Pian vuokralääkärikin lomailee
Vuokralääkäri ilahtuu lainmuutoksesta, mutta vuokrafirmojen kustannukset nousevat. Lasku lankeaa lopulta kunnille.
Työsopimuslaki uudistui maaliskuun alusta alkaen. Muutoksella saatettiin voimaan vuokratyödirektiivi. Sen mukaan vuokratyöntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisesti työnantajan oman henkilökunnan kanssa.
Uudistus on merkittävä. Kuntasektorilla työskenteleville vuokralääkäreille muutos tarkoittaa sitä, että kunnallinen lääkärisopimus määrää jatkossa työsuhteen vähimmäisehdot.
Lääkärilehti kysyi, miten vuokralääkärifirmat ovat ottaneet lainmuutoksen vastaan.
Miten lainmuutos vaikuttaa vuokralääkäriyritysten toimintaan?
- Lakimuutos on aiheuttanut toiminnassamme isoja muutoksia. Muutos astui voimaan 1. maaliskuuta, ja sitä on sovellettava heti voimaantulon jälkeen, Attendon hallintojohtaja Sami Lukkarinen kertoo.
- Kaikki sopimukset on pitänyt päivittää vastaamaan muuttunutta lainsäädäntöä. Sopimuksia uusitaan koko ajan. Lakimuutos valmisteltiin pikaisesti, joten siihen on pitänyt reagoida poikkeuksellisen nopeasti. Muutoksen soveltaminen on vuokralääkäriyrityksen velvollisuus. Lääkäreille tämä ei aiheuta ylimääräistä työtä, Lukkarinen sanoo.
Muutos koskee suurta joukkoa. Attendon kautta työskentelee yli 500 kokoaikaista vuokralääkäriä ja -hammaslääkäriä sekä lukuisia osa-aikaisia lääkäreitä.
Mediverkossa on kiinnitetty huomiota lakimuutoksen seurauksiin.
- Vuokrayrityksen kannalta tärkein lakiuudistuksen tuoma muutos on kustannusten selkeä kasvaminen. Vastuut, esimerkiksi lomien järjestäminen, tuovat mukanaan kustannuksia. Tämä vaikuttaa loppupelissä palveluiden hintoihin, arvioi Mediverkon varatoimitusjohtaja Carlo Meloni.
- Lainsäädännöllinen muutos on selkeä hinnankorotusperuste asiakassopimuksissamme, sillä se vaikuttaa suoraan toiminnan kustannuksiin. Hintojen nousun aikataulua on kuitenkin vaikea arvioida.
Mediverkon leivissä on useita satoja lääkäreitä. Vuokralääkärisopimusten pituudet vaihtelevat päivästä vuosiin.
Coronariassa muutos ei käytännössä aiheuta toimenpiteitä, sillä samojen periaatteiden mukaan on toimittu tähänkin mennessä.
- Muutos ei ole ollut merkittävä, sillä toimintatapamme ovat käytännössä jo olleet direktiivin mukaisia, kertoo Coronarian terveyspalveluiden tuotejohtaja Vesa Tikkanen.
Miten muutos vaikuttaa palvelussuhteen ehtoihin?
Laki vaikuttaa muun muassa vuokratyöntekijöiden vuosilomiin, palkallisiin poissaoloihin, vanhempainvapaisiin ja palkalliseen sairauslomaan. Vuosiloman pituus ja sen ansainta ovat kunnallisessa sopimuksessa paremmat kuin vuosilomalain mukaan.
- Uusi laki parantaa lääkärien palvelussuhteen ehtoja merkittävästi. Poissaolojen korvattavuuteen liittyvät asiat ovat keskeisimpiä - vuosilomat ovat pidempiä, sairausajan palkallisuus on pidempi, äitiys- ja isyysvapaasta tulee palkallinen, luettelee Attendon Lukkarinen.
- Lisäksi vuokralääkäreitä on jatkossa kohdeltava yhdenvertaisesti muun muassa terveyskeskuksessa ja sairaalassa tarjottavien koulutusten osalta.
- Palvelussuhteen ehtoihin otetaan ne asiat, mitä lomista, sairauslomista ja äitiyslomista laissa määrätään, Meloni sanoo.
- Meillä palvelussuhteen ehtoihin ei ole tulossa muutoksia, sanoo Coronarian Tikkanen.
Miten muutos vaikuttaa palkkausjärjestelmään?
Lakiuudistuksen myötä vähimmäispalkka määrittyy kunnallisen sopimuksen vähimmäistason mukaan. Vuokralääkärien sairasajan palkkamääräykset paranevat. Äitiyslomasta, isyyslomasta ja tilapäisestä hoitovapaasta tulee palkallisia.
Yrityksistä kerrotaan, että palkkausjärjestelmiin muutos vaikuttaakin erityisesti lomien palkallisuuden kautta.
- Lomaraha tulee maksettavaksi, lomat pitenevät, lomapalkka tulee maksettavaksi. Ihan uutta on äitiysvapaan ja isyysloman palkallisuus, sanoo Lukkarinen.
- Lakimuutos on vuokralääkäreille positiivinen asia. Kokonaiskustannusvaikutus on arviolta vähintään 6,85 %.Se aiheutuu erityisesti lomarahasta ja palkallisten poissaolojen määrän kasvusta.
- Mediverkossa muutosta työstetään parhaillaan, sanoo Meloni.
Coronariassa uudistus ei vaikuta palkkausjärjestelmään.
- Toivomme, että muutos johtaa välittämämme työvoiman tasapuolisempaan kohteluun työpaikoilla, Tikkanen sanoo.
Lukkarinen näkee, että lakimuutos hämärtää julkisen ja yksityisen sektorin eroa.
- Aiemmin raja julkisten sopimusten ja yksityisen sektorin välillä oli aika pyhä.
Työsopimuslain muutoksesta kerrottiin Lääkärilehdessä 9/2012.