1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Miten koronatilanne vaikuttaa lääkärin työjärjestelyihin?
Liitto toi­mii 12/2020 vsk 75 s. 768

Miten koronatilanne vaikuttaa lääkärin työjärjestelyihin?

Lääkäriliittoon on tullut runsaasti kysymyksiä koronan vaikutuksista työhön ja työjärjestelyihin sekä palkkoihin. Liiton verkkosivuille on koottu vastauksia.

Miten koronatilanne vaikuttaa lääkärin työjärjestelyihin? Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tartuntatautilain mukaan viranomainen voi päättää työstä poissaolosta tai eristämisestä, jos henkilö on sairastunut tai hänen epäillään sairastuneen tai altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille. Turvaamistoimena viranomainen voi myös määrätä altistuneen tai altistuneeksi epäillyn henkilön karanteeniin esimerkiksi kotiin. Lisäksi työnantaja voi antaa työntekijöille työsuojelumääräyksiä tai ohjeita tartuntatautien välttämiseksi.

Koronaepidemia aiheuttaa terveydenhuollon ja sen henkilöstön kuormittumista. Eri tahoille voi aiheutua myös huomattavia taloudellisia menetyksiä. Lääkäriliitto korostaa tapauksen äärimmäistä poikkeuksellisuutta ja pyytää, että osapuolet tapauskohtaisesti neuvottelevat joustavasti työjärjestelyistä, jotta vaikutukset voidaan minimoida ja terveydenhuolto saadaan pysymään toimintakykyisenä.

Kuka maksaa korvauksen tai palkan, jos joudun karanteeniin? Voiko työnantaja määrätä karanteenin aikana tekemään työtehtäviä? Minkälaisia määräyksiä ja ohjeita voidaan antaa suojelutyön tai hätätyön perusteella? Näihin ja muihin usein esitettyihin kysymyksiin löydät vastaukset liiton verkkosivuilta osoitteesta www.laakariliitto.fi/korona.

Lue myös

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.