Muistisairauden hoidossa tärkeintä on varhainen tunnistaminen
Jokilaakson sairaalan ja Jämsän terveyskeskuksen muistipoliklinikoiden toimintaa on kehitetty tiiviissä yhteistyössä vuodesta 2003. Tavoitteena on ollut löytää yhdenmukaisia, alueellisia toimintamalleja, joita voisi soveltaa ja kehittää myös valtakunnan tasolla.
Jokilaakson sairaalan (1.9.2010 alkaen Jokilaakson Terveys Oy) ja Jämsän terveyskeskuksen muistipoliklinikoiden yhteisenä tavoitteena on ollut turvata muistipotilaiden laadukas hoito lähipalveluna ja kehittää poliklinikoiden toimintaa moniammatillisesti sovittua hoidonporrastusta noudattaen. Muistisairaan ja hänen omaistensa kannalta on oleellista, että erilaiset palvelut selviytymisen tukemiseksi järjestyvät saumattomasti muistisairauden edetessä.
Muistipoliklinikoilla on kehitetty muistipotilaan hoitoketjua ja tuotettu alueen väestölle kattavat muistioireisten potilaiden diagnosointipalvelut. Vuosittain Jämsän seudulla muistisairauksia diagnosoidaan noin 100 potilaalla, mikä vastaa varsin hyvin väestöpohjaan suhteutettua muistisairauksien esiintyvyyttä.
Kaksi kertaa vuodessa pidettävien alueellisten muistipoliklinikkojen vertaiskehittämispäivien avulla potilaan hoitoketjuun ja muistipoliklinikoiden toimintaan liittyvät hyvät hoitokäytännöt ja kehittämisideat ovat levinneet koko maakunnan alueelle.
- Muistipotilaan hoito perustuu terveysongelman oikea-aikaiseen ratkaisuun, jossa käytämme hyväksi vaikuttavuusnäyttöön perustuvia suosituksia yhdistettynä vertaiskehittämisen kautta saatuun kokemukseen hyvistä hoitokäytännöistä. Usein parhaat toimintatavat ovat syntyneet ruohonjuuritason kokemuksista eli käytännön työstä, toteaa neurologian ylilääkäri Jaana Suhonen.
- Muistisairauden hoidossa tärkeintä on muistisairauden varhainen tunnistaminen. Muistisairauksia voidaan myös ennaltaehkäistä. Olisi hyvä, jos ihmiset ymmärtäisivät tulla hoitoon riittävän ajoissa, muistuttaa geriatrian ylilääkäri Terhi Rahkonen.
- Valtimotautiriskitekijät ovat myös muistisairauksien vaaratekijöitä ja ne tulee huomioida viimeistään keski-iässä, muistuttaa Suhonen.
Myös muistipotilaan hoitoketjun eri vaiheita kattavia laatumittareita on kehitetty yhteistyössä alueellisten muistipoliklinikoiden ja ulkopuolisen laatukouluttajan kanssa.
Jämsässä asiat ovat mallillaan
Vuosien mittaan Jämsän kaupungin muistipoliklinikoille on kehitetty monenlaisia hyväksi havaittuja toimintatapoja. Kaiken kaikkiaan hoidon porrastus ja tiivis yhteistyö muistipoliklinikoiden, erikoissairaanhoidon ja avoterveydenhuollon toimijoiden kanssa on vakiintunut.
Muistipoliklinikoiden lääkäreille ja hoitajille on laadittu omat toimintaohjeet, joissa kerrotaan miten muistipotilaita hoidetaan. Työn apuna käytetään tarkistuslistoja, joista lääkäri tai hoitaja voi helposti tarkistaa, mitkä asiat vastaanottokäynnin yhteydessä otetaan huomioon. Muistipoliklinikoiden välillä on myös hyödynnetty työkiertoa: neurologian poliklinikan muistilääkäri on voinut toimia terveyskeskuksen muistipoliklinikan lääkärinä ja muistihoitajat ovat kiertäneet eri toimipisteissä.
