1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Nyt vietetään tutkitun tiedon teemavuotta
Liitto toi­mii 4/2021 vsk 76 s. 216

Nyt vietetään tutkitun tiedon teemavuotta

Lääkäriliiton vuoden 2021 teema on Tutkittu tieto hoidon ja päätösten perustana.

Nyt vietetään tutkitun tiedon teemavuotta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Suomessa vietetään tänä vuonna tutkitun tiedon teemavuotta. Teemavuosi kokoaa yhteen tutkitun tiedon tunnettuutta edistäviä tapahtumia ja tekoja sekä vahvistaa niiden näkyvyyttä. Tavoitteena on saada kaikki suomalaiset tutkitun tiedon ja luotettavien tietolähteiden äärelle tämän vuoden aikana. Teemavuoden järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Lääkäriliitto kantaa kortensa kekoon. Liiton vuoden teema on Tutkittu tieto hoidon ja päätösten perustana. Varsinkin korona-aikana kansalaiset kohtaavat monenlaista terveyteen liittyvää tietoa. Osa siitä on luotettavaa, osa taas arveluttavaa, jopa vaarallista. Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan lääkärin tulee käyttää ja suositella vain tutkimuksia ja hoitoja, jotka ovat lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia.

Teema oli esillä Lääkäripäivillä

Lääkäripäivillä teemavuosi näkyi keskiviikkona 13.1. järjestetyssä debatissa Tutkitun tiedon merkitys hoidon perustana. Debatissa keskustelemassa olivat Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen johdolla Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi, lääkäri-tutkija Enni Sanmark ja some-lääkärinä tunnetuksi tullut Anni Saukkola.

Keskustelussa nousi esiin, että lääketiede kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Tämä pitää niin lääkärien kuin muidenkin ymmärtää.

Osaamista on pidettävä yllä kaiken aikaa. Täydennyskoulutus, kuten Lääkäripäivät, on tärkeää.

Sosiaalisessa mediassa äärimielipiteet pääsevät helposti esiin. Huuhaan vastapainoksi asiantuntijoiden olisi hyvä jakaa luotettavaa tietoa.

Toisaalta pelkkä tiedon jakaminen ei nykypäivänä riitä. Ulla Järvi huomautti, että ihmiset hakevat somesta myös tukea identiteetilleen. Siksi on puhuttava myös tunteista, eikä vain faktoista.

Lue myös

Tulossa kysely ja kampanja

Keväällä teema on esillä suurelle yleisölle kohdistetussa kampanjassa. Näkemyksiä tieteellisen tiedon käytöstä muun muassa koronapandemian yhteydessä sekä uskomushoidoista selvitetään väestökyselyn avulla. Kyselyn tulokset julkistetaan Porin SuomiAreenalla 14.7., jolloin Lääkäriliitolla on tapahtumassa omaa ohjelmaa.

Lääkäriliitto pyrkii tämän vuoden toiminnallaan vaikuttamaan myös siihen, että maan hallitusohjelmaan sisältyvä vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuuksia koskeva selvitys saadaan aikaan.

– Vaikka tällä hallituskaudella ei pitkään odotettua lakia uskomushoidoista saataisikaan säädettyä, ainakin selvitys tulee saada valmiiksi, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Hänen mukaansa julkisuudessa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa liikkuu nyt todella vaarallisia näkemyksiä esimerkiksi koronapandemiasta ja rokotuksista.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.