Lehti 7: Liitto toi­mii 7/2008 vsk 63 s. 678 - 679

Täydennyskoulutusta kehittämään uusi yhdistys

Helsingissä perustettiin joulukuun lopulla Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki ry. Se jatkaa edeltäjänsä, Lääkäreiden ammatillisen kehittämisen arviointineuvoston työtä, johon kuuluu muun muassa lääkäreiden täydennyskoulutuksen arviointi, seuranta ja kehittäminen. Yhdistyksen toimintaa luotsaa toiminnanjohtaja LT Kristiina Patja. Hänen aisaparikseen haetaan aikuiskoulutuksen asiantuntija. Yhdistyksen huhtikuussa avattavat toimitilat sijaitsevat ainakin kolme ensimmäistä toimintavuotta Lääkäritalossa Helsingissä.

Anni Syrjäläinen

Suomen Lääkäriliiton, Duodecimin ja Finska Läkaresällskapetin yhteinen toimielin Lääkärien ammatillisen kehittämisen arviointineuvosto organisoitui uudelleen 27. joulukuuta Helsingissä.

Villa Aikalassa pidetyssä kokouksessa perustettiin Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki -niminen yhdistys, jonka tehtävänä on muun muassa lääkärien täydennyskoulutuksen arviointi, seuranta ja kehittäminen. Yhdistyksen hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Duodecimin valtuuskunnan puheenjohtaja LT

Marja Hyöty

. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Lääkäriliiton edustajina koulutusjohtaja

Hannu Halila

ja dosentti

Taina Autti

, Finska Läkaresällskapetin edustajana professori

Krister Höckerstedt

ja Duodecimista koulutuspäällikkö

Juha Pekka Turunen

.

Arviointineuvosto perustettiin vuonna 2002, jotta lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki, arviointi ja seuranta pysyisivät lääkärikunnan omalla vastuulla. Yhdeksänjäsenisessä neuvostossa on ollut lääkärijärjestöjen lisäksi edustajat erikoislääkäriyhdistyksistä ja lääketieteellisistä tiedekunnista. Toimintansa aikana Arviointineuvosto on laatinut suosituksia lääkärien täydennyskoulutuksesta ja oppaan täydennyskoulutuksen järjestäjille. Se on myös ottanut vastuulleen Lääkärien sähköisen koulutuskalenterin toimittamisen ja kehittämisen. Vuoden 2007 loppuun mennessä 65 lääkäriyhdistystä oli sitoutunut Arviointineuvoston suosituksiin.

Arviointineuvoston puheenjohtajana alusta asti toimineen professori Amos Pasternackin mukaan uudelleen organisoitumisen tarkoituksena on ollut saattaa toiminta entistä vakaammalle pohjalle.

- Koulutuksen arviointiin ja seurantaan tarvitaan pysyvä organisaatio, jossa on palkattua henkilökuntaa. Tähän asti kehittämistyötä on tehty lähinnä vapaaehtois- ja luottamusmiestoimin sekä lääkärijärjestöjen toimihenkilöiden muun työn ohessa.

- Yhdistys voi tulevaisuudessa toimia asiantuntijapaikkana, eräänlaisena "opettajien opettajana", jonka kautta voitaisiin tehdä yhteistyötä täydennyskoulutusta harjoittavien tahojen, kuten erikoislääkäriyhdistysten, isojen kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien kanssa.

Arviointineuvosto jatkaa asiantuntijaelimenä

Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki ry:n toimintaa on palkattu johtamaan LT

Kristiina Patja

, jolle haetaan työpariksi aikuiskoulutuksen asiantuntijaa. Yhdistyksen rahoituspohja tulee kolmelta perustajajärjestöltä, ja toimitilat sijaitsevat ainakin ensimmäisen toimikauden ajan Lääkäritalossa Helsingissä.

- Yhdistyksen alaisena ja työrukkasena tulee toimimaan Arviointineuvoston kaltainen asiantuntijaelin. Tavoitteena on, että siinä olisivat perustajajärjestöjen lisäksi edustettuina entistä laajemmin myös erikoislääkäriyhdistykset ja tiedekunnat. Myös laajapohjainen lääkärien täydennyskoulutusneuvottelukunta jatkanee toimintaansa,

Amos Pasternack

kertoi.

Duodecimin hallituksen puheenjohtajan tehtävät vuodenvaihteessa jättäneen professori

Kimmo Kontulan

mukaan yhdistys toimii ennen kaikkea siltana ja tukijärjestönä lääkärien, työnantajien, yliopistojen, teollisuuden ja yritysten välillä.

- Yhdistys on ratkaisevan tärkeä, koska sillä on periaatteessa valtakunnallinen vastuu lääkärien täydennyskoulutuksen kehittämisestä. Lääkärien ammattitaidon jatkuva ylläpito ja kehittäminen on lakisääteinen velvollisuus, ja laki antaa sekä lääkäriä että työnantajia koskevia määräyksiä tämän tavoitteen toteuttamiseksi. Hyvin toimivana ja uskottavan asiantuntemuksen omaavana uudella yhdistyksellä on kaikki valmiudet olla toiminnassaan rohkea ja aloitteellinen.

Haasteena uusien arviointimenetelmien kehittäminen

Lähitulevaisuudessa yhdistyksen suurena haasteena on kehittää uusia menetelmiä koulutuksen vaikuttavuuden arviointiin. Arviointineuvosto vieroksuu monissa maissa käytössä olevaa koulutuspistejärjestelmää, jossa lääkäreiden on pakko osallistua tiettyyn määrään täydennyskoulutustilaisuuksia voidakseen uusia toimilupansa.

- Pelkkä koulutukseen osallistuminen ei merkitse mielestämme sinänsä mitään. Paljon tärkeämpää on yrittää vaikuttaa siihen, että koulutus on vaikuttavaa ja että se lähtee tarpeesta. Jos uusi yhdistys kykenee hyviin suorituksiin ja saa ammattikunnan ja muiden tahojen hyväksynnän, vältytään ymmärtääkseni tällaisilta viranomaisen pakkokeinoilta, Pasternack korosti.

Suomen Lääkäriliiton koulutusjohtajan

Hannu Halilan

mukaan täydennyskoulutukseen kaivataan ennen kaikkea systemaattisuutta ja suunnitelmallisuutta.

- Tavoitteena on edelleen sitouttaa täydennyskoulutuksen järjestäjät ja työnantajat laajasti laatukriteereihin. Uuden yhdistyksen haasteena on osoittaa, että järjestelmä toimii meillä hyvin. Tästä seuraa, että Suomessa ei ole tarvetta kaavamaiseen koulutuspisteiden laskentaan eikä myöskään lääkärien toimiluvan määräaikaisuuteen eli sertifikaatioon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030