liiton tehtäviin saadaan siis jatkossakin aktiivisia tekijöitä.
Suomeen vai maailmalle?
Tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia monilla opiskelijoilla ei vielä ole, mutta kaikki ovat niitä hiukan jo miettineet. Ibrahim Mohamed Ahmed aloittaa kolmannen vuoden opiskelut Romaniassa. Hän on viihtynyt Oradean yliopistossa hyvin.
- Ei ole niin väliä minne menee, jos on ystäviä mukana. Valmistumisen jälkeen haluaisin jossain vaiheessa lähteä Somaliaan töihin. Kirurgia kiinnostaa tällä hetkellä paljon.
Muzaffer Uluter aloittaa opinnot Puolassa, Pomeranian Medical -yliopistossa. Hän aikoo palata valmistumisensa jälkeen Suomeen ja mahdollisesti erikoistua lastenlääkäriksi.
- Uusi elämänvaihe jännittää nyt kyllä ihan hirmuisesti, Uluter tuumaa nauraen.
Motivoitunut pärjää
HUS:n Meilahden sairaalakampus menetti peräti kolme fysioterapeuttia, kun Liisa Tahvonen, Janika Klemetti ja Susanna Luontola lähtivät opiskelemaan Latviaan, Riikaan. HUS saattaa saada osan lähteneistä lääkäreinä takaisin, sillä valmistumisen jälkeen paluu Suomeen on kaikille yksi varteenotettava vaihtoehto.
- Ulkomaillakin voisi toki työskennellä, kun tämän askeleen kerran on ottanut, toiseen opiskeluvuoteen starttaava Tahvonen pohtii.
Opiskelu Riiassa on kaikkien mielestä varsin vaativaa. Joka vuosi noin 20 % opiskelijoista joutuu lopettamaan.
Opintonsa juuri aloittavaa Klemettiä tilastot eivät pelota.
- Olen aina halunnut lääkäriksi, mutta Suomessa lääkiksen ovet eivät ole auenneet. Tulen aikanaan Suomeen töihin, ellei australiainen miesystävä saa ajatuksia muuttumaan.
Opiskelijoiden oiva Fimnet
Kesätapaamisessa esiteltiin myös uudistettua Fimnet (Finnish Medical Network) -verkkopalvelua, jossa on hyvä alusta verkostojen ylläpitämiseen: erilaiset ryhmät ja yhdistykset voivat perustaa Fimnet.fi-osoitteen taakse tietoturvallisia, kätevillä toiminnallisuuksilla varustettuja sivustoja. Suunnittelija Lauri Parikka Lääkärikompassista muistutti, että Fimnetia ylläpidetään ja kehitetään varmasti, mutta erilaisten kaupallisten some-palvelujen tulevaisuutta ei oikein voi ennustaa.
Lopuksi kuultiin Orionin puheenvuoro, jonka jälkeen syötiin ja saunottiin. Iloinen jutustelu jatkui Mäkelänkadulla pitkään.
Kesätapaamiseen osallistuneista
naisia 58 %, miehiä 42 %
2024-vuotiaita 58 %
suurin osa opiskelee Latviassa
66 % tietää varmasti tulevansa valmistumisensa jälkeen töihin Suomeen.