Lehti 11: Liitto toi­mii 11/2001 vsk 56 s. 1318 - 1319

Selvä enemmistö valmis maksamaan 10 prosenttia tai suuremmankin korotuksen

Kansalaiset ovat valmiita antamaan lääkäreille selvästi suuremmat palkankorotukset kuin kuntatyönantajan edustaja KT tarjosi. Tämä käy selville Suomen Gallupin Väli-Suomen sanomalehdille tekemästä mielipidemittauksesta. Sen mukaan 80 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että kuntien lääkäreille olisi sopiva palkankorotustaso vähintään 10 prosenttia.

Mika Vehkasaari

-Puolet kansalaisista on korkeintaan 10 prosentin korotuksen kannalla. Joka viides maksaisi lääkäreille vaikka 15 prosentin lisän. Lääkäriliiton vaatimaan 20 prosentin korotukseen saakka olisi valmis menemään joka kymmenes, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen.

Kuntatyönantajan tarjoamaa 5,5 prosentin korotusta piti sopivana vain 16 prosenttia suomalaisista.

Suomen Gallup kysyi suhtautumista lääkäreiden palkankorotuksiin 510:ltä yli 15-vuotiaalta suomalaiselta viime viikon maanantaina 5. maaliskuuta. Tulosten luottamusväli on 4,5 prosenttia suuntaan tai toiseen.

Kansalaisilta kysyttiin seuraavanlainen kysymys: Kun kuntalääkärit vaativat 20 prosentin palkankorotusta ja työnantajat tarjoavat 5,5 prosenttia, niin mikä olisi teidän mielestänne sopiva palkankorotuksen taso?"

Vaihtoehdoiksi annettiin: työnantajan tarjous, korkeintaan 10 prosenttia, korkeintaan 15 prosenttia ja lääkäreiden vaatima taso.

Kokoomuslaiset ja keskustalaiset ovat jonkin verran myönteisempiä Lääkäriliiton korotusvaatimuksille kuin vasemmistopuolueiden kannattajat.

Tosin vasemmistoliiton kannattajista joka viides on sitä mieltä, että sopiva korotustaso on 20 prosenttia. Kokoomuksen kannattajista 35 prosenttia olisi valmiita antamaan lääkäreille 15 prosentin tai sitä suuremman korotuksen. Vihreiden kannattajilla luku on myös 35 prosenttia, keskustan kannattajilla 32 prosenttia.

- Nuoret ja opiskelijat ymmärtävät lääkäreiden vaatimuksia enemmän kuin varttuneemmat ikäluokat. Pääkaupunkiseudun asukkaat tukevat lääkäreitä vahvemmin kun muualla Suomessa asuvat, kirjoittaa Keskisuomalainen.

AIEMPI TUTKIMUS SAMANSUUNTAINEN

Samansuuntaisia tuloksia saatiin myös Lääkäriliiton viime marraskuun lopulla Suomen Gallupilla teettämässä tutkimuksessa. Haastatteluja tehtiin kaiken kaikkiaan 1 010. Väestön mielestä olisi esimerkiksi nuorelle erikoistuvalle sairaalalääkärille sopiva palkkataso säännölliseltä työajalta 17 942 markkaa kuukaudessa, kun todellinen ansioiden keskiarvo on 15 544 markkaa.

Jos asiaa tarkastellaan koulutustason perusteella, maksaisivat kansa- tai peruskoulun käyneet erikoistuvalle lääkärille 21 025 markkaa kuukaudessa. Puoluekannan perusteella suopeimpia olivat tässä suhteessa vasemmistoliiton kannattajat: 19 100 markkaa.

Tutkimuksessa selvitettiin väestön käsitystä myös siitä, miten hyvin tai huonosti lääkärien peruspalkkataso vastaa työn vastuullisuutta ja vaativuutta. Väestön arviointien taustaksi haastattelija luetteli esimerkkejä sairaalalääkärien peruspalkkatasosta.

Reilu kolmasosa (35 %) kansalaisista arvioi lääkärien peruspalkkatason vastaavan työn vastuullisuutta ja vaativuutta vähintäänkin melko huonosti.

Sukupuolella on yhteyttä mielipiteisiin. Naiset olivat hieman tyytymättömämpiä lääkärien peruspalkkatasoon kuin miehet.

Eri ammattiryhmistä palkkatasoa huonona pitäviä löytyy keskimääräistä enemmän ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien ja eläkeläisten keskuudesta. Myös koulutustaso on yhteydessä mielipiteisiin. Mitä korkeampi on ammatillinen koulutus, sitä huonommaksi koetaan lääkärien peruspalkkataso suhteessa työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen.

Lue myös

Kokoomuksen kannattajissa on keskimääräistä enemmän heitä, joiden mielestä lääkärien peruspalkka vastaa melko huonosti tai huonosti työn vastuullisuutta ja vaativuutta. Tätä mieltä oli lähes puolet (48 %).

SIDOSRYHMÄ-TUTKIMUS

Suomen Gallup selvitti Lääkäriliiton toimeksiannosta viime marraskuussa myös sitä, mitä mieltä Lääkäriliiton eri sidosryhmät ovat mm. liiton edunvalvonnasta. Aineisto käsitti 70 haastattelua.

Vastanneista 97 prosenttia piti Lääkäriliittoa vaikutusvaltaisena, 90 prosenttia vahvana terveyspoliittisena vaikuttajana ja 67 prosenttia potilaiden edun huomioon ottavana. Vain 11 prosenttia piti Lääkäriliittoa heikkona ammattijärjestönä.

Vastanneista 72 prosenttia oli sitä mieltä, että Lääkäriliitto on onnistunut melko tai erittäin hyvin lääkärien edunvalvonnassa.

Liiton kannanottojen näkyvyyttä julkisuudessa piti melko tai erittäin hyvin onnistuneena 82 prosenttia. 76 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että Lääkäriliitto on onnistunut melko tai erittäin hyvin liiton kannanottojen uskottavuudessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030