Sote-uudistus tuo muutoksen myös työkulttuuriin
Luottamusmiesten koulutusvuoden päätapahtuma, Lääkärikartellin valtakunnalliset luottamusmiespäivät kokosi risteilylle yli 130 luottamusmiestä.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kertoi luottamusmiehille sote-uudistuksen ajankohtaisesta tilanteesta. Hän toimii lakiesitystä valmistelevan parlamentaarisen ohjausryhmän puheenjohtajana.
- Työ on käynnistynyt hyvin, vaikka joistakin asioista on erimielisyyttä. Aikataulu on tiukka, mutta ryhmä kokee suurta vastuuta siitä, että uudistus saadaan aikaiseksi, hän kuvasi.
Huovinen korosti, että sote-uudistusta tarvitaan vastaamaan terveydenhuollon haasteisiin, kuten terveyserojen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Tärkeää on varmistaa soteintegraatio ja taata palveluiden sekä henkilöstön saatavuus.
- Järjestelmälähtöisiä ongelmia on paljon. Kokonaisvaltaisen otteen puuttuminen järjestelmästä merkitsee asiointia monilla luukuilla. Ministerinä saan tästä palautetta kansalaisilta.
Lääkärit mukaan vaikuttamaan
Huovinen korosti sote-uudistuksen olevan merkittävä palvelujärjestelmän muutos, joka vaikuttaa myös terveydenhuollon työ- ja toimintakulttuuriin.
- Väitän, että kalliissa erikoissairaanhoidossa hoidetaan nykyisin tilanteita, joihin olisi pitänyt puuttua aiemmin. Kyse voi olla esimerkiksi enemmänkin elämänhallintaan, yksinäisyyteen, päihteisiin tai perheväkivaltaan liittyvistä ongelmista kuin vakavista sairauksista. Tämän on muututtava: moniammatillisuus ja ajoissa auttaminen on tärkeää.
Hän haastoi lääkäriluottamusmiehet kehittämään toimintaa työyhteisöissä, kun sote-uudistuksen toimeenpano alkaa.
- Silloin käynnistyy se todellinen työ, jossa ammattilaisten rooli on keskeinen. Uudistus tarvitsee tuekseen ammattilaisten ohjausta ja vinkkejä esimerkiksi siitä, miten moniammatillisuudesta tehdään todella käytäntö.
Mistä rahat jatkossa?
Myös terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä on muutoksessa. STM:n asettama työryhmä pohtii vaihtoehtoja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen purkamiseksi.
- Nykyinen monikanavainen rahoitusjärjestelmä ei ole yksittäisen päätöksen tulosta, vaan se on muodostunut aikojen kuluessa. Erilliset järjestelmät ovat syntyneet tarpeesta parantaa tietyn ryhmän, kuten opiskelijoiden tai työssäkäyvien asemaa, mutta ne alkavat kampittaa toisiaan. Keskeisintä on, että jatkossa järjestelmä ei saa kannustaa osa-optimointiin, STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee korosti.
Työryhmä tarkastelee monimutkaisten rahavirtojen muodostamaa kokonaisuutta ja pohtii kannusteita, jotka vähentäisivät kokonaiskustannuksia.
- Rahoittajien suuri määrä ei välttämättä ole ongelma eikä yksiselitteinen ratkaisu ole siirtyä yksikanavaiseen rahoitukseen, vaan tärkeintä on miettiä kokonaisuutta ja varojen kohdentamista oikeudenmukaisesti, Sillanaukee painotti.
Sote-uudistuksen aikataulu:
➤ Ohjausryhmä laatii esityksen sote-järjestämislaiksi toukokuun loppuun mennessä.
➤ Lakiesitys lausuntokierrokselle kesäkuussa.
➤ Eduskuntakäsittely syksyllä 2014.
➤ Uusien sote-alueiden toiminta alkaa 1.1.2017.