Styrelsenytt och fullmäktiges vårmöte
Styrelsen sammanträdde den 7 maj före fullmäktiges vårmöte i Tammerfors. Styrelsen fastställde förbundets rekommendation om riktlinjer för läkares fortbildning. Vid fullmäktigemötet debatterades bl.a. förbundets avtalsmål och frågan om ett ramavtal med FPA om fullmaktsförfarande. Fullmäktige fastställde även fjolårets bokslut.
Förbundets nya riktlinjer om fortbildningen slår bl.a. fast att fortbildning är en etisk förpliktelse men också en rättighet som sammanhänger med läkaryrket och läkarnas verksamhetsfält där det medicinska vetandet snabbt ökar.
I riktlinjerna konstateras att medicinsk fortbildning kan bidra till att förbättra vårdens resultat, öka dess effektivitet och utveckla större långsiktighet i verksamheten. Då fortbildningens innehåll planeras skall både hälso- och sjukvårdens, patienternas och arbetsgivarnas behov beaktas. Fortbildning skall i grunden vara frivillig men läkare som deltar i fortbildning som fyller vissa kvalitetskriterier och bygger upp sitt kunnande skall belönas, kostateras i förbundets rekommendation. I kvalitetsbedömning av olika arbetsställen skall läkarnas möjligheter till fortbildning beaktas som ett kriterium.
Mål och medel
Enligt förbundets rekommendation skall fortbildningen vara samordnad och täckande. De viktigaste arrangörerna av fortbildning är läkarorganisationerna och universiteten. Fortbildningen skall även utveckla läkarnas förmåga att fortlöpande själva bedöma och utveckla sin medicinska verksamhet. Funktionsdugligheten hos lokala behandlingsprogram baserade på beprövad erfarenhet skall säkras genom fortbildning i sjukvårdsdistrikten. Finansieringen av enskilda läkares fortbildning skall lokalt förankras i en personlig fortbildningsplan som läkaren gör upp årligen.
Förutsättningar och skyldigheter
Läkare skall ha rätt till minst två veckors (10 arbetsdagar) extern fortbildning per år på arbetsgivarens bekostnad, fastställer förbundet i sitt ställningstagande. Fortbildningen skall bestå av kurser som fyller överenskomna kvalitetskriterier. Till minimikraven hör att läkare skall ha möjlighet att i sitt dagliga arbete följa med utvecklingen på sitt verksamhetsområde och att i läkares arbetstid ingår utbildning på arbetsplatsen och individuella litteraturstudier m.m. under minst fem timmar i veckan.
Läkarförbundet har även anslutit sig som observatör till ett nybildat europeiskt organ för ackreditering av medicinsk fortbildning, European Accreditation Council, som grundats av den europeiska specialistunionen UEMS. Verksamheten i EAC syftar till att få europeiska länder att i sitt fortbildningssystem acceptera fortbildning i andra europeiska länder.
Fullmäktige godkände ramavtal om fullmaktsförfarande med FPA
Läkarförbundets fullmäktige sammanträdde till vårmöte på Metalls kurscentral Murikka vid stranden av natursköna Näsijärvi utanför Tammerfors den 7-8 maj. Mötets huvudpunkter var årsberättelsen för 1998, ordförandens verksamhetsöversikt, bokslutet för 1998, frågan om utbetalning av sjukförsäkringens återbäring direkt till vårdgivaren samt målen för de kommande avtalsförhandlingarna.
Ett ramavtal med Folkpensionsanstalten om utbetalning av sjukförsäkringens återbäring till vårdgivaren enligt ett s.k. fullmaktsförfarande godkändes efter en debatt där inte heller kritiska röster mot avtalet saknades. Avtalsparter är förutom Läkarförbundet och FPA även Läkarcentraleras förening. Enligt avtalet skall Läkarförbundet rekommendera sina medlemmar att ansluta sig till fullmaktsförfarandet. Redan i början av 1990-talet gick en läkarcentral i Tammerforstrakten in för att med fullmakt söka ersättning för privatläkararvoden direkt av FPA. Frågan har varit föremål för förhandlingar sedan år 1997 och mest svårlösligt var problemet med ersättning till den privatpraktiserande läkaren eller läkarcentralen för det extra arbete som fullmaktsproceduren orsakar.
Det nu godkända ramavtalet innebär att medlem av Läkarförbudet eller Läkarcentralernas förening kan ansluta sig eller låta bli att ansluta sig till systemet. Den praktiserande läkarens rätt att fastställa patientarvodet påverkas inte. Patienten skall få ett kvitto med läkarens namn, totalpriset för läkarens medicinska tjänster samt den återbäring patienten är berättigad till enligt sjukförsäkringslagen samt patientens egenandel av arvodet. Om redovisningen till FPA är datorbaserad ersätter FPA läkaren eller läkarcentralen enligt en taxa som skall fastställas senast i november nästa år. Den datorbaserade redovisningen skall införas senast den 1 juni år 2001.
Nya förhandlingsmål
Fullmäktige diskuterade avtalsmålen utgående från styrelsens ställningstagande om prioritering av olika avtalsmål. Avsikten är att i första hand styra lönehöjningarna till arbetet under ordinarie arbetstid. Fullmäktige diskuterade också detaljfrågor i det kommande avtalet. Beredningen av förbundets avtalsyrkanden fortsätter utgående från debatten i fullmäktige.