Lehti 12: Liitto toi­mii 12/2001 vsk 56 s. 1430 - 1431

Muut lehdet Pääkirjoitukset povaavat pitkää lakkoa

Sanomalehtien pääkirjoituksissa lääkärilakosta ennustetaan pitkää.

Seinäjoella ilmestyvän Ilkan mukaan lakossa on kaikki ainekset nostattaa kiivas vastareaktio.

Kannattaa kuitenkin suhtautua tähänkin lakkoon kiihkotta. Se on osa rakentamaamme järjestelmää, ei poikkeuksellisen paha. Kuntia palvelevat lääkärit eivät ole sen ahneempia kuin muutkaan vastaavassa asemassa olevat palkansaajat. Hyvin voisi kysyä, miksi julkisen sektorin vaativaa työtä tekevä pitkälle koulutettu lääkäri saa vähemmän palkkaa kuin monissa yksityisissä yrityksissä paljonkin vähemmällä koulutuksella ja joskus vastuullakin maksetaan. Vastaus on, että jälkimmäisen palkanmaksajan maksukyky on parempi ja neuvottelujärjestelmä joustavampi, mutta entäs sitten, Ilkka kirjoittaa.

Lääkärit eivät tule lakkoaan häviämään, koska heillä on, toisin kuin yleensä yhteiskunnan palvelijoilla, vaihtoehto. Ellei yhteiskunta maksa riittävästi, he voivat tehdä saman työn yksityisesti, ja maksuhaluista kysyntää riittää. Työmarkkinoilla toimii sama kysynnän ja tarjonnan laki kuin taloudessa muutenkin. Se on lääkärien puolella, Ilkka huomauttaa.

Kysymys on todellakin julkisen terveydenhuollon tulevaisuudesta, kuten Lääkäriliitto sanoo. Pitkä lakko voisi rapauttaa pysyvästi sen uskottavuutta. Se ei olisi enempää kuntien kuin terveyspalveluja tarvitsevienkaan etu. Tällä kertaa tyydyttävä lisäraha hyvätuloisille olisi nimenomaan vähävaraisimpien perusoikeuksien puolustamista, pääkirjoituksessa todetaan.

Ilkka muistuttaa tuoreesta tutkimuksesta, joka osoitti, että kansalaiset hyväksyisivät lääkäreille kaksi kertaa isomman korotuksen kuin tupoon sidottu kuntatyönantaja.

Ainoa järkevä tie on nopea sopu, mikä edellyttää suurempaa perääntymistä työnantajilta, lehti toteaa.

KUNTIEN MAHDOTONTA TAIPUA VAATIMUKSIIN

Kotkassa ilmestyvä Kymen Sanomat sen sijaan katsoo, että kuntien on tupon takia mahdotonta taipua Lääkäriliiton vaatimustasoon.

Lääkäreidenkin on osoitettava valmiuksia kompromisseihin, ennen kuin valtakunnansovittelijan kannattaa käynnistää sovintoon tähtäävät neuvottelut.

Lehden mukaan siihen voi tällä kertaa mennä kosolti aikaa.

Arvostuksestaan huolimatta lääkärit eivät voi odottaa pyrkimyksilleen äänekästä myötätuntoa. Heidät mielletään hyvätuloisiksi eikä heidän todellisesta ansiotasostaan ole täsmätietoa. Lääkäriliitto ja kuntatyönantajat ovat julkisuudessa pelanneet niin selvästi toisistaan poikkeavilla luvuilla, että niitä on vaikea kuvitella yhden ja saman ammattikunnan palkkatiedoiksi. Vain se tiedetään varmasti, että veronmaksajille on tässäkin työriidassa varattu maksajan osa, Kymen Sanomat kommentoi.

Lääkäreiden työtaistelusta uhkaa tulla pitkä, niin kovia palkkavaatimukset ovat. Tätäkin tärkeämpää on etsiä ratkaisua terveydenhuollon vitsauksiin. Vastuu on myös kunnilla, katsoo Oulussa ilmestyvä Kaleva.

Lääkärien lakossa on tietenkin kysymys rahasta, mutta paljosta muustakin. Siihen ei työtaistelulla saada ratkaisua, vaan kunnissa tarvitaan perusteellinen asennemuutos, lehti toteaa.

Lue myös

Lääkärien palkankorotusvaatimus, 20 prosenttia, on kova ja kohtuutonkin, saivathan muut ryhmät tulosopimuksessa kolme prosenttia. Vaatimus kuitenkin paljastaa raa'alla tavalla työmarkkinajärjestelmän heikkoudet. Tulopolitiikan vuosikymmeninä palkkaratkaisut ovat suosineet SAK:n aloja. Koulutusta ei ole arvostettu - eikä sitä arvosteta vieläkään. Akavalle suorastaan naurettiin, kun se edes uskalsi tuloneuvotteluissa vaatia pienipalkkaisille ja koulutetuille aloille muita suurempia palkankorotuksia. Lääkäreillä on takanaan pitkä koulutus, työ niin vaativaa ja vastuullista, että siitä pitäisi maksaa enemmän kuin paperiliiton koneenkäyttäjälle, Kaleva kirjoittaa.

SUOMALAISET YMMÄRTÄVÄT

Suomalaiset ymmärtävät lääkäreiden vaatimuksia, toteaa Hämeenlinnassa ilmestyvä Hämeen Sanomat.

Pitkä opiskeluaika nielee paljon rahaa ja työ on äärimmäisen vastuullista. Näitä tosiasioita ei käy kieltäminen, kun arvioidaan, kuinka paljon lääkäreille pitäisi maksaa palkkaa. Kenties kansa laskee palkankorotuksen lyhentävän potilasjonoja, vaikka niiden purkamisessa palkkojen nosto on vain yksi sangen pieni keino.

Lääkärilakko on osa hyväosaisten kapinaa. On kuitenkin syytä muistaa, että nuoret vastavalmistuneet lääkärit joutuvat tekemään pitkää päivää opiskeluaikaan ja työn vastuuseen nähden pienellä palkalla. Olisiko jo aika havahtua huomaamaan, että pitkistä päivystysvuoroista on päästävä eroon!

Lääkärilakon päättämiseksi on aloitettava ponnistelut välittömästi. Sivistysvaltiossa kaikista sairaista huolehtiminen on kunnia-asia vuoden kaikkina päivinä, Hämeen Sanomat kirjoittaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030