Risto Piekka valittiin Akavan uudeksi puheenjohtajaksi
Akavan VIII edustajakokous valitsi keskusjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi valtiotieteen maisteri Risto Piekan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Hän voitti vastaehdokkaanaan olleen entisen puheenjohtajan, professori Mikko Viitasalon äänin 371-142.
Piekka oli ennen valintaa puheenjohtajaksi toiminut Akavan pääsihteerinä vuodesta 1991 lähtien. Hän on työskennellyt Akavassa jo 26 vuoden ajan, aluksi järjestösihteerinä ja sen jälkeen järjestöpäällikkönä.
Piekka nousi Akavan johtoon suurten liittojen eli lähinnä OAJ:n, Insinööriliiton, Tekniikan Akateemisten Liiton ja Ekonomiliiton tuella.
Viitasaloa oli ilmoittanut kannattavansa vaalissa parisenkymmentä jäsenliittoa. Akavaan kuuluu yhteensä 32 liittoa ja akavalaisia on nykyään runsaat 360 000.
Puheenjohtajaäänestystä edelsi neljän liiton kannatuspuheenvuorot. Yksi niistä oli Lääkäriliiton, joka tuki äänestyksessä Viitasaloa.
- Akava tarvitsee korkean profiilin akateemista puheenjohtajaa, sanoi Lääkäriliiton Kati Myllymäki.
Hän totesi, että Viitasalolla on aivan erinomaiset yhteiskuntasuhteet, myönteinen julkisuuskuva ja vahvaa johtajuutta.
- Kun olemme tarvinneet apua, niin häneltä se on aina löytynyt, summasi Myllymäki.
Lääkäriliitolla oli vaalissa käytössään 32 ääntä, kun esimerkiksi OAJ:n äänimäärä on 154.
Viitasalo palaa tutkimusjohtajaksi Maanpuolustuskorkeakouluun.
SUUNTAVIIVOISTA PÄÄTETTIIN
Edustajakokous hyväksyi Akavan toiminnan suuntaviivat vuosille 1999-2003. Asiakirja on tavallaan Akavan käyntikortti ulospäin. Linjapaperin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta koskevassa kappaleessa todetaan, että sosiaali- ja terveydenhuoltomme nykyinen rahoituspohja on murenemassa.
- Sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudessa on tänä päivänä ongelmia, jotka mitä ilmeisemmin tulevat lisääntymään aivan lähivuosina. Kuntakohtaiset erot ovat saattaneet kansalaiset epätasa-arvoiseen asemaan, muistutetaan asiakirjassa.
Akava katsoo, että selvitystyö sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituspohjan ja palvelujen saatavuuden turvaamisvaihtoehdoista on viipymättä aloitettava. Toimivien järjestelmien löytäminen edellyttää hyvin suunniteltuja alueellisia kokeiluja.