1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Mindfulness-kurssilta tukea arjen haasteisiin
Liitto toi­mii 22/2020 vsk 75 s. 1387

Mindfulness-kurssilta tukea arjen haasteisiin

Lääkäriliiton uusi Mindfulness-­verkkokurssi tarjoaa lääkäreille työkaluja työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin. Maksuton kurssi on avoin kaikille jäsenille sekä lääke­tieteen opiskelijoille, ja sen voi aloittaa oman aikataulun mukaan.

Mindfulness-kurssilta tukea arjen haasteisiin Kuva 1 / 1 Kuva: Monica Heljander

Kulunut kevät on ollut monille lääkäreille uuvuttavaa aikaa. Vaativan työn lisäksi arkea ovat koronaepidemian myötä leimanneet erilaiset rajoitteet, epävarmuus, huolet ja pelotkin. Lääkäriliiton julkaisema Mindfulness-verkkokurssi tarjoaa apukeinoja erilaisten arjen haasteiden käsittelyyn.

Kurssin on rakentanut psykiatrian erikoislääkäri Leena Kähäri Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. Mindfulness-ohjaajaksi vuonna 2013 kouluttautunut Kähäri on suunnitellut aiheesta useita kursseja niin lääkäreille kuin potilaille ja saanut niistä runsaasti positiivista palautetta.

Buddhalaisen meditaation innoittama mindfulness on pysähtymistä nykyhetkeen. Tietoisuustaidoiksikin kutsutulla stressinhallintamenetelmällä on annettavaa monelle elämän osa-alueelle. Mindfulnessia on perinteisesti käytetty kivun ja masennuksen hoitoon, mutta menetelmä soveltuu Kähärin mukaan erinomaisesti myös lääkärien työhyvinvoinnin edistämiseen.

– Mindfulness-menetelmä auttaa keskittymään nykyhetkeen kiireisen työn lomassa ja tunnistamaan mahdolliset uupumuksen oireet ajoissa. Tutkimusten mukaan mindfulness on hyödyllistä myös monimutkaisissa ratkaisuissa, joissa tarvitaan luovuutta. Lisäksi menetelmä antaa työkaluja jokaisen potilaan kohtaamiseen yksilönä ilman ennakkokäsityksiä ja auttaa näin parantamaan potilaan kokonaisarviota.

Kurssi saavuttanut suuren suosion

Lääkäriliiton nyt julkaisema verkkokurssi on ollut käytössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vuodesta 2014. Kävijätilastojen mukaan kurssille on osallistunut jo yli 1 000 henkilöä, eli yli 10 prosenttia henkilökunnasta.

Alan uranuurtajan Jon Kabat-Zinnin viitoittamiin asennemuutoksiin pohjautuvassa kurssissa on kahdeksan osaa, joiden aiheina ovat esimerkiksi stressi, työpaikan ihmissuhteet sekä luovuus. Kurssin suorittamiseen suositellaan varattavaksi noin tunti viikossa, ja se kestää kokonaisuudessaan 4–8 viikkoa. Kurssille pääsee kirjautumaan Fimnet-tunnuksilla, ja se löytyy osoitteesta laakariliitto.fi/verkkokoulutus/mindfulness.

Kähärin mukaan kurssi on mahdollista tehdä pienissä pätkissä, jopa työn lomassa. Olennaista on keskittyä erilaisten harjoitusten tekemiseen. Kurssi sisältääkin lähes 30 harjoitusta, joiden joukosta jokainen varmasti löytää suosikkinsa.

Lue myös

Kähäri painottaa mindfulnessin sopivan hyvin nykyiseen poikkeusaikaan.

– Kun ihmiset ovat kuormittuneita, on tärkeää keskittyä nykyhetkeen ja mielihyvää tuoviin asioihin. Näin stressinsietokyky paranee.

Lääkäriliiton verkkokurssit

Lääkäriliiton tarjoamat verkkokurssit ovat kätevä tapa päivittää osaamista ja kerrata aiemmin opittua. Opiskella voi tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella.

Uuden Mindfulness-kurssin lisäksi valikoimasta löytyy esimerkiksi lennoilla tapahtuvia hätätilanteita käsittelevä "Lääkärinä lennolla", yksityislääkäritoimintaan johdattava "Lääkäri yrittäjänä" sekä ensisijaisesti 4.–6. vuoden lääketieteen opiskelijoille suunnattu "Top secret – salassapidettävää vai ei".

Tutustu Lääkäriliiton kattavaan koulutustarjontaan osoitteessa laakariliitto.fi/koulutus.

Kirjoittajat
Tea Tammi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.