Lehti 14: Liitto toi­mii 14/2018 vsk 73 s. 866 - 867

Millaista on tulevaisuuden lääkehoito?

Lääkehoito mullistuu. Tulevaisuudessa lääkitys voidaan räätälöidä ­potilaan geenien mukaan ja lääkkeitä voidaan tulostaa potilaskohtaisesti.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Lääkäriliiton ja DRA Consulting Oy:n järjestämä ÄLY-seminaari veti luentosalin täyteen lääkehoidon tulevaisuudesta kiinnostuneita osallistujia.

Kuvituskuva 2

Harvardin yliopiston apulaisprofessori Peter Chai kertoi digitaalisista pilleristä, joita hän on ollut kehittämässä.

Kuvituskuva 3

Farmakogenetiikan professori Mikko Niemi on tutkinut geenimuutosten vaikutusta lääkkeiden tehoon ja haittavaikutuksiin. Kuvassa myös seminaarin vetäjä, tietokirjailija ja biohakkeri Teemu Arina.

Kuvituskuva 4

EBM Guidelinesin päätoimittaja Ilkka Kunnamo kuvaili päätöksentukisovelluksia lääkärintyössä. Kehitteillä on diagnoosiin perustuva lääkevalinta-apuri.

Tulevaisuuden lääkehoitoa visioitiin paljon kiinnostusta herättäneessä ÄLY-seminaarissa, jonka yhtenä järjestäjänä oli Lääkäriliitto. Seminaarin aiheina olivat mm. älylääkkeet ja farmakogenetiikka.

Geenitiedon hyödyntäminen on yksi terveydenhuollon tulevaisuuden megatrendeistä. Lääkehoito yksilöllistyy, kun sitä voidaan räätälöidä potilaan genomiin perustuen.

– Ihmiset ovat yksilöitä ja reagoivat lääkkeisiin yksilöllisesti. Aina on joukko potilaita, joille tietty lääke ei tehoa, tehoaa puutteellisesti tai aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia, totesi Helsingin yliopiston farmakogenetiikan professori Mikko Niemi.

Niemi on tutkinut paljon geenimuutosten vaikutusta erityisesti statiinien tehoon ja haittavaikutuksiin. Tavoitteena on rakentaa systeemifarmakologinen malli, jonka avulla kullekin potilaalle voidaan valita sopivin kolesterolilääkitys. Hän toivoo, että uraauurtavaa mallia voisi tulevaisuudessa hyödyntää laajasti, monien sairauksien lääkehoidossa.

Räätälöity lääkehoito voi pelastaa potilaan hengen.

– Jopa 96 %:lla suomalaisista on jokin lääkehoitoon vaikuttava geenimuutos. Kannattaisiko geenitestejä tehdä ennakoivasti, ennen kuin mitään lääkettä määrätään? Mielestäni tätä pitäisi vakavasti harkita, Niemi sanoi.

3D-tulostetut lääkkeet eivät ole utopiaa

Miten lääketuotanto saataisiin lähemmäksi potilasta? Tätä pohti Niklas Sandler, joka toimii farmasian teknologian professorina Åbo Akademissa.

– Lääkkeitä on mahdollista tulostaa potilaskohtaisesti. 3D-tulostamisen avulla lääkkeitä voidaan valmistaa juuri sopiva määrä, räätälöidä yksilöllisiä annostuksia ja tehdä esimerkiksi erilaisia multilääkevalmisteita, Sandler kertoi.

– Tämä ei ole enää mitään utopiaa. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on jo hyväksynyt ensimmäisen 3D-tulostetun reseptilääkkeen.

Sandlerin mukaan tulostetuista lääkkeistä hyötyisivät erityisesti lapset ja vanhukset.

Digipilleri viestii, onko lääke otettu

Peter Chai, Harvardin yliopiston lääketieteellisen koulun Brigham and Women´s Hospital -opetussairaalan apulaisprofessori, oli kutsuttu tilaisuuteen kertomaan älylääkkeistä. Chai aloitti esityksensä puhumalla hoitomyöntyvyydestä.

– Puolet potilaista ei ota lääkkeitä kuten on määrätty. Tämä on suuri ongelma, Chai totesi.

Yhtenä ratkaisuna ongelmaan ovat digitaaliset pillerit, jotka viestittävät itse, onko lääke otettu vai ei. Potilaan nieltyä pillerin se lähettää signaalin hoitotietokantaan.

Lue myös

– Digitaalisten pillerien avulla saadaan tietoa siitä, milloin lääke on otettu ja miten lääkeaine vapautuu elimistöön. Niiden avulla voidaan varmistaa sekin, kuka lääkkeen on ottanut, Chai kertoi.

ÄLY – älykästä lääkehoitoa yksilöllisesti -seminaari järjestettiin Biomedicumissa Helsingissä 20. maaliskuuta.

Lääkäri2030.fi

Lääkäriliiton Lääkäri 2030 -hankkeessa on ennakoitu, millainen lääkärien rooli ja toimintaympäristö ovat tulevaisuudessa. Hankkeessa tuotettu materiaali on koottu uudelle lääkäri2030.fi-verkkosivustolle. Sivustolla on myös tulevaisuusteemaan liittyviä tutkimustuloksia, blogikirjoituksia sekä linkkejä kiinnostaviin artikkeleihin ja videoihin.

Inhimillisen elämän puolustaja, data-analyytikko, innovaattori, käsityöläinen, lähilääkäri vai valmentaja – mikä on sinun tulevaisuuden roolisi? Sivustolla voit tehdä myös testin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030