Lehti 10b: Liitto toi­mii 10b/2001 vsk 56 s. 1233

Neuvottelupäällikkö Matti Koivistoinen: Lakon ulkopuolisten työvelvollisuus

Neutraliteettioikeus KVEL 12 pykälä

Lakon ulkopuolisten lääkärien työvelvollisuudesta on pääsäännös kunnallisen virkaehtosopimuslain 12 pykälä:ssä. Sen mukaan pääsääntönä on, ettei viranhaltija ole velvollinen suorittamaan sallitun työnsulun tai lakon alaisia tehtäviä. Tätä määräystä on täsmennetty niin, että työtaistelun piiriin kuulumattoman viranhaltijan on täytettävä tavanomaiset virkavelvollisuutensa. Lisäksi työtaistelun piiriin kuulumaton viranhaltija on velvollinen tekemään suojelutyötä. Suojelutyötä koskeva velvollisuus ei koske lakon piirissä olevia viranhaltijoita.

Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, joka on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantamisen ehkäisemiseksi taikka sellaisen omaisuuden suojelemiseksi, joka työtaistelun johdosta erityisesti vaarantuu. Määräyksen suojelutyöhön antaa aina työnantaja, mutta lakossa olevien osalta luvan suojelutyöhön osallistumiseen antaa paikallinen lakkojohto. Suojelutyönä ei voida teettää muuta kuin edellä mainittua suojelutyön käsitteeseen kuuluvaa työtä.

Virkaehtosopimuslaissa ei ole määritelty, mitä tarkoitetaan tavanomaisella virkavelvollisuudella. Missään tapauksessa lakon ulkopuolisten viranhaltijoiden työtehtävien määrää tai laatua ei saa työnantajan päätöksin muuttaa siinä tarkoituksessa, että muutoksella pyritään ehkäisemään lakon vaikutuksia tai murtamaan lakko. Virkavelvollisuuden sisällöstä on esitetty kysymyksiä mm. seuraavissa tilanteissa:

-velvollisuus tehdä lisätyötä tai ylityötä,

-velvollisuus tehtävien muutokseen osa-aikatyötä tekevillä tai osa-aikaeläkkeellä olevilla lääkäreillä,

-velvollisuus tehtävien muuttamiseen yliopistojen sivuvirkaisilla lääkäreillä,

-velvollisuus tehtävien muuttamiseen väestövastuussa olevilla lääkäreillä,

-velvollisuus ylimääräiseen päivystykseen,

-velvollisuus ostopalvelutoimintana tehtävän työn lisäämiseen,

-velvollisuus päivystystoiminnan lisäämiseen tilanteessa, jossa terveyskeskuksen päivystys on lakon ajaksi siirretty tapahtuvaksi sairaalasta.

Tapauskohtainen harkinta

Vastaus kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin on etsittävä paikallisesti ja pyrittävä tapauskohtaisesti arvioimaan, ovatko lakon ulkopuolisen viranhaltijan virkatehtävät hänen tavanomaiseen virkavelvollisuuteensa kuuluvia. Mikäli näin ei ole asianlaita, on arvioitava, sisältyvätkö uudet tehtävät suojelutyön käsitteeseen. Mikäli lääkäri suojelutyönä ottaa hoidettavakseen potilaan, on suositeltavaa, että hän saattaa aloittamansa hoidon myös päätökseen ja esimerkiksi antaa potilaalle myös hoitoon liittyvät todistukset.

Lakossa olevan lääkärin hoitamien potilaiden osalta tilanne voi olla toinen, jolloin esimerkiksi lakossa olevan lääkärin potilaan reseptin uusimiseen tulee periaatteessa suhtautua pidättyväisesti. Röntgendiagnostiikka hoidetaan, kuten normaaliaikana omiin tavanomaisiin virkatehtäviin pitäytyen.

Menettelyt erimielisyystapauksissa

Pidättäytymistä tavanomaiseen virkavelvollisuuteen kutsutaan neutraliteettioikeudeksi. Tämä neutraliteettioikeus koskee paitsi lakkojärjestön, myös lakon ulkopuolisten järjestöjen jäseniä. Mikäli työnantaja pyrkii teettämään lääkärillä tai muilla viranhaltijoilla neutraliteettiperiaatteen rikkovaa tai suojelutyön ulkopuolista työtä, on virheellisestä työmääräyksestä ensi vaiheessa ilmoitettava työnantajalle ja pyydettävä määräys kirjallisesti. Työnantajan virheellisestä menettelystä on ilmoitettava myös paikalliselle lakkojohdolle tai työpaikan luottamusmiehelle. Mikäli kysymys on muista kuin lääkäreistä, ilmoitus on syytä tehdä asianomaisen järjestön edustajalle. Keskusjärjestötasoilla on sovittu yhteisistä pelisäännöistä lakkotilanteissa ja kunkin järjestön lakko-oikeuden kunnioittamisesta.

Lue myös

Edellä tarkoitettua työnantajan virheellistä toimintaa voidaan pitää laittomana työtaisteluna. Kunnallisen virkaehtosopimuslain 8 pykälä:n mukaan työnsulku on ainoa työnantajalle sallittu työtaistelutoimenpide, joka koskee voimassa olevaa palvelussuhdetta. Työnsululla tarkoitetaan työnantajan toimeenpanemaa työnseisausta, jonka tarkoituksena on vastapuolen painostaminen työriidassa keskeyttämällä työnsulun piiriin kuuluvien viranhaltijoiden kaikkien virkatehtävien suorittaminen. Muut painostuskeinot ovat kiellettyjä, ja niiden käyttämisestä työnantaja voidaan tuomita hyvityssakkoon. Kanteen nostaminen riidan pitkittyessä tapahtuu Lääkäriliiton ja Akava-JS:n toimesta. Lakon aikana on kuitenkin syytä pyrkiä välttämään paikallisia oikeusriitoja.

Työnantajien työnjohto-oikeus

Kunnallisen virkasäännön (mallin 12 pykälä) perusteella työnantajalla on työnjohto-oikeuden kaltainen oikeus antaa virkatehtäviin kuuluvia määräyksiä viranhaltijoille. Vaikka lääkäri tai paikallinen lakkojohto katsoisikin työnantajan rikkovan neutraliteettioikeutta tai suojelutyötä koskevia määräyksiä, on niitä ensi vaiheessa siitä huolimatta noudatettava.

KT:n ohjeet

Lakon ulkopuolisten viranhaltijoiden työvelvollisuutta on käsitelty myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ohjeissa työtaistelun varalta (Helmikuu 2000). Ohjeiden sivulta 35 alkava teksti ei ole olennaisesti ristiriidassa edellä sanotun kanssa. Käytännössä KT on kuitenkin vedonnut myös virkasääntömallin 14 §:ään, jossa käsitellään työnantajan oikeutta virkatehtävien muuttamiseen. Tämä oikeus ei kuitenkaan voi olla ristiriidassa laissa säännellyn neutraliteettioikeuden kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030