Piiriylilääkärit valmiina haasteisiin
Helmikuussa Lääkäriliiton hallitus nimesi historiansa ensimmäiset piiriylilääkärit: Jan Lindgren Helsingissä, Jari Forsström Turussa, Juho Kivistö Tampereella, Kimmo Tarvainen Kuopiossa ja Annu Tertsunen Oulussa.
Viime vuoden joulukuun valtuuskunnan kokouksessa hyväksytyn Lääkäriliiton strategian 2010-2017 mukaan liitto pyrkii vaikutusvaltaiseksi toimijaksi alueellisesti, jotta sen näkemykset saadaan paremmin kunta- ja aluetason päättäjien tietoon.
Piiriylilääkärit ovat liiton edustajia omilla alueillaan. He tekevät yhteistyötä muun muassa alueensa poliittisten päättäjien, yliopiston sekä sairaanhoitopiirien, terveyskeskusten ja yksityisten lääkäriasemien johdon kanssa. Lisäksi piiriylilääkärit koordinoivat alueellansa toimivien edunvalvonta-, professio- ja terveyspoliittisen valiokunnan työtä, vastaavat tiedonkulusta alueelta valtakunnantasolle ja päinvastoin sekä toimivat "Lääkäriliiton kasvoina" jäsenille. Piiriylilääkäri toimii alueellaan aluepäällikön työparina.
Lääkärilehti kysyi piiriylilääkäreiden mietteitä siitä, mikä heidät innosti hakemaan työpaikkaa ja mihin työtehtävään he ensimmäiseksi ryhtyvät.
Helsinki
Jan Lindgren
LKT, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäriImmunokemian dosentti, 61
Olen työskennellyt järjestöissä 25 vuotta, tosin viimeisin työpaikkani oli valtiolla. Halusin palata takaisin järjestötyöhön, koska se on eniten ominta alaani. Piiriylilääkärin työ kiinnosti, koska siinä saa olla mukana uuden organisaation rakentamisessa. Odotan erityisesti piiriylilääkärin, aluepäällikön ja valiokuntalaisten yhteistyötä, jossa on helppo suunnitella ja toteuttaa asioita. Kaikki piiriylilääkärin työtehtävät yhdessä vaikuttivat siihen, etten hetkeäkään epäröinyt hakea paikkaa.
Ensimmäinen työvuosi kulunee valiokuntatyön käynnistämiseen ja sen toiminnan vakiinnuttamiseen sekä kontaktiverkoston luomiseen.
Turku
Jari Forsström
LT, sisätautien erikoislääkäriLääketieteellisen tietotekniikan dosentti, 48
Liiton jalkautuminen kentälle on mielenkiintoinen ajatus. Olen ollut paljon sellaisissa yrityshommissa, joissa olen ollut suhteellisen vähän tekemisissä kollegojen kanssa, mutta nyt aukeni tilaisuus tavata heitä enemmän. Olin aikoinaan kandiseurassa ja muissa Turun alueen lääkärijärjestöissä, joten tunnen alueen lääkäreitä hyvin laajalti.
Valiokuntatyöskentelyn käynnistäminen on tärkein asia. Muutaman viikon kuluttua tapaan Turun 4. vuosikurssin opiskelijoita. Erityisosaamiseni liittyy lääketieteen tietotekniikkaan. Lääkärin työajasta yli puolet kuluu tietokoneen parissa ja se on vähentänyt työtyytyväisyyttä viime vuosina. On paljon turhaa kirjaamista ja kömpelöitä ohjelmia. Yritän kartoittaa ja välittää eteen päin yrityksille tietotekniikkaan liittyviä toiveita ja ongelmia, jotta lääkärien käyttöön saataisiin toimivampia ohjelmistoja. Turussa käynnistyi vuosi sitten e-reseptin valtakunnallinen pilotti, jonka käyttökokemuksista aion tuoda terveisiä liittoon.
Tampere
Juho Kivistö
LT, lastentautien erikoislääkäri, 32
Kun näin työpaikkailmoituksen, minulle tuli heti sellainen olo, että piiriylilääkäri on minun juttuni ja haluan tuohon hommaan. Ennen kaikkea minua motivoi se, että työ on uusi, haastava ja varmasti mielenkiintoinen.
Tärkein työ on saada valiokuntatyö käynnistetyksi. Toivon myös tutustuvani jo kevään aikana mahdollisimman moneen alueeni lääkäriin. Miljoonapiiri on laaja, joten on haastavaa ja mahdotontakin jalkautua joka paikkaan, mutta yritän parhaani. Kontaktien luonti on tärkeää. Yritän mahdollisimman monissa yhteyksissä tuoda kollegoille esille alueellistamisen hyvät puolet ja sen monipuoliset mahdollisuudet.
Työ tuo mukanaan myös hienoja yksittäisiä tehtäviä. Esimerkiksi lääketieteen lisensiaattien valatilaisuuteen osallistuminen Lääkäriliiton edustajana on todella suuri kunnia.
Kuopio
Kimmo Tarvainen
LL, työterveyshuollon erikoislääkäri, 43
Yhteistyön rakentaminen ja Lääkäriliiton uusi strategia lähemmäksi jäseniä olivat asioita, jotka saivat minut kiinnostumaan tästä tehtävästä. Yhtenäisemmän lääkärikunnan edunvalvonta, kollegiaalisuuden lisääminen ja terveyspoliittisiin asioihin vaikuttaminen yhdessä aluepäällikön ja alueen valiokuntien kanssa edellyttävät aktiivia toimintaa.
Valiokuntatyön aloittaminen on työlistalla ensimmäisenä. Kahden valiokunnan kanssa kevään kokouspäivät on jo sovittu. Keskeinen asia on myös laajasti koko tehtäväkenttään perehtyminen.
Oulu
Annu Tertsunen
LL, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, 35
Koska terveydenhuoltoon liittyvistä asioista päätetään niin paljon aluetasolla, pidän tärkeänä, että tätä työtä tehdään alueellisesti. Minua myös kiinnostaa terveyspolitiikka yleisesti.
Ensimmäiseksi alan seurata Erva-alueen yhteistyötä, sillä toukokuussa voimaan astuva uusi Terveydenhuoltolaki tuo varmasti tulleessaan esimerkiksi työnjakoon liittyviä huolia ja kysymyksiä. Myös perus- ja erikoistumiskoulutukseen liittyvät asiat sekä koulutuksen kehittäminen ovat minulle tärkeitä asioita.