Ongelmat ovat yhteisiä Espoosta Inariin
Lääkäriliiton valtuuskunnan päivä perjantaina oli yhtä odottamista ja odottamista. Kokous keskeytettiin kahteen kertaan sovittelulautakunnan työn vuoksi. Päätettävää ei silti kokoussaliin asti tullut.
Valtuuskunnan jäsenet olivat kuitenkin valtaosin sitä mieltä, että kokouspäivä oli tarpeen. Kun sovittelulautakunnan työ julistettiin salaiseksi, ovat liiton ylimmän päättävän elimen, valtuuskunnan, jäsenet olleet pimennossa sovun edistymisestä.
- Nyt saimme tietää, missä mennään, mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään, totesi kokouksen jälkeen espoolainen Mikko Murtonen. Päällimmäiseksi jäi myös se hyvä me-henki, joka kokouksessa vallitsi.
- Kyllähän 11 prosenttia on pettymys, sitä ei voi kiistää. Se on varmasti nimenomaan se kipukynnys, jonka alle ei voi mennä. Mutta on varmasti myös aika tunnustaa realiteetit, pohdiskeli Murtonen. Sen, mitä tekstikysymyksistä valtuuskunnassa hieman väläyteltiin, Murtonen tulkitsi tk-lääkärien osalta kohtuulliseksi.
TK-lääkärien erikoistumista ei arvosteta
Aivan yhtä positiivinen ei ollut Leena Varesmaa-Korhonen Inarista. Hän on huolissaan varsinkin pitkää uraa tehneiden tk-lääkäreiden kohtalosta. Riittääkö rahaa ikälisätaulukoiden loppupäähän, jossa työskentelee valtaosa keski-ikäistyvästä tk-lääkärikunnasta?
- On myös harmillista, ettei terveyskeskuksissa arvosteta lääkärin erikoistumista. Palkka on sama, vaikka erikoistuakseen ihminen tekee valtavasti työtä, Leena Varesmaa-Korhonen pahoitteli.
Vieressä nyökyttelivät Mikko Murtonen sekä helsinkiläinen Tommi Jauhiainen, joka muistutti, ettei ammatillinen itsensä kehittäminen ole rahallisesti järin arvostettua sairaalassakaan.
Paikallinen sopiminen ei vielä innosta
Nämä ovat asioita, joita paikallinen sopiminen voisi muuttaa. Varesmaa-Korhonen, Murtonen ja Jauhiainen eivät kuitenkaan vielä ole kovin innostuneita paikallisen sopimisen lisäämisestä.
- Pienessä kunnassa työntekijän neuvotteluasetelmat eivät ole kovin hyvät. Poislähdöllä harva voi uhkailla, jos perhe on jo paikkakunnalle asettunut. Vastassa on yleensä kunnallispoliitikkoja, jotka tuntevat oikein huonosti terveysaseman arkea. Lääkärien virkaehtosopimus on puolestaan niin monimutkainen, että sen tunteminen onnistuu harvan pienen kunnan virkamiesjohdolta, Varesmaa-Korhonen sanoo.
ongelmia on suurissa kaupungeissakin
Mikko Murtonen hymähtää, ettei sen helpompaa ole suuressa kaupungissakaan. Siellä taas kasvottomuus ja asioiden käsittely suurina blokkeina tuottavat usein inhimilliseltä kannalta huonoja ratkaisuja. Aina ei auta edes pilkkominen pieniin yksiköihin.
- Espoon terveydenhuollon aluejako tuottaa jo nyt kyräilyä ja ihmettelyä, onko jollain alueella työehdot paremmin kuin muilla, Murtonen sanoo.
Yhteistä Helsingistä Inariin on myös lääkäripula.
- Meillä oli ensimmäistä kertaa vuosikausiin tänä vuonna jo pula kesäkandeistakin, huomauttaa Tommi Jauhiainen. Erikoislääkäripula tietyillä aloilla on arkea myös pääkaupungissa, ei vain maalla.
- No, toisaalta edunvalvonnan kannalta pula on hyvä asia, koska nyt kesäkanditkin ovat paikoin saaneet väestövastuupalkkaa! Leena Varesmaa-Korhonen naurahtaa.