Lehti 39: Liitto toi­mii 39/2011 vsk 66 s. 2872 - 2873

Terveydenhuolto kuuluu kaikille

Hertta Vierula

Kaikilla pitää olla tasaveroinen mahdollisuus terveydenhoitoon. Tämä kuuluu lääkärinetiikan ydinkysymyksiin, linjaa Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Samuli Saarni.

Lääkäriliiton eettisessä päivässä 27.9. oli aiheena paperittomien terveydenhuolto Suomessa. Kysymys paperittomien hoidosta on noussut Global Clinicin toiminnan myötä voimakkaasti julkiseen keskusteluun.

- On erittäin ihailtavaa, että lääkärit ovat alkaneet hoitaa paperittomia vapaaehtoisesti. Pitemmän päälle toiminta ei voi pyöriä vain vapaaehtoisten varassa, eikä sitä voi laskea myöskään yksittäisten kuntien harteille. Valtion pitäisi vastata paperittomien hoidon kustannuksista.

Saarni arvioi, että kysymyksessä on periaatteellisesti iso asia. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, miten suuri ongelma on käytännössä. Saarnin mukaan nyt olisi tarpeen tutkia kuinka paljon, missä ja millaista apua paperittomat tarvitsevat.

Saarni muistuttaa, että paperittomien terveydenhuollon järjestäminen hyödyttää myös yhteiskuntaa. Jos ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon, monet vaivat saadaan hoidettua ennen kuin ne vaativat kiireellistä - ja varhaista hoitoa kalliimpaa - sairaalahoitoa.

- Toisaalta tarttuvien tautien, kuten tuberkuloosin, hoitamatta jättäminen on terveysriski myös muille kuin potilaalle itselleen.

Lääkäriliiton tehtävä tässä tilanteessa olisi Saarnin mukaan yrittää ratkaista yhdessä viranomaisten kanssa, miten paperittomien hoito tulisi järjestää eettisesti kestävällä tavalla.

Kannanotto pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja paperittomien maahanmuuttajien terveydenhuollosta

Global Clinicin arjesta kerrottiin Lääkärilehden numerossa 38/2011, s. 2734-2736

Suomen Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan lääkärin velvollisuutena on suojata ihmiselämää ja lievittää kärsimystä. Lääkärin tulee kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, eikä hän saa antaa rodun, uskonnon, poliittisten mielipiteiden tai yhteiskunnallisen aseman vaikuttaa toimintaansa heitä kohtaan.

Suomessa on pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja eri syistä ilman virallisia maahantuloasiakirjoja olevia henkilöitä, joiden terveydenhuollosta Suomen tulee kantaa vastuunsa. Maailman Lääkäriliitto on Vancouverin yleiskokouksessa lokakuussa 2010 hyväksytