Lehti 43: Liitto toi­mii 43/2004 vsk 59 s. 4175 - 4176

Palkkatohtori neuvoo netissä Tutkittua tietoa palkkaneuvottelujen tueksi

Palkoista sopiminen on siirtynyt keskustasolta paikallisiin yksiköihin. Lakon jälkeisessä lääkärisopimuksessa korostuu lääkärin henkilökohtaisiin taitoihin perustuvan lisän merkitys. Oman osaamisen hinnoittelu voi joskus olla vaikeaa.

Lääkäriliitto on lisännyt palkkoja koskevaa tilastotuotantoa ja tehostanut tietojen jakamista lääkärikunnalle.

Liiton internet-sivuilla on avattu uusi jäsenpalvelu, Palkkatohtori, jonka avulla voi verrata omaa palkkaa muiden vastaavissa tehtävissä työskentelevien lääkärien ansioihin.

Yksittäisellä lääkärillä on aiempaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mille tasolle oma palkka lopulta asettuu. Oman ammattitaidon hintaa markkinoilla ei kuitenkaan ole aina helppo määritellä. Työnantajalle esitetty palkkavaatimus on helpommin perusteltavissa, jos sen tueksi voi esittää tutkittua tietoa.

Lääkäriliitto saa lääkärien palkkatiedot pääosin Tilastokeskuksesta ja vuosittain lääkäreille tehdystä kyselytutkimuksesta (Lääkärin palkka ja ansiot). Tilastokeskuksen materiaalia käytetään lähinnä virkaehtosopimusneuvottelujen taustamateriaalina. Tietopohja on yhteinen työnantajapuolen kanssa, mikä osaltaan helpottaa varsinaista neuvottelutoimintaa: kun luvuista vallitsee yhteisymmärrys, on helpompi keskustella asiakysymyksistä.

Liiton oman kyselytutkimuksen tiedot sen sijaan palvelevat laajemman tietosisältönsä ansiosta paremmin yksittäisten lääkärien omia palkkaneuvotteluja. Tutkimuksen tietoja on aikaisemmin julkaistu Lääkärilehdessä sekä Lääkärien palkkaoppaassa. Palkkatietoja julkaistaan aiempaa enemmän myös Lääkäriliiton internet-sivuilla.

Vertailupohjaksi neuvotteluihin

Palkkatohtori on Lääkäriliiton verkkosivujen suljetulla jäsenalueella oleva uusi jäsenpalvelu, jonka avulla yksittäinen lääkäri voi saada tietoa eri tehtävissä toimivien lääkärien keskiansioista ja palkan jakaumista. Palvelun avulla lääkärit voivat myös verrata omaa palkkatasoaan muiden vastaavissa tehtävissä työskentelevien lääkärien ansioihin.

Palvelu on kehitetty tukemaan lääkärien henkilökohtaisia palkkaneuvotteluja, ja se soveltuu käytettäväksi aina kun lääkäri neuvottelee omasta palkastaan. Tällainen tilanne voi olla joko palkan tarkastaminen nykyisessä työsuhteessa, uusien työtehtävien vastaanottaminen vanhassa työpaikassa tai kokonaan siirryttäessä uuteen työpaikkaan.

Palkkaan vaikuttaa moni eri tekijä

Palkkatohtorin tiedot perustuvat Lääkäriliiton jäsenille maaliskuussa 2004 tehtyyn Palkka ja ansiot -kyselytutkimuksen tietoihin.

- Kyselyyn vastasi noin puolet lääkärikunnasta. Aineisto edustaa hyvin perusjoukkoa, joten tietopohja on varsin luotettava, huomauttaa Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

Palvelu sisältää aluksi vain kuntasektorin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa toimivien lääkärien palkkatiedot.

- Palvelua on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa koskemaan myös valtion palveluksessa ja työterveyshuollossa toimivien lääkärien palkkoja, Vänskä kertoo.

Palkkatohtorin tiedot kuvaavat lääkärin säännöllisen työajan ansioita maaliskuussa 2004. Säännöllisen työajan ansioihin sisältyvät tehtäväkohtaisen peruspalkan lisäksi tehtävän vaativuuteen ja henkilökohtaiseen osaamiseen ja kokemukseen perustuvat lisät sekä säännöllisenä työaikana tehdyistä toimenpiteistä ja potilaskäynneistä maksetut palkkiot.

- Palkkatohtorin toiminta perustuu tilastollisiin malleihin, joiden avulla pystytään analysoimaan useamman eri tekijän samanaikaista vaikutusta palkkaan. Näin päästään tarkempiin palkkaestimaatteihin kuin pelkkiä ryhmittäisiä keskipalkkoja tarkastelemalla.

Lue myös

Palkkatohtori ei suoraan kerro, millaiseksi lääkärin tulisi palkkatoiveensa asettaa uutta tehtävää vastaanotettaessa. Palkka on aina henkilökohtaisesti sovittava asia. Vänskän mukaan on syytä pitää mielessä, että tilastollisten mallien avulla muodostettu kuva on aina pelkistetty kuva todellisuudesta. Palkkaan voivat vaikuttaa myös monet sellaiset tekijät, joita ei Palkkatohtorin taustalla olevissa tilastollisissa malleissa ole pystytty huomioimaan.

- Liiton toimisto ja luottamusmiehet neuvovat palkkauskysymyksissä entiseen tapaan. Palkkatohtori on yksi apuväline muiden joukossa.

Palvelu on helppokäyttöinen

Palkkatarkasteluja pääsee tekemään syöttämällä valintaikkunaan taustatietoja. Säännöllisen työajan ansioiksi voi ilmoittaa tämänhetkiset kuukausiansiot, palkkaneuvotteluissa tarjotun palkkatason tai oman palkkapyyntönsä.

Tulostusikkuna on jaettu neljään osaan. Vasemmassa yläkulmassa näkyvät taustatiedot, joiden muuttaminen on helppoa. Ikkunan vasempaan alakulmaan tulostuvat tilastolliset tunnusluvut. Palvelu laskee keskipalkkojen lisäksi myös palkan ylä- ja aladesiilit sekä ylä- ja alakvartaalit. Esimerkiksi palkan ylädesiili ilmoittaa sen palkkatason, jonka saavuttaa tai ylittää 10 prosenttia annettuja lähtötietoja vastaavista lääkäreistä.

Oikeassa yläkulmassa on graafinen esitys keskimääräisestä palkkatasosta perustutkinnon suorittamisesta kuluneen ajan mukaan. Ikkunan oikeassa alakulmassa kuvataan vielä sanallisesti ilmoitetun palkkatason ja annettuja lähtötietoja vastaavien lääkärien keskiansioiden välistä eroa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030