Palkansaaja-keskusjärjestöjen yhteiset periaatteet työtaistelutilanteissa
SAK, STTK ja Akava ovat sopineet 31.10.2000 pelisäännöistä, joita työtaistelutilanteessa noudatetaan. Julkaisemme sopimuksen ohessa.
Sopimusneuvottelujen tavoitteena on työ- ja virkaehtosopimusten solmiminen. Työtaistelutoimiin turvaudutaan, jos neuvottelut osoittautuvat tuloksettomiksi. Laillisessa järjestyksessä ja sääntöjen mukaisesti syntyneiden työtaistelutoimien vaikutusten ulottuessa yli keskusjärjestörajojen noudatetaan niiden osalta seuraavia periaatteita:
Lähtökohdat
- Keskusjärjestöt ja ammattiliitot ovat sopimustoiminnassaan ja työtaistelupäätöksissään itsenäisiä.
- Työtaistelun tavoitteet ja lakkorajat määritetään siten, etteivät ne kohdistu muita keskusjärjestöjä ja/tai ammattiliittoja vastaan eivätkä suuntaudu järjestörajoihin.
- Järjestöt eivät ota kantaa toistensa tekemiin tai suunnitteilla oleviin työtaistelupäätöksiin. Solidaarisuuden osoittamista yli järjestörajojen pidetään toivottavana.
Lakkorajat
- Lakkorajat määritellään koskemaan oman sopimusalan töitä ja omia jäseniä.
- Lakon ulkopuolisilla työpaikoilla omissa työtehtävissään työskenteleville ei aiheuteta tarpeetonta haittaa.
- Alan ainoan työehtosopimuksen tekevä liitto voi ilmoittaa lakkoon toiseen ammattiliittoon kuuluvan työntekijän tai toimihenkilön työn asianomaisen liiton luvalla.
- Toiseen järjestöön kuuluvien työntekijöiden ja toimihenkilöiden tulee tehdä pelkästään omat tavanomaiset työtehtävänsä.
- Lakon ulkopuolisissa töissä olevia edustavat järjestöt antavat yhtenäiset ohjeet lakonalaisesta työstä kieltäytymisestä.
- Järjestöt valvovat, että niiden jäsenet eivät tee lakonalaista työtä.
- Lakkorajojen muutoksista ilmoitetaan niitä suunniteltaessa tai viimeistään heti päätöksenteon jälkeen.
Tiedottaminen
- Työtaistelua valmisteleva keskusjärjestö tai ammattiliitto tiedottaa mm. lakon tavoitteista ja lakkorajoista riittävän ajoissa.
- Tiedot työtaistelun tavoitteista ja lakkorajoista toimitetaan kirjallisesti asianomaisille ammattiliitoille ja keskusjärjestöille viimeistään silloin, kun työtaistelua koskeva ilmoitus jätetään valtakunnansovittelijalle.
- Poliittisesta tai myötätuntotaistelutoimenpiteestä ilmoitetaan suosituksen mukaan neljä päivää ennen valtakunnansovittelijalle sekä ao. työnantaja- tai työntekijäliitolle. Ilmoituksessa mainitaan aiotun tukitoimenpiteen syyt, alkamishetki ja laajuus.
- Tiedotusvelvollisuus koskee niitä ammattiliittoja ja keskusjärjestöjä, joiden jäsenten työntekoon lakolla on suoranaista vaikutusta.
- Tiedottamisvelvollisuus ulottuu työpaikkatasolle saakka.
Ammattijärjestö työantajana
- Mikäli ammattijärjestö toimii työnantajana työtaistelun piiriin kuuluvalla työpaikalla se huolehtii siitä, ettei lakon alaisia töitä teetetä.