Lehti 11: Liitto toi­mii 11/1999 vsk 54 s. 1455

Suomi CP:n puheenjohtajamaa vuosina 2000-2001 Markku Äärimaa valittiin CP:n presidentiksi

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa on valittu Brysselissä eurooppalaisen lääkärijärjestö CP:n presidentiksi vuosiksi 2000-2001.

Mika Vehkasaari

Comité Permanent des Médecins Européens eli lyhyesti CP edustaa lääkäreitä ja vaikuttaa Euroopan unionin suuntaan.

Lääkäriliiton edustajat olivat viime marraskuussa hallituksen valtuuttamina esittäneet tarjouksen Suomen Lääkäriliiton ryhtymisestä CP:n puheenjohtajatahoksi vuosiksi 2000-2001.

- Tämä on meille erinomainen ajankohta, koska Suomen EU-puheenjohtajuus sattuu tämän vuoden loppupuolelle. Me voimme tavallaan jatkaa suoraan siitä, jolloin Suomen painoarvo on kannaltamme aika hyvässä vaiheessa EU-politiikassa, tuumii Äärimaa.

Tavoitteena on jo tänä vuonna saada luoduksi Lääkäriliiton kannalta tärkeitä ja keskeisiä suhteita EU-päättäjien kanssa.

- Niitä pyrittäisiin sitten jatkossa hyödyntämään.

Äärimaa sanoo, että Suomen Lääkäriliiton vaikutusvalta kasvaa CP:n päätöksenteossa selvästi puheenjohtajuuden ansiosta.

- Lisäksi tämä asema saa aikaan sen, että meillä on selvästi paremmat suhteet kuin muutoin olisi.

Suomen Lääkäriliiton puheenjohtajuus CP:ssä käynnistyy heti ensi vuoden alusta.

- Käytännössä minun tehtäväni alkaa kuitenkin jo nyt valinnan jälkeen. Osallistun mm. puheenjohtajiston kokouksiin.

Presidentti on tavallaan CP:n poliittinen johtaja.

- Työ ei ole kuitenkaan mitenkään kokopäiväinen homma. Tähän asti presidentin tehtäviin on kuulunut myös Brysselin toimiston johtaminen, mutta toivottavasti sinne saadaan nyt pääsihteeri, joka ottaa vastuun toimistosta.

CP:n TULEVIA TAVOITTEITA

Äärimaa on listannut alustavasti tavoitteita, joita Suomen puheenjohtajuuskaudella on tarkoitus tuoda esille.

- Ensinnäkin pyritään vahvistamaan eurooppalaisen lääkäriammattikunnan identiteettiä ja professiota. Tähän liittyy myös se, että olisi hyvä aikaansaada yhteisiä, lääkäreitä sitovia koodeja esimerkiksi kollegiaalisesta käyttäytymisestä ja eettisyydestä.

Toisena tavoitteena on selkiyttää Comité Permanentin työnkuvaa muiden eurooppalaisten lääkärijärjestöjen suuntaan.

- Siinä on silloin tällöin ollut vähän ristiriitaa, toteaa Äärimaa.

Lisäksi pyritään parantamaan CP:n verkottumista ja vahvistamaan järjestön toimistoa.

- Myös itse lääketieteen ja terveydenhuollon asemaa on parannettava Euroopassa. Ihmisen terveyden tulisi olla läpikäyvänä asiana kaikessa eurolainsäädännössä. Tällä hetkellä se näyttelee melko vähäistä osaa EU:n päätöksenteossa. Euroopan unioni käyttää esimerkiksi tupakkateollisuuden tukemiseen 100 kertaa enemmän rahaa kuin tupakoinnin vastustamiseen.

EU VAIKUTTAA YHÄ ENEMMÄN LÄÄKÄREIDENKIN ELÄMÄÄN

Äärimaan mielestä CP:n tärkeimpänä roolina on toimia lääkäreitä edustavana tahona Euroopan viranomaisten suuntaan ja valvoa lääkäreiden etuja. CP toimii myös lausuntoja antavana järjestönä. Toiminnaltaan se on tavallaan Euroopan lääkäriliitto.

- EU:ssa on meneillään aika paljon lääkäreitä koskevia tärkeitä asioita. Parhaillaan on käynnissä sääntömuutos työaikadirektiiviin. Muutos koskee aikaisemmin työaikalain piirin ulkopuolella ollutta ryhmää doctors in training, joka on nyt lobbaamisen jälkeen siihen kuitenkin otettu.

Suomessa tämä ei aiheuta mitään muutosta, sillä voimassa olevaan työaikalakiin sisältyy jo käsite doctors in training.

Lue myös

- Lisäksi EU:ssa on parasta aikaa meneillään eräitä urheilulääketieteeseen kohdistuvia direktiiviehdotuksia ja mainontaan liittyviä yleisiä säännöksiä. Myös jatko- ja täydennyskoulutuksen asemaan liittyvät asiat kiinnostavat kaikkia lääkäreitä, listaa Äärimaa.

Hän muistuttaa, että EU-direktiivit ovat jo nyt muuttaneet suomalaisen lääkärin elämää koko lailla runsaasti.

- Eurooppa merkitsee lääkäreiden elinympäristön kannalta yhä enemmän. Suomessa on koko erikoistumisjärjestelmä jouduttu muuttamaan EU-direktiivien takia. Lisäksi meille on direktiivien mukana tullut perusterveydenhuollon 2-vuotinen lisäkoulutus. Viime vuoden alusta alkaen lääkärit tulivat ensimmäistä kertaa työaikalain piiriin, mikä oli myös eurodirektiivien ansiota.

CP:llä on jäseninä kansallisia lääkärijärjestöjä tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 17 EU- tai ETA-maasta. Se edustaa 1,3 miljoonaa lääkäriä maista, joihin nykyään sovelletaan EU-lainsäädäntöä. Lisäksi CP:llä on lukuisia muita eurooppalaisia maita tarkkailijajäseninä.

Suomi hyväksyttiin järjestön varsinaiseksi jäseneksi vuonna 1994. CP perustettiin vuonna 1959 ja se oli alun perin EEC:n jäsenmaiden kansallisten lääkäriliittojen yhteistyöelin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030