Lehti 19: Liitto toi­mii 19/2018 vsk 73 s. 1236 - 1237

Opiskelijat hakevat kesätyöpaikat jo edellisenä vuonna

Opiskelija voi kesätyössä hyödyntää tietojaan ja taitojaan ­käytännössä ja oppia paljon uutta. Kesätyön aloittaminen jännittää, mutta lääkärin sijaisena työskennelleet ovat olleet hyvin ­tyytyväisiä ­kokemuksiinsa.

Piitu Parmanne

Ensimmäistä kertaa lääkärin sijaisena työskentelevät opiskelijat olivat töissä keskussairaaloissa, kaupunginsairaaloissa tai terveyskeskusten vuodeosastoilla. Viidennen opiskeluvuoden jälkeen useimmat olivat sijaisena terveyskeskuksessa vastaanotolla. Joka viides Lääkäriliiton kyselyyn vastannut opiskelija oli työskennellyt kesän aikana useassa toimipaikassa.

Töitä hakiessaan opiskelija pohtii, missä päin Suomea hän haluaa kesän viettää. Työpaikka valitaan ensisijaisesti maantieteellisen sijainnin perusteella. Opiskelijan toiseksi tärkeimmät valintakriteerit ovat työpaikan hyvä maine ja hyvin järjestetty perehdytys.

Sairaalassa lääkärin sijaisena työskentelevät valitsivat työpaikan muita useammin erikoisalan perusteella, kun taas terveyskeskuksessa työssä olleet antoivat enemmän painoarvoa henkilökohtaisille syille ja omaan perheeseen liittyville tekijöille.

Entistä aiemmin liikkeellä

Nykyisin opiskelijoiden kesätyöpaikoista sovitaan entistä aiemmin, useimmiten jo edellisen kesän ja syksyn aikana. Vain joka kymmenelle opiskelijalle oli kesätyöpaikka varmistunut keväällä. Silloinkin töitä löytyi vielä kaikentyyppisistä toimipaikoista.

Kolmasosa lääkärin sijaisena työskennelleistä opiskelijoista ei ollut tehnyt kirjallista työsopimusta tai saanut virkamääräystä ennen kesätyön aloittamista. Kolmasosa ei myöskään ollut sopinut kaikista työsuhteeseen liittyvistä asioista, kuten palkasta, työajasta ja lomista. Tässä on työnantajilla ja opiskelijoilla parannettavaa, koska etukäteen sopimalla välttyy myöhemmin yllätyksiltä.

Työnantajan on opiskelijan palkatessaan varmistettava, että hänellä on vaadittavat opinnot suoritettu ja edellytykset toimia kyseisessä tehtävässä. Työnantajan on myös kirjallisesti nimettävä opiskelijalle ohjaaja, joka työskentelee lääkärinä samassa yksikössä. Ohjaajan tehtävä on seurata ja valvoa opiskelijan työtä.

Läheskään kaikilla kyselyyn vastanneilla opiskelijoilla ei ollut tiedossa oman ohjaajan nimi. Ohjaava lääkäri oli kirjallisesti nimetty useammin terveyskeskuksissa ja terveyskeskuksen vuodeosastoilla ja kaupunginsairaaloissa. Harvemmin näin oli keskussairaaloissa, joissa lähes puolella ei ollut kirjallisesti nimettyä ohjaajaa.

Perehdytys kaikille työajalla

Yksi kymmenestä opiskelijasta oli viime kesänä työskennellyt lääkäreitä vuokraavan yrityksen kautta. He valitsivat kesätyön muita useammin palkan ja työnantajan rekrytoinnin perusteella. Työ vuokralääkärinä voi olla vaihtelevaa ja vaatia itsenäisempää työskentelyotetta.

Lääkäripalveluja välittävien yritysten kautta työskentelevistä vain joka toinen kertoi saaneensa yritykseltä perehdytystä. Yrityksissä myös oli muita suurempi osuus perehdytetty kokonaan omalla ajalla. Onneksi monet oli perehdytetty työhön myös toimipaikalla, jossa opiskelija kesällä työskenteli.

Perehdytyksessä on käytävä läpi opiskelijalle suunnitellut tehtävät ja niihin liittyvät vastuut ja velvoitteet ennen varsinaisen työn aloittamista. Lääkärin sijaisena työskennelleistä yhdeksän kymmenestä perehdytettiin kesätyöhön. Perehdytystä jäi puuttumaan muita useammin sairaaloissa työskennelleiltä opiskelijoilta. Perehdytys on olennainen osa työn aloittamista, eikä siitä ole syytä tinkiä, vaikka opiskelija olisi ollutkin työpaikassa aiemmin esimerkiksi harjoittelussa.

Lue myös

Lähes kaikki opiskelijat kokivat, että työhön perehdyttäjällä oli ollut myönteinen asenne. Neljä viidestä kertoi että, perehdytyksessä oli käyty läpi toimipaikan tilat ja välineet, kuten myös keskeiset asiat, jotka opiskelijan tarvitsi tietää työtään varten. Vain kolme neljästä koki perehdytyksen tietojärjestelmiin riittäväksi. Kaksi kolmasosaa oli sitä mieltä, että aikaa perehdytykseen oli varattu riittävästi. Alle puolet vastaajista kertoi, että perehdytyksen onnistumista oli arvioitu ja jatkettu tarvittaessa.

Opiskelijat olivat kokonaisuudessaan erittäin tyytyväisiä kesätyöhön. Lähes kaikki oppivat paljon uutta ja pystyivät hyödyntämään aiemmin oppimiaan asioita käytännössä. Opiskelijat kokivat kesätyöpaikan ilmapiirin avoimeksi ja että heitä arvostettiin työssä. Yli kaksi kolmasosaa oli saanut työstään palautetta ja vähän alle puolet oli itse pyytänyt sitä.

Lääkäriliiton opiskelijatutkimukseen vastasi viime syksynä 2873 opiskelijaa Suomesta ja ulkomailta. Vastaajista 725 oli työskennellyt lääkärin sijaisena kesällä 2017.

Opiskelijatutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että työnantajilla on vielä parannettavaa, jotta kaikkien opiskelijoiden kesätyö alkaa jatkossa sujuvasti. Perehdytys kuuluu kaikille kesätyöntekijöille. Se pitää suunnitella ja toteuttaa yksilöllisesti. Hyvään perehdytykseen kuuluu, että sen toteutumista ja sujumista arvioidaan, ja tarvittaessa sitä myös jatketaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030