Lehti 1: Liitto toi­mii 1/2001 vsk 56 s. 80 - 82

Seksologiaa pähkinänkuoressa Lääkäripäivillä: Todennäköisesti jokainen nainen on joskus seksuaalisesti haluton

- Parisuhteen erotiikan säilyttämiseksi pitäisi tehdä paljon. Jouluruokien suunnitteluun uhrataan runsaasti aikaa ja energiaa, mutta entä jos jouluna harrastettavaa seksiä mietittäisiin yhtä paljon, pohdiskelee gynekologi, LKT Anneli Kivijärvi, joka luennoi Lääkäripäivillä tiistaina seksuaalisesta haluttomuudesta. Se on hänen mukaansa miltei jokaisen naisen ongelma jossain elämänsä vaiheessa. Uusi ilmiö on haluton mies - väsynyt nuorehko uraohjus esimerkiksi.

Suvi Sariola

-Naisten haluttomuus on niin yleistä, etteivät lääkärit pidä sitä sairautena. En minäkään - eivät kaikki naiset Länsi-Euroopassa ole sairaita, Kivijärvi toteaa.

Sillä haluttomuudella, josta Kivijärvi puhuu, ei ole paljon tekemistä ICD-tautiluokituksen mukaisen haluttomuuden kanssa. Varsinainen sairautena pidettävä haluttomuus tarkoittaa tilaa, jossa seksuaalista halua ei ole, ei myöskään seksuaalisia ajatuksia ja fantasioita ja tila aiheuttaa kyseiselle henkilölle ahdistusta.

- Hoidan sukupuolisesti haluttomia naisia mielestäni joka päivä, mutta ICD-tautiluokituksessa esitetyt haluttomuuden kriteerit täyttävää potilasta en ole tavannut kovin monta kertaa.

- Useimmilla on elämässä sellaisia vaiheita, joissa seksi ei kiinnosta. Jokin muu vie kiinnostuksen: sairaus, työ, kaiken ajan nielevä harrastus. Ja sitten taas kiinnostutaan seksistä.

Naisen seksuaalisen haluttomuuden yleisyydestä on saatu suuria lukuja myös tutkimuksissa:

- Kun diagnoosin määrittää nainen itse, päästään hyvin suuriin esiintymislukuihin. Eräiden tutkimusten mukaan 70 %:lla naisista esiintyy seksuaaliongelmia, mutta yleensä esitetään lukuja 20-50 %. Ylivoimaisesti yleisin seksuaaliongelma on haluttomuus, Kivijärvi sanoo.

VAIN HARVOIN HORMONIHÄIRIÖ

Hän kertoo, että gynekologin vastaanotolle haluttomuuden vuoksi tulevat naiset itse uskovat, että heillä on hormonihäiriö.

- Tottakai hormoneissa voikin olla vikaa joskus, esimerkiksi vaihdevuosien aikana tai synnytyksen jälkeen. Haluttomuus on kuitenkin 99-prosenttisesti korvien välissä, ja juuri siksi sen hoitaminenkin on niin vaikeaa, Kivijärvi sanoo.

Hän vertaa haluttomuuden hoitoa laihduttamiseen. Keinot onnistuneeseen lopputulokseen ovat vain ihmisellä itsellään.

- Toinen voi antaa vinkkejä, mutta hoidon voi toteuttaa vain yksilö itse.

Usein haluttomuus on seurausta jostain toisesta ongelmasta, esimerkiksi uupumuksesta. Pienten lasten, vanhojen vanhempien, työn ja kotitöiden noidankehä vie veronsa.

Anneli Kivijärvi arvelee, että uupumus on luultavasti yleisin syy sekä naisen että miehen haluttomuuteen: vaatimuksia on niin paljon, että pelkkä nukkuminen kerta kaikkiaan kiinnostaa enemmän. Kivijärven mukaan miesten haluttomuus on yhä yleisempi, uusi ilmiö, josta vastaanotolla kertovat naiset.

- Ihmiset tekevät kyllä ylipäätään väärän valinnan, jos karsivat velvollisuuksiaan seksistä. Jättäisin vaikka syömisen tai lenkkeilyn vähemmälle ja vuorottelisin nukkumisen kanssa, Kivijärvi ehdottaa.

- Jos jonkun kanssa liittoutuu, seksi on suorastaan velvollisuus, hän katsoo.

Mieheltä voi viedä halut myös masennus.

- Joka viides suomalainen on masentunut, ja jos ihminen on masentunut, hän ei ole kiinnostunut mistään.

MINKÄLAINEN PARISUHDE?

Suurin osa Kivijärven potilaista on kuitenkin yli 35-vuotiaita naisia, jotka ovat vakiintuneessa pitkässä parisuhteessa.

- Yhden potilaan kanssa täytyy käyttää valtavan paljon aikaa, että saa selville, minkälainen ongelma kyseessä on. Ensin kannattaa karsia taustatekijöitä: onko mies esimerkiksi impotentti tai aina humalassa, jolloin nainen turhautuu. Tällöin ongelma on sekundaarinen.

- On selvitettävä, onko parisuhde muuten pääsääntöisesti hyvä vai huono. Pariskunta saattaa olla keskenään hyvät kaverit, mutta niin kuin sisar ja veli. Jos taas nainen on alkanut vihata partneriaan, ei haluttomuutta ole mitään mahdollisuutta hoitaa.

- Seksuaalinen haluttomuus kohdistuu hyvin usein vain omaan partneriin. Jokaisella naisella on varmasti oma syynsä: mies voi sanoa joka päivä jotain inhottavaa tai hänen kosketuksensa vain ei jostain syystä tunnu hyvältä. Ne ovat toivottomia hoidettavia, Kivijärvi huomauttaa.

Onnellista on, jos haluttomuus johtuu vain e-pillereistä, sillä ne voidaan vaihtaa.

Vaihdevuosissa olevalle haluttomalle naiselle Kivijärvi ehdottaa androgeenilisää.

- Se voi antaa uutta potkua, jos vain seksi ei suju, vaikka parisuhde on muuten hyvä.

Kivijärvellä on ikioma terminsä haluttomuusongelmalle, jossa seksi on naisen mielestä ihan mukavaa, kunhan siihen vain viitsii ryhtyä. Kivijärvi kutsuu ongelmaa laiskuudeksi.

MIES ON KIVA MUTTA SEKSI EI VAIN HUVITA

Vaan entä jos ihmissuhde on periaatteessa kunnossa, mutta seksi vain ei maistu? Anneli Kivijärven vastaanotolla käy paljon naisia, joiden mukaan seksistä on yksinkertaisesti tullut tylsää.

- Moni nainen sanoo pitävänsä miehestään kovasti ja rakastavansa häntä, mutta seksi ei huvita yhtään.

Mitä iloisen alun jälkeen sitten tapahtui?

Kivijärvi kertoo löytäneensä mielenkiintoisen ja ehkä kiistanalaisen tutkimustuloksen naisen ja miehen seksuaalisten syklien erilaistumisesta:

- Rakastumisvaiheen aikana kaikki ihmiset ovat seksuaalisimmillaan. Kun intohimo sammuu - ja se sammuu aina 1-6 vuodessa - naisen ja miehen seksuaalinen sykli muuttuvat erilaisiksi. Miehen sykli säilyy suurin piirtein samanlaisena läpi elämän: halu syntyy spontaanisti eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään. Naisen sykli on samanlainen rakastumisvaiheessa, mutta sen jälkeen spontaani halu häviää.

Kun nainen elää vakiintuneessa parisuhteessa, halu muuttuu sekundaariseksi. Tarvitaan hyväilyjä ja päätös vastaanottaa niitä. Halua edeltää päätös haluta.

-Jos sitten naisen valinta yhä useammin on, ettei hän haluakaan antautua läheisyyden viettelemäksi, niin hän sanoo yhä useammin ei, Kivijärvi kuvaa.

HALUTTOMUUTTA HOIDETAAN TAHDOLLA

Kun haluttomuutta lähdetään hoitamaan, on naisen Kivijärven mukaan ensin tehtävä tietoinen valinta, haluaako vielä pitää yllä oman seksuaalisuutensa.

Hoidossa on paljolti kysymys tahdosta: naisen on kaikin tavoin ympäröitävä itsensä erotiikalla ja seksillä, vaikka juuri seksiähän nainen ei halunnut.

- Jos kipinää on, sitä täytyy ruokkia mieluiten päivittäin esimerkiksi eroottisilla kirjoilla tai romanttisilla ja seksiä tihkuvilla elokuvilla. Lukeminen on ehkä parasta, sillä elokuvien ihmisiin voi olla vaikeampi samastua, Anneli Kivijärvi sanoo.

- Kotona pitäisi myös muuttaa olosuhteita niin, että saadaan yhteistä aikaa. Suosittelen yhteisiä kahdenkeskisiä viikonloppuja ja lomia - monet ovat unohtaneet sellaiset.

MIKSI NAINEN RAKASTUU RENTTUUN?

Lue myös

Kivijärven mukaan seksuaaliongelmien hoito-ohjeeksi annetaan usein muistutus, kuinka illan hyvä seksi pohjustetaan jo aamupuuron aikana.

- Jos kuitenkin vain nainen on hakemassa apua, ei hänen hoitoansa voi jättää miehen kontolle niin, että miehen pitäisi olla tuollainen ja tällainen. Vain harvat pariskunnat tulevat vastaanotolle yhdessä.

Kivijärven mukaan mieheltä vaaditaan paljon. Hänen pitäisi olla hellä, huomaavainen ja mielenkiintoinen, mutta myös huokua miehisyyttä ja metsästäjäaloitteellisuutta.

- Mitä kiltimpi mies, sitä huonommin sujuu parisuhteen seksi. Kovin monet naiset ottavat kiltin naapurinpojan ja alkavat myöhemmin kaivata machomiestä, hän sanoo.

- Selitys siihen, miksi naiset rakastuvat renttuihin, on eroottinen. Jos kaikille potilaille voisikin antaa sivistyneen, tyylikkään ja fiksun miehen, jossa on tiettyjä rentun piirteitä, moni ongelma olisi pois päiväjärjestyksestä.

Missä määrin haluttomuutta sitten pystytään hoitamaan?

- Avioerotilastoista päätellen aika huonosti. Jos ihmisillä olisi ihana seksielämä, niin tuskinpa he eroaisivat, Kivijärvi toteaa.

- Toisaalta kuitenkin sanotaan, että ihminen valitsee partnerin DNA:n mukaan, tietyn hajun mukaan. Jos valinta on näin tehty, jos seksihaluja siihen ihmiseen on joskus ollut, niin periaatteessa niistä pitäisi olla mahdollista säilyttää jotain.

JOS ET VOI AUTTAA, OHJAA ETEENPÄIN

Seksuaalineuvontaan on paljon tulijoita - siellä missä sitä on saatavilla. Kivijärvi kehuu Väestöliiton seksuaalineuvontaa, jota on tarjolla Helsingissä, Tampereella ja Oulussa: kynnys on matala ja taksat halvat.

Haluttomuuden ongelmia puretaan myös kirkon perheasiainkeskuksissa, joita hän myös pitää korkeatasoisina.

- Gynekologi on luottohenkilö, jolle näitä puhutaan, ehkä myös oma lääkäri terveyskeskuksessa. Suuri joukko ihmisiä ei puhu kenenkään kanssa.

- Lääkärin ei pidä hoitaa tämänkaltaisia ongelmia vasemmalla kädellä, vaan ne on otettava äärimmäisen vakavasti. Potilasta pitää kuunnella ja hänelle pitää osoittaa myötätuntoa. Jos ei itse pysty siihen, potilas pitää ohjata toiselle kollegalle, Kivijärvi sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030