Puheenjohtajistoon uusia osaajia
Opettaessa saa toteuttaa itseään
Liiton toimielimistä neljä sai vuoden alussa uudet puheenjohtajat. Joukossa on kolme uljasta naista. Kirsti Pakkalan ominta aluetta on työterveyshuolto, Taina Autin koulutus ja tutkimus, Raija Niemelän taas edunvalvonta. Eettistä valiokuntaa luotsaamaan valittiin Jaakko Halonen.
Taina Autin sydäntä lähinnä ovat täydennyskoulutus, valtionsektorin edunvalvonta ja naisten akateeminen urakehitys.
Taina Autti nauttii opettamisesta.
- Tykkään olla nuorison kanssa. Opettaminen on myös haasteellista: pitää luoda ilmapiiri, jossa kandit uskaltavat kysyä. Jotta tämä onnistuisi, on tiedettävä, kenelle puhuu, ja lähdettävä juuri sen joukon lähtökohdista.
Opettaminen on mahdollistanut Autille myös tutkimisen, joka on toinen hänen intohimoistaan. Sosiaalityöntekijöiden lapsi kiersi maata, ja näki paitsi maisemia, ihmisiä, joilla ei mennyt ihan niin hyvin. Niinpä Autti tutkiikin aiheita, joista hän on ansainnut ylpeänä esittelemän lempinimensä "reppana-radiologian dosentti": kehitysvammaisuutta, oppimishäiriöitä ja huumeriippuvuutta.
- Nämä eivät ole radiologiassa suosittuja aiheita, mutta ne ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä ja omaa sydäntäni lähellä.
Myös liiton toiminta on antanut paljon.
- Olen oppinut arvostamaan vapaaehtoisuutta ja yhdistystoimintaa vaikuttamisen välineenä. Samalla olen havainnut, että asioista täytyy keskustella, ja että oma näkemys ei voi aina voittaa. Olen iloinen myös siitä, että olen päässyt vaikuttamaan ja tutustunut toisilta erikoisaloilta tuleviin ihmisiin.
Koulutus työntekijän ja -antajan etu
Autti aikoo pitää koulutusta esillä myös liiton hallituksessa. Hän korostaa, että lääkärin tulee muiden palkansaajien tapaan saada riittävästi täydennyskoulutusta ja päästä sinne työajalla työnantajan maksamana.
Lääkäriliiton suosituksen mukaan täydennyskoulutuspäiviä tulisi kertyä vuodessa kymmenen. Keskimääräinen toteuma on kahdeksan.
- Terveyskeskuksissa luku jää helposti tuonkin alle. Lisäksi aluekohtaiset erot ovat suuria: isoista keskuksista lähdetään koulutukseen useammin kuin pieniltä paikkakunnilta. Koulutusmääräraha on myös usein niin pieni, että koulutukseen osallistujat maksavat osan kuluistaan itse.
Koulutusvaliokunnan puheenjohtajuus on Autille mieluinen pesti. Hän on iloinen siitä, että tärkeä yhteiskumppani, Lääkäreiden ammatillisen kehittymisen tuki ry, saa vihdoin omat toimitilat ja palkattuja työntekijöitä.
- Nyt on uuden yhdistyksen nimen mukaisesti resursseja tukea täydennyskoulutuksen kehittämistä. Haasteena on esimerkiksi koulutustarjonnan monimuotoisuuden ja tarvelähtöisyyden varmistaminen.
Autti haluaa työskennellä myös sen eteen, että valtion sektorin lääkärin tuntisivat liiton ajavan heidänkin etujaan.
- Kun omaa virkaehtosopimusta ei ole, palkkakehityksen turvaaminen on haastavaa.
- Toisaalta kyse on siitä, ettei osata hyödyntää olemassa olevia palveluita. Luulen, että liittoon soittamisen kynnys on monilla valtiolla työskentelevillä lääkäreillä korkeampi kuin kunnan palveluksessa olevilla.
Autin mukaan liiton valtuuskunnassa on vähän valtion leivissä olevia lääkäreitä, mikä korostaa valtionsektorin valiokunnan merkitystä.
- Pidän tärkeänä, että kuullaan laaja-alaisesti käytännön työssä olevia lääkäreitä.
Kolmantena kysymyksenä Autti nostaa esille työelämän tasa-arvon, jota liitto on sitoutunut ajamaan muun muassa piakkoin päivitettävässä tiedepoliittisessa ohjelmassaan.
- Ohjelman tavoitteisiin kuuluu naistutkijoiden urakehityksen esteiden poistaminen. Kiinnostavaa kuulla, mitä sen eteen on tehty.
Aiheen ajankohtaisuudesta kertoo se, että yliopistojen professoreista naisia edelleen vain noin 20 prosenttia on naisia. Esimerkiksi Helsingin lääketieteellisessä tiedekunnassa professuureista on naisten käsissä 16 prosenttia.
- Jos tilannetta halutaan muuttaa, perhe-elämän ja työn yhteensovittamista on tuettava tekojen tasolla. Pitää toimia niin, että ura ja lapset ovat todellinen vaihtoehto myös naisille.
Taina Autti
- Radiologian erikoislääkäri.
- Dosentti.
- Kliininen opettaja Helsingin yliopistossa. Opettanut myös ala- ja yläasteella, lukiossa ja sairaanhoitajaopistossa. Opiskeluaikanaan tienasi sivutuloja opettamalla pianonsoittoa.
- Luottamusmiehenä HUS-Röntgenissä vuodesta 2000-
- Suomen Lääkäriliiton valtionsektorin valiokunnan jäsen 2003-, valtuuskunnan jäsen vuodesta 2004-, hallituksen jäsen ja koulutusvaliokunnan puheenjohtaja 2008-. Lääkäreiden ammatillisen kehittymisen tuki ry:n hallituksen jäsen. Irti Huumeista ry:n hallituksen pj 2003-2007, hallituksen jäsen 2007.
- Perhe: kaksi teini-ikäistä poikaa, Valtteri ja Verneri, aviomies Heikki ja Tellu-koira.
Koulutusvaliokunta
- seuraa ja tukee lääkärien perus , jatko ja täydennyskoulutusta ja tekee aloitteita niiden kehittämiseksi
- suorittaa koulutukseen liittyvää tutkimus ja suunnittelutoimintaa
- tukee koulutuksen kannalta tarpeellista julkaisutoimintaa
- kehittää liiton erityispätevyyksien järjestelmää ja myöntää erityispätevyyksiä