Lehti 46: Liitto toi­mii 46/2009 vsk 64 s. 3976-3977

TAYS:ssa on opittu seuraamaan hoidon laatua

Diabeteksen hoidonlaadun ansiokas seuranta toi TAYS:n lastentautien vastuualueelle Lääkäriliiton toisen laatupalkinnon. Lastentautien erikoislääkärin Marja-Terttu Sahan mukaan laadunvalvonnassa pitäisi päästä pelkästä toimipaikkojen paremmuusvertailusta askel eteenpäin.

Heidi Mäenpää

- Laadunseurannan ei pitäisi olla isoveli valvoo -tyyppistä eli sen mittaamista, onko joku hoitopaikka huonompi kuin joku toinen. Hoitotulosten seurannassa pitäisi tarkastella sitä, miten omat hoitotulokset suhteutuvat muihin. Jos tulokset eivät ole hyviä, olisi hyvä itse miettiä, pitäisikö tehdä jotain, Saha sanoo.

Se, miten laatua seurataan, on Sahan mukaan sivuseikka.

- Joillekin kenkälaatikkorekisteri voi olla toimivin, jos hallittava materiaali on vähäistä. Tärkeintä on seurata, mitä vaikutusta saamme aikaan tekemällämme työllä.

TAYS:ssa diabetespotilaiden hoidon laatua seurataan Prowellness-rekisterin avulla. Rekisteriin viedään jokaisella potilaskäynnillä tietoja, kuten paino, HbA1c ja vakavat hypoglykemiat. Nyt Saha ja kollegansa Päivi Keskinen ovat raportoineet ensimmäistä kertaa tietoja ja miten niitä voidaan soveltaa käytännössä.

Vuosien 2001-2009 rekisteritiedoista ilmenee, että TAYS:n lastenklinikan hoidossa olevien tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotasapaino on selvästi kohentunut kahdeksan viime vuoden aikana.

- Hyvässä tai kohtalaisen hyvässä hoitotasapainossa olevien potilaiden osuus on kasvanut, ja samalla erittäin huonossa hoitotasapainossa olevien osuus on pienentynyt.

Rekisteristä nähdään potilasmäärien kehitys ja hoidon tuloksia. Tähän asti TAYS:ssa on seurattu pääasiassa HbA1c sekä veren rasva-arvoja.

- Jos HbA1c on lähtenyt nousuun, pohdimme, mikä hoitomuutoksista on syynä siihen, Saha kertoo.

Hoitotulosten jatkuva seuraaminen on tärkeää, jotta huolestuttaviin suuntauksiin voidaan puuttua ajoissa.

Parhaillaan Saha kollegoineen kehittää työkaluja, joilla rekisteristä saadaan poimittua entistä paremmin oleelliset tiedot.

- Mietimme, mikä osa datasta on sellaista, joka kannattaa poimia. Olisivatko esimerkiksi pitkän aikavälin kolesteroliarvot tai ravitsemusseuranta sellaisia?

Potilas ja yhteiskunta hyötyvät

Sahan mukaan hyötyä hoitotulosten seurannasta koituu sekä potilaalle että yhteiskunnalle. Diabetespotilas voi saada tiedot hoitotasapainon kehittymisestä tarvittaessa vaikka joka käynnillä. Se voi auttaa potilasta hoidon sisäistämisessä. Laatuun panostaminen luo potilaalle myös varmuutta.

- Ainakin itse ajattelen, että on hyvä olla hoidossa sellaisessa paikassa, jossa laatuun kiinnitetään huomiota.

Yhteiskunnan näkökulmasta hyvät tulokset luovat optimismia.

- Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että diabeteksen hoitotulokset ovat huonoja, vaikka hoidot ovat kehittyneet. Se luo pessimististä ajattelua, että "mitään ei kuitenkaan tapahdu". Me olemme osoittaneet, että hoitotulokset todella ovat parantuneet.

Sahan mukaan TAYS:n vaikuttavista hoitotuloksista voidaan päätellä myös se, että hoitoa kannattaa antaa paikoissa, jossa on riittävästi potilaita.

- Tällöin ammattitaito pysyy terävänä. Meillä on mahdollisuus tehdä työtä hoitoon sitoutuneessa, moniammatillisessa tiimissä ja vaikka se ei käy tuloksista suoraan ilmi, itse uskomme juuri tiimin ammattimaisen toiminnan vaikuttaneen hyvään laatuun.

Lue myös

Laatupalkinto yllätti

Sahalle ja Keskiselle liiton laatupalkinto oli "iloinen yllätys syksyn pimeyteen".

- Palkinto tuntuu valtavan upealta, olemme otettuja. Palkinto on selkeä tunnustus, että tekemämme työ on myös monien muiden mielestä tuloksekasta. Itsehän olemme tiedostaneet olevamme hyviä ja uskoneet siihen, Saha hymyilee.

Laatupalkinnot jaettiin 11. kerran

- Tämänvuotisen Lääkäriliiton laatupalkinnon sai HYKS:n neurologian yksikkö telesroke-hankkeestaan sekä TAYS:n lastentautien vastuualue diabeteksen hoitotulosten seurannasta. Ensin mainittu hanke sai 9 >000 euroa ja jälkimmäinen 3 000 euroa.

- Lääkäriliiton laatupalkinto jaettiin 11. kerran. 10. marraskuuta. Hakemuksia tuli tänä vuonna 14.

- Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä.

- Lääkäriliiton hallitus myöntää laatupalkinnon laatuneuvoston esityksestä. Laatuneuvostossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritysten yhdistys.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030