Styrelsenytt och fullmäktiges höstmöte
Kati Myllymäki fortsätter som förbundsordförande och styrelsen får två nya medlemmar. Fullmäktige preciserade förhandlingsmålen och godkände förnyade kollegialitetsregler. Förbundet instiftar nya förtjänsttecken. Bl.a. dessa frågor behandlades då Läkarförbundets styrelse sammanträdde den 10 december och förbundets fullmäktige höll sitt ordinarie höstmöte i Läkarhuset den 10-11 december.
Den arbetsgrupp som planerar Läkarförbundets 90-årsjubileum år 2000 har föreslagit att förbundet instiftar ett hedersmedlemsmärke samt förtjänstmärken i silver och guld som bärs på kavajuppslag eller motsvarande. Styrelsen beslöt instifta de nya förtjänstmärkena som styrelsen kan tilldela förtjänta medlemmar på förslag av något organ inom förbundet, av en lokalavdelning, underavdelning, intressebevakningsavdelning eller av förbundets verksamhetsledare. Märket utdelas som erkänsla för förtjänstfullt arbete förbundet till fromma, för annan verksamhet som främjar förbundets syftemål eller som ett bevis på förbundets uppskattning.
Läkarförbundets främsta hedersbevisning är att kallas till hedersledamot. Övriga utmärkelser från högre till lägre är härefter förbundets förtjänstmedalj i silver, förtjänstmedaljen i brons, förtjänstmärket i guld och förtjänstmärket i silver.
Styrelsen utlyser tävling om bästa artikel om temat kollegialitet
Styrelsen beslöt med anledning av jubileumsårets Pro Humanitate -tema utlysa en tävling bland förbundets medlemmar. Tävlingen har två klasser. Det gäller att skriva en artikel, antingen om temat Vad innebär läkareden? eller om ett tema efter fritt val. Artiklarna bedöms av Finlands Läkartidnings redaktionsråd och de bästa publiceras i tidningen. Två pris på 3000 mk kommer att utdelas för bästa artikel, dessutom två pris på 2000 mk och två på 1000 mk.
Omval av förbundets ordförande och vice ordförande
Vid fullmäktiges höstmöte omvaldes förbundets ordförande Kati Myllymäki enhälligt för år 2000. Omvalda blev också förbundet två vice ordförande Kari Pylkkänen och Pirkko Valtola. I tur att avgå från styrelsen var Timo Kaukonen, Lauri Kyllönen och Pekka Saarinen. Av dem hade Kyllönen och Saarinen undanbett sig återval. Timo Kaukonen omvaldes och som nya styrelseledamöter invaldes Heikki Pärnänen från Kuopio universitet samt Timo Raatikainen, kirurg vid HUCS, Tölö sjukhus.
Avtalsmålen preciserades
Förbundets tidigare fastställda riktlinjer för avtalsförhandlingarna att likvärdigt utveckla läkaravtalets olika bilagor och att i första hand styra lönehöjningarna till den ordinarie arbetstiden stod fast. Fullmäktige fastslog inga procentuella förhöjningsyrkanden men antog enhälligt en kläm om att förbundet i förhandlingarna skall eftersträva att inga sammanhängande arbetspass blir längre än 24-26 timmar och att lön skall betalas även för den lediga dagen i samband med jour.
I samband med förhandlingsfrågorna redogjorde organisationsutskottets ordförande Olli Meretoja för förbundets fackliga beredskap och förbundets vice ordförande Pirkko Valtola berättade om den informationsstrategi som förbundet har lagt upp för intressebevakningen.
Finlands Läkartidning
Eftersom läkartidningen fr.o.m. mars år 2000 kommer att utges varje vecka skall redaktionen utökas med en journalist och ett redaktionsbiträde. Fullmäktige godkände även styrelsens förslag att anställa en utredare till på förbundets kansli. Dessutom antog fullmäktige en kläm om att styrelsen till vårmötet skall utreda behovet av nyanställning vid förhandlingsavdelningen.
Förnyade kollegialitetsregler
Förbundets kollegialitetsregler antogs år 1988 . På förslag av styrelsen godkände fullmäktige nu några ändringar, preciseringar och kompletteringar av reglerna. En del ändringar är enbart stilistiska.
En av ändringarna gällde avsnitt VII som gäller lämnande av uppgifter om patienten till en annan läkare. De nya formuleringen lyder i fri översättning:
Då läkaren rekommenderar patienten att vända sig till en annan läkare skall han i remissen lämna behövliga uppgifter om patienten. Den remitterande läkaren som svarar för den fortsatta vården skall med patientens samtycke få information om patienten och anvisningar för den fortsatta vården. Då en läkare upphör med sin privatpraktik är det önskvärt att han med patientens samtycke överlåter patientens journaler till den läkare som fortsätter att behandla patienten.
En annan ändring gäller frågan om s.k. second opinion. Reglernas avsnitt VIII utökades med följande stycke:
Ifall en annan läkare i sin bedömning av patienten märker, att hans och kollegans syn på patientens behandling skiljer sig på ett för patienten betydande sätt, så skall han med patientens samtycke försöka klara upp saken direkt med sin kollega.
Dessutom gjordes ett tillägg till avsnitt IX som gäller forskning: Då en grupp inleder ett medicinskt forskningsprojekt rekommenderas medlemmarna av gruppen att på förhand komma överens som sina ansvarsområden, sina skyldigheter och om principerna för hur forskningsresultaten skall publiceras.
Medlemsavgiften höjs med 60 mark
Fullmäktige godkände förbundets budget för år 2000 och beslöt höja medlemsavgiften med 60 mk så att grundavgiften för år 2000 blir 2 300 mk. Av förhöjningen går 20 mk till arbetslöshetskassan vars medlemsavgift stigit och 40 mk till förbundets utgifter. Förhöjningen på c. 2 procent är en inflationsjustering. Reglerna för avgiftsreduktion ändras inte.