Potilastietojen luovutus muuttunut entistä kimurantimmaksi
Potilastietojen luovutusta harkitsevan lääkärin on tänä päivänä punnittava päätöstään yhä useammalta kantilta. Terveydentilaa tai hoitoa koskevat tiedot ovat pääsääntöisesti salassa pidettäviä. Tietyissä tilanteissa lääkärillä on kuitenkin oikeus tai jopa velvollisuus luovuttaa potilaastaan tietoja.
Tuorein potilastietojen salassapitoon liittyvä lainmuutos tuli voimaan syyskuussa, kun lääkärit velvoitettiin ilmoittamaan potilaidensa heikentyneestä ajokyvystä poliisille. Lääkärin on annettava poliisille potilastietoja myös silloin, kun hän saa tiedon esimerkiksi henkirikoksen tai törkeän huumerikoksen valmistelusta.
Lääkäri saa antaa salassa pidettäviä tietoja sosiaalilautakunnalle lastensuojeluilmoitukseen liittyvissä asioissa ja holhousviranomaisille edunvalvontaa koskevissa tapauksissa.
Kansaneläkelaitoksella, sosiaaliviranomaisilla ja eläkelaitoksilla on oikeus tiedonsaantiin, jos tieto tarvitaan laissa määrättyyn tarkoitukseen eli vaikkapa päätökseen jostakin etuudesta.
Lääkäriliitto antoi äskettäin suosituksen tietojen luovutuksesta vakuutusyhtiöille. Suosituksen mukaan on aina lääkärin harkinnassa, kuinka laajasti potilaan tietoja on tarpeen luovuttaa. Tiedot tulisi antaa vakuutusyhtiölle lääkärinlausunnon muodossa, ei kopioina sairauskertomuksesta.
Potilaalta saatava aina suostumus
Jos tietojen luovutusta ei ole erikseen lainsäädännössä sallittu, niiden antamiseen on saatava potilaalta kirjallinen suostumus.
Alaikäisen puolesta suostumuksen antaa huoltaja ja vajaavaltaisen puolesta edunvalvoja. Lastensuojeluviranomaiset voivat joissakin tapauksissa rajoittaa huoltajan tiedonsaantioikeutta.
Suostumus tarvitaan myös, jos potilaan tietoja luovutetaan terveydenhuollon yksiköstä tai lääkäriltä toiselle. Tutkimuksen ja hoidon järjestämisen kannalta välttämättömiä tietoja voidaan luovuttaa ilman suostumusta, jos potilas ei vaikkapa tajuttomuutensa vuoksi pysty lupaa antamaan.
Potilastietojen salassapito koskee terveydenhuollon ammattihenkilöiden lisäksi kaikkia terveydenhuollon yksikössä työskenteleviä. Salassapitovelvollisuus säilyy työsuhteen päättymisen jälkeenkin.
- Paljon on ollut epäselvyyttä siitä, kenellä on velvollisuus säilyttää potilastietoja silloin, kun yksityinen ammatinharjoittaja lopettaa työskentelynsä jollakin lääkäriasemalla. Varminta on pyytää potilaalta kirjallinen suostumus siihen, että hänen tietojaan voidaan säilyttää lääkäriaseman arkistossa, neuvoo Lääkäriliiton lakimies Sami Lukkarinen.
Kuolleesta tietoa erityistapauksessa
Kuolleen potilaan elinaikaisia tietoja lääkäri voi luovuttaa silloin, kun tietojen pyytäjä tarvitsee niitä tärkeän edun ja oikeuden selvittämiseksi.
Esimerkiksi perilliset saattavat tarvita potilastietoja selvittääkseen, oliko vainaja aikanaan kelpoinen tekemään testamentin.
- Lääkärin kannattaa tehdä erikseen lausunto olemassa olevien merkintöjen pohjalta. Jos potilasasiakirjoissa ei ole mitään viitteitä esimerkiksi mielenterveysongelmista, riittää lausunto siitä ettei merkintöjä ole, Lukkarinen opastaa.
Kuolleen potilaan sukulaiset voivat pyytää tietoja myös silloin, kun haluavat selvittää, kärsikö vainaja jostakin perinnöllisestä sairaudesta.