1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Opiskelijakollega – tervetuloa lääkäriyhteisöön
Liitto toi­mii 43/2021 vsk 76 s. 2508 - 2509

Opiskelijakollega – tervetuloa lääkäriyhteisöön

Korona-aikana Lääkäriliiton opiskelija­tilaisuudet siirtyivät verkkoon, mutta jatkossa on tarkoitus tavata opiskelijoita sekä kasvokkain että etäyhteyksin.

Opiskelijakollega – tervetuloa lääkäriyhteisöön Kuva 1 / 2 Kuva: Sari Kosonen
   

– Lääketieteen opiskelijat ovat kollegoja ja osa lääkäriyhteisöä heti ensimmäisestä opiskelupäivästä lähtien. Lääkäriliitto toivottaa heidät tervetulleiksi yhteisöön, joka on tärkeä koko ammatillisen uran ajan, sanoo koulutuspäällikkö Sami Heistaro.

Lääkäriliitto pitää yhteyttä opiskelijoihin eri tapahtumissa. Ensimmäisenä opiskeluvuonna piiriylilääkärit käyvät tervehtimässä opiskelijoita liiton puolesta, ja neljännelle ja kuudennelle vuosikurssille järjestetään perinteiset kanditilaisuudet. Ulkomailla opiskeleville pidetään vuosittain suosittu kesätapaaminen, ja lisäksi Baltiassa opiskelijoita on käyty tapaamassa paikan päällä.

Muuta yhteydenpitoa ovat tapaamiset kandiseurojen kanssa ja Suomen Medisiinariliiton nimittämät opiskelijatarkkailijat liiton valiokunnissa ja jaoksissa. Yhdessä Medisiinariliiton kanssa järjestetään myös Halloped-tapaamisia yliopistohallinnon opiskelijaedustajien ja tiedekuntien opetuksesta vastaavien kanssa sekä toteutetaan opiskelijakysely joka toinen vuosi.

Toimintaa kehitetään vuorovaikutuksessa

– Kuuntelemme tarkoin, mikä on opiskelijoille hyödyllistä ja tärkeää. Tietotarpeet liittyvät esimerkiksi kesätöihin valmistautumiseen, luottamusmiesten hyödyntämiseen, opintojen kehittämiseen tai jaksamiseen ja hyvinvointiin, sanoo Heistaro.

– Annamme tietoa, mutta tarvitsemme myös opiskelijoilta tietoa, jotta osaamme kehittää toimintaamme siihen suuntaan, että se palvelee heitä parhaiten, sanoo opiskelijasihteeri Heidi Emmes.

Tilaisuuksia ja kohtaamisia kehitetään jatkuvasti. Niillä tuetaan ammattiin kasvamista ja ammatillista kehittymistä, ja ne antavat myös kokemuksen kollegakuntaan kuulumisesta.

Opiskelijat ovat erittäin tärkeä kohderyhmä koko Lääkäriliiton toiminnan kehittämisen kannalta.

– Ajat muuttuvat, trendit muuttuvat, lääkärikunta muuttuu. Se, minkälaisia ajatuksia ja arvoja on opiskelijakunnassa, vaikuttaa paitsi lääkärikuntaan, myös huomispäivän suomalaiseen terveydenhuoltoon, huomauttaa Heistaro.

Korona-aika on tuonut haasteita tilaisuuksien järjestämiselle, ja ne on jouduttu viime aikoina järjestämään verkkotilaisuuksina.

– Nyt kun meillä on kokemusta erityyppisistä etätilaisuuksista, pystymme poimimaan parhaat käytännöt. Lähikohtaamisia tarvitaan kuitenkin ilman muuta sosiaalisessa verkostoitumisessa liiton toimijoiden ja opiskelijoiden kesken, Heistaro sanoo.

– Yritämme pitää kiinni siitä, että pääsisimme tapaamaan 4. ja 6. vuosikurssin opiskelijoita paikan päälle, vaikka joitain tilaisuuksia pidetään etänä, toteaa Emmes.

4. vuosikurssin jäseneksikutsumistilaisuudet

Perinteiset Lääkäriliiton jäseneksikutsumistilaisuudet ovat neljännen vuosikurssin keväällä ennen ensimmäistä kesätyötä lääkärin sijaisena.

Tilaisuuksissa esitellään Lääkäriliiton jäsenetuja ja palveluja sekä käydään läpi asioita, joita työhön mennessä tulee ottaa huomioon.

– Opiskelijat saattavat kokea epävarmuutta pärjäämisestä, kun ovat ensimmäistä kertaa lääkärinä. Haluamme kannustaa heitä ja muistutamme, että kaikki lääkärit ovat olleet samassa tilanteessa aikanaan. Lääkäriliitto tarjoaa turvaverkon, ja liiton juristit ja luottamusmiehet auttavat tarvittaessa, kertoo Emmes.

Koronan takia järjestettiin tänä keväänä yhteinen jäseneksikutsumistilaisuus kaikille neljännen vuosikurssin opiskelijoille. Suositun tapahtuman suunnitteluun osallistuivat kurssien isännät ja emännät aktiivisesti.

Ensi vuonna tarkoitus on päästä taas paikan päälle opiskelukaupunkeihin.

6. vuosikurssi tavataan kasvokkain

Valmistumassa olevien kuudennen vuosikurssin opiskelijoiden infotilaisuus ja illallinen on sovittu marraskuulle kahdella yliopistopaikkakunnalla, ja loput pidetään vuodenvaihteen jälkeen.

– Teemme kaikkemme, jotta saamme pidettyä tilaisuudet turvallisesti paikkakunnilla. Nyt valmistuva vuosikurssi on heitä, joita emme ole vielä päässeet näkemään kasvotusten. Koronapandemia alkoi, kun he olivat neljännellä vuosikurssilla, ja silloin ehdimme pitää vain yhden tilaisuuden Kuopiossa, kertoo Emmes.

Teemat vaihtelevat vuosittain. Liiton eduista ja palveluista ovat kertomassa piiriylilääkäri ja paikallinen luottamusmies. Erikoistumiseen liittyvät kysymykset ovat usein esillä. Tällä kertaa on toivottu tietoa lääkärin työskentelystä yksityissektorilla.

Lue myös

– Luottamuslääkärin puheenvuoro sai viime kerralla hyvän vastaanoton. Koko luottamuslääkärijärjestelmä on monille uutta. Kysehän on kokeneista, Lääkäriliiton kouluttamista kollegoista, jotka ovat harjaantuneita kollegoiden auttamiseen erityisesti hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvissä haasteissa, sanoo Heistaro.

Antoisia tapaamisia kandiseurojen kanssa

– Kun tapasimme vuodenvaihteessa Teams-kokouksissa kandiseurojen hallitusten edustajia, nousivat yhteisöllisyys ja opinnoissa jaksaminen vahvasti esille, Heistaro kertoo.

Luottamuslääkärin puheenvuoro kuudennen vuosikurssin infotilaisuudessa on vastausta tähän haasteeseen. Lisäksi Lääkäriliitto on perustanut uuden apurahan lääketieteen opiskelijoiden yhdistyksille opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi, tässä vaiheessa vuoden mittaisena pilottina.

– Toinen toive, joka keskusteluissa nousi, oli ajatus juridisten verkkoiltojen järjestämisestä kaikille opiskelijoille yhtä aikaa. Nyt olemme järjestämässä sellaisen loppuvuonna, Emmes sanoo.

Tapaamisia kandiseurojen hallitusten kanssa on tarkoitus jatkaa etätapaamisina jatkossakin.

Ulkomailla opiskelevien kesätapaamiset

Ulkomailla opiskelee noin 1200 suomalaisopiskelijaa, jotka saavat Kelan opintotukea lääketieteen opiskeluihin. Lääkäriliitto järjestää vuosittain elokuussa ulkomailla lääketiedettä opiskelevien suomalaisten kesätapaamisen. Tapahtuma on taas tarkoitus järjestää ensi kesänä parin vuoden koronatauon jälkeen.

Vapaamuotoisissa tapaamisissa eri maissa opiskelevat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja verkottumaan keskenään ja Lääkäriliiton edustajien kanssa. Edellisessä kesätapaamisessa oli toistasataa opiskelijaa 14 maasta.

Kirjoittajat
Tiina Salo
Faktat

Suomalaiset lääkäriopiskelijat ovat oikeutettuja Lääkärilehteen ja Fimnet-tunnuksiin ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. 
Jos et saa vielä omaa lehteä, ota yhteyttä 
heidi.emmes@laakariliitto.fi.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa todettu omikron-variantin aiheuttama koronatartunta

Samassa seurueessa on useita koronatartuntoja.

Liitossa
Kutsumusammatti

Työtuntien määrälle on olemassa katto ja työsuojelu koskettaa meitäkin, kirjoittaa Jaana Puhakka.

Tieteessä
Ihovaskuliitin monimuotoinen taudinkuva, hoito ja ennuste

Erityisesti vaskuliitin aiheuttamat haavat ovat usein hankalahoitoisia.

Ajassa
Valtion kaupallinen rokotetutkimusyhtiö etenee

Uuden yhtiön nimi on Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy.

Ajassa
Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus osoitti, että liikunta voi kumota haitallisia solumuutoksia

Tunnustus meni väitöskirjatutkija Karthik Hemanthakumarille ja hänen tutkimusryhmälleen.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Kenen elämää elät?

Psykopodiaa-podcastissa pohditaan miten muiden ajatukset vaikuttavat elämääsi ja elätkö elämää roolissa.