Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2021 vsk 76 s. 2898 - 2899

Somelääkäri Anni kannustaa lääkäreitä somevaikuttajiksi

Lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammatti­laisille on tilausta somessa. Voimme jakaa ­luotettavaa terveystietoa, osallistua keskusteluun, oikoa haitallisia terveysväittämiä ja kannustaa ihmisiä edistämään terveyttä.

Anu Tilander
Kuvituskuva 1
Emmi Virtanen

Anni Saukkola on tällä hetkellä somessa Suomen seuratuin lääkäri. Hänen Instagram-tilillään @laakari.anni on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

Somelääkäri Anni Saukkola puhui some-vaikuttamisesta lääkäreille ja hammaslääkäreille syksyn luottamusmiespäivillä. Hän pohti yhdessä osallistujien kanssa esimerkiksi sosiaalisen median hyviä ja huonoja puolia, miten yksittäiset lääkärit ja hammaslääkärit sekä terveydenhuollon organisaatiot voivat somea hyödyntää ja miten olla lääkärinä vuorovaikutuksessa seuraajien kanssa.

– On tärkeää, että luotettavaa ja tutkimukseen perustuva terveystietoa on suuren yleisön saatavilla myös somen alustoilla, joissa erityisesti nuoret viettävät yhä enemmän aikaa.

Saukkola on tällä hetkellä somessa Suomen seuratuin lääkäri, jonka Instagram-tilillä @laakari.anni on nyt yli 44 000 seuraajaa. Saukkola tunnetaan erityisesti somelääkärinä, mutta hän pitää myös yleislääkärin vastaanottoa sekä työskentelee osa-aikaisena viestinnän konsulttina Terveystalossa.

Oma Instagram-tili sai alkunsa, kun Saukkola vastavalmistuneena huomasi, että lääkäreitä on somen terveyskeskusteluissa mukana varsin vähän, vaikka juuri siellä ihmiset etsivät tietoa, kommentoivat ja kysyvät.

– Haluan tehdä sisältöä, joka haastaa ihmisiä ajattelemaan, mutta on samalla luotettavaa, turvallista ja myös viihdyttävää. Somesta kun etsitään tiedon ohella hauskuutta ja mukavaa ajanvietettä. Haluan myös avata lääkärin arkea ja tehdä meistä helpommin lähestyttäviä.

Somessa Saukkola nostaa rohkeasti esille myös sellaisia terveyttä ja sairautta koskevia aiheita, joihin liittyy erilaisia väärinkäsityksiä ja uskomuksia sekä ottaa kantaa sosiaalisessa mediassa leviäviin terveysväittämiin.

Paljon tunteita herättävät asiat kuten rokotukset ja erilaiset vaihtoehtohoidot ovat kirvoittaneet välillä myös vihaista palautetta. Some-keskusteluissa kannattaa Saukkolan mukaan pyrkiä rakentavaan vuoropuheluun mustavalkoisen tuomitsemisen sijaan.

– Ihmisten tunneperäiset uskomukset eivät katoa vain sillä, että ammattilainen kertoo tiedon olevan virheellistä.

Terveystiedolle on tilausta

Lääkäreitä Saukkola rohkaisee etsimään itselle parhaiten sopivan tavan, tyylin ja määrän käyttää somea. Eri some-kanavia seuraavat eri käyttäjäryhmät ja kullakin kanavalla on omat erityispiirteensä, joista on hyvä olla selvillä.

Lue myös

– Mielestäni meidän ammattilaisten on tärkeä olla läsnä, osallistua keskusteluun ja viedä tietoa ihmisten luo. On hyvä myös rohkaista jokaista itse pohtimaan ja arvioimaan kriittisesti, millainen terveystieto on luotettavaa.

Terveystiedon tarve on suuri ja 2020-luvulla tietoa haetaan useimmiten ensin netistä. – Vastaanotolle tuleva potilas on usein jo selvittänyt paljon asioita verkosta ja some-keskusteluista.

Somelääkärinä Saukkola ei halua olla vain yksisuuntainen tiedonjakaja, vaan päästä vuorovaikutukseen erilaisten ihmisten kanssa ja kertoa vaikeistakin asioista selkokielellä ja ymmärrettävästi.

Anni Saukkola puhui some-vaikuttamisesta lääkäreille ja hammaslääkäreille syksyn alueellisilla luottamusmiespäivillä Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Juttu on julkaistu aiemmin Hammaslääkärilehden numerossa 13/21.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030