Hoitoketju ja hoito-ohjeet päivitetään säännöllisesti kerran vuodessa ja ne ovat helposti henkilökunnan saatavilla. Muistipoliklinikat järjestävät puolivuosittain Jämsän kaupungin koko sote-organisaatiolle muistipotilaan hoitoketjuun ja muistisairauksiin liittyvän koulutuksen. Terveyskeskuksessa toimii muistipotilaiden aivojumpparyhmiä, ja myös puistojumppatoimintaa on järjestetty Muistiyhdistyksen kautta. Lisäksi jo vuosien ajan on järjestetty puolivuosittain muistisairaiden ja heidän omaisten ensitietopäiviä.
Muistipotilaat ovat tulevaisuuden haaste
Sekä Rahkonen että Suhonen ovat sitä mieltä, että sairaanhoitopiireille muistipotilaat ovat todella iso haaste tulevaisuudessa, sillä kuka tahansa vanhempi potilas, vaikkapa kaihileikkauspotilas tai päivystyspotilas, saattaa olla samalla myös muistipotilas.
- Toivon, että sairaanhoitopiirit ottaisivat muistipotilaat suunnittelussaan paremmin huomioon. Erikoissairaanhoidossa väestö vanhenee ja suurimmalla osalla potilaista on jonkin asteinen muistiongelma. Se luo toiminnalle omanlaisensa lisähaasteen, ja siihen pitää jatkossa osata varautua. Muistisairauden huomiotta jättäminen lisää herkästi erikoissairaanhoidossa olevan ikäihmisen hoidon kustannuksia, painottaa Suhonen.
- Iäkkäät potilaat saavat herkästi sekavuusoireyhtymän, jonka seurauksena heidän hoitoaikansa tuplaantuu. Näistä potilaista erittäin suuri osa on muistipotilaita. Tuntuu, että sairaanhoitopiirit eivät ole vielä oivaltaneet, että sairaaloissa on tulevaisuudessa erittäin paljon muistipotilaita, jotka ovat usein vielä niitä vaikeimpia potilaita, toteaa Rahkonen.
Valtakunnallinen tunnustus lämmittää mieltä
Laatupalkinnon saamisen Rahkonen uskoo johtuvan ainakin siitä, että Jämsän kaupungin muistipoliklinikoilla on aloitettu systemaattinen ja laaja-alainen toiminnan kehittäminen jo kymmenkunta vuotta sitten.
- Palkinto tuntuu hyvältä etenkin siksi, että aina en ole ihan varma, ymmärtääkö oma työnantajani meidän työtä ja ajattelutapaa. Siinä mielessä tällainen valtakunnallinen tunnustus lämmittää mieltä, iloitsee Rahkonen.
Rahkonen arvioi etsivänsä netistä vähintään viikoittain alaan liittyvää tutkimustietoa ja ajankohtaista uutisointia.
- Ulkomaisen kehityksen seuraaminen on äärimmäisen tärkeää myös perusterveydenhuollossa. Emme me itseksemme mitään taikureita olla, mutta olemme hyviä katsomaan ja pohtimaan, mitä muut ovat tehneet ja sitä edelleen kehittämään omassa toiminnassamme. Hyvin aktiivisesti seuraamme sitä, mitä maailmalla tapahtuu, kertoo Rahkonen.
- Lähdemme aktiivisesti toteuttamaan hoitokäytäntöjä, jotka ovat mielestämme toimivia. Muut palkitut olivat yliopistosairaaloita, joten on positiivista, että palkintoraati otti huomioon, että pienissäkin yksiköissä tehdään laatujohtamista, toteaa Suhonen.
Rahkonen ja Suhonen painottavat, että suuri kiitos palkinnosta kuuluu koko muistitiimille, erityisesti molempien muistipoliklinikkojen henkilökunnalle, joka on hyvin innostunut tästä työstä.
- Kun keksimme jonkin "hullun idean", henkilökunta on aina valmis toteuttamaan sen. Usein on kysymys toimintatapojen muuttamisesta, ei vain rahasta. Olemme iloisia ja tyytyväisiä, että meillä on niin aktiivinen, ammattitaitoinen ja ennakkoluuloton henkilökunta. Toivottavasti aktiivinen muistipotilaan hoitoketjun kehittämistyö jatkuu Jämsässä myös tulevaisuudessa tuoreen organisaatio muutoksen jälkeenkin, Suhonen sanoo