Tarjolla asiaa ja viihdettä Lääkäritori uutuutena Lääkäripäivillä
Lääkäripäivillä järjestetään ensimmäistä kertaa Lääkäritori, jossa kahvikupin ääressä voi katsella ja kuunnella esiintymislavan monipuolista ohjelmaa. Torilla on myös lääkärijärjestöjen omat osastot.
- Yhteisessä Lääkäritorissa on ideana se, että siellä keskeiset suomalaiset lääkärijärjestöt esittäytyvät samalla areenalla. Oletuksena on, että tämä houkuttelee myös enemmän kävijöitä, kun tämäntyyppiset palvelut löytyvät ikään kuin saman katon alta, kertoo Lääkäriliiton tiedotuspäällikkö Anne-Maj Aunula Lääkäritorin ideasta.
Hänen mielestään Lääkäritori on yksi osoitus siitä, että lääkärijärjestöt tekevät keskenään yhteistyötä.
- Tämä on mielestäni yksi toritapahtuman perusviesteistä. Tietysti jokaisella järjestöllä on omat tehtävänsä, mutta kyllä yhteistyökin sujuu.
Lääkäritorin esiintymislavan ohjelmaa rakennettaessa on periaatteena ollut se, että on haluttu tuottaa sekä asiaohjelmaa että kevyttä viihdettä.
- Ohjelma on hyvin monipuolinen periaatteella jokaisella jotakin. Alkuviikko on painokkaasti asiaohjelmaa ja viimeinen päivä torstai on korostuneen viihdepohjainen. Yksi päivästä toiseen toistuva asia on uutislähetys. Duodecimin uutispalvelu tuottaa joka päivä kello 12 alkaen lyhyen uutiskatsauksen, kertoo Aunula.
Esiintymislavan kohderyhmänä ovat ennen kaikkea läheisen kahvilan asiakkaat. Siellä voi tovin aikaa levähtää ja seurata lavan ohjelmaa.
- Eri ohjelmien pituudet on 15 minuutista puoleen tuntiin. Yksi ainoa ohjelma on tunnin pituinen, mutta siinäkin on selkeästi kolme erillistä osiota. On lähdetty siitä, että ohjelmaa on rakennettu ikään kuin sähköisen viestimen tyyliin. Eräänlainen punainen lanka ohjelmistossa onkin viestinnällisyys. Näen tämän torin yhtenä kanavana muiden mediakanavien joukossa.
HELSINGIN JULISTUKSESTA SKETSEIHIN
Ohjelmaa on torin lavalla maanantaista torstaihin kello 11-13 välisenä aikana nonstopina.
- Juontajana ja haastattelijana on lääketieteen toimittaja Tarja Viitala, joka työskentelee tällä hetkellä toimittajana Ylen Aamu-TV:ssä.
Lääkäriliiton uuden puheenjohtajan Heikki Pälveen haastattelu on ohjelmassa keskiviikkona.
- Siinäkin varmaan tullaan puuttumaan lääkärien työoloihin ja palkkaukseen. Hän linjannee myös vuoden 2001 tavoitteita sekä omasta mielestään tärkeitä alueita.
Edunvalvonta on esillä samana päivänä myös toisessa osiossa.
- Lääkäriliiton apulaisneuvottelupäällikkö Mikko Kangas on äänessä keskiviikkona heti uutislähetyksen jälkeen puolelta päivin. Tämän lisäksi Lääkäripäivillä järjestetään maanantai-iltapäivänä liiton jäsenille tarkoitettu edunvalvontatilaisuus.
Liiton entistä puheenjohtajaa Kati Myllymäkeä haastatellaan tiistaina Helsingin julistuksesta, joka on keskeinen lääketieteellisen tutkimuksen eettinen ohje. Se on perustana usean maan lääketieteellistä tutkimusta koskevassa lainsäädännössä.
- Helsingin julistushan uusittiin syksyllä 2000. Kati Myllymäki oli mukana uudistustyötä johtaneessa työryhmässä, johon hänen lisäkseen kuuluivat jäseninä Yhdysvaltain ja Kanadan lääkäriliittojen entiset puheenjohtajat, kertoo Aunula.
Torstaina on tarjolla lääkärisketsejä.
- Kirjailija ja pakinoitsija Seppo Ahti on käyttänyt kynäänsä ja hän tulee näyttelijöiden Sari Siikanderin ja Kari-Pekka Toivosen esittämien sketsien kautta varmasti naurattamaan yleisöä. Lääkäripäivillä on itse asiassa yhtenä kurssin aiheena Pidentääkö nauru ikää?, joka pidetään myös torstaina. Siellä alustaa myös Seppo Ahti aiheesta Vain kun naulattaa. Samalla kurssilla esiintyy myös elokuvatoimittaja Peter von Bagh, joka kertoo siitä, mille Suomi nauraa.
Tiistaina on yhtenä esiintymislavan ohjelmanumerona aihe: Kun toimittaja kohtaa lääkärin....
- Tässä osiossa käsitellään Helsingin Sanomien toimittaja Marjut Lindbergin ja OYS:n plastiikkakirurgi Timo Kaukosen käymän debatin avulla toimittajan ja lääkärin törmäyskursseja. Ainahan toimittajien ja lääkärien käsitykset ja työskentelytavat eivät tahdo mennä ihan yksiin.
POLIITTINEN PILAPIIRTÄJÄ TORILLA
Lääkäritorilla päivän politiikan piirtäjä Kerberos tekee päivittäin Lääkäriliiton ständillä piirroksia, joiden aiheina on lääkärien edunvalvonta. Näitä piirroksia on tarkoitus julkaista myös Lahdessa ilmestyvässä Etelä-Suomen Sanomissa. Hän piirtää vakituisesti Nykypäivään ja Etelä-Suomen Sanomiin.
- Poliittinen pilapiirtäjä Kerberos on piirtäjäpiireissä hyvin tunnettu ja arvostettu. Hän tulee torille joka päivä kello 11 aikoihin. Hänen tyyliänsä ja tekniikkaansa pääsee seuraamaan läheltä, kun hän piirtää fläppitaululle.
Kerberos tuottaa piirroksista originaalit, jotka huutokaupataan torilla Lääkäripäivien päätteeksi torstai-iltapäivänä. Huutokaupan tuotto ohjataan Lääkäriliiton avustusrahaston kautta luottamuslääkäritoimintaan, jonka tavoitteena on edistää lääkärien sairauksien hoitoa ja heidän työkykynsä ylläpitämistä.
Lisäksi Kerberos piirtää kaikista halukkaista karikatyyrejä 50 markan hintaan, joka maksetaan Lääkäriliiton osastolle.
VALOKUVAUSKILPAILUN PALKINNOT JAETAAN
Aunula kertoo, että uutuutena Lääkäripäivillä on lääkärien tekemien lehdistötiedotteiden laittaminen paremmuusjärjestykseen.
- Lääketieteen toimittajista koostuva raati arvioi lehdistölle tarkoitetut tiedotteet. Kolmeen parhaan tiedotteen tekijät palkitaan Lääkäritorilla torstaina. Heille on luvassa viestinnälliset palkinnot.
Toinen torilla pidettävä palkintojenjako liittyy Lääkäriliiton 90-vuotisjuhlavuoteen.
- Viime vuoden aikana on ollut käynnissä liiton jäsenille tarkoitettu valokuvauskilpailu, jonka kuvat ovat olleet nähtävillä liiton nettisivuilla. Palkinnot parhaimpien kuvien ottajille jakaa Kati Myllymäki.
Aunula haluaa lopuksi toivottaa kaikki tervetulleiksi keskiviikkona Lääkäripäivillä pidettävälle Lääkäri ja median murros -kurssille.
- Siellä ovat painokkaasti esillä sähköiset viestimet, koska sähköinen viestintä tulee kaikkinensa mullistumaan digitelevision vuoksi. Lisäksi otetaan askel tuonne nettimaailmaan, jonka mobiilitrendeistä on kertomassa Marko Ahtisaari. Uskoisin, että erittäin mielenkiintoisen näkökulman tuo Ylen toimittaja Jaakko Kyläsalo, joka pohtii mm. painetun sanan tulevaisuutta. MOT:n tutkiva journalisti Matti Virtanen puolestaan kysyy, muuttuuko loppujen lopuksi mikään suomalaisessa terveysviestinnässä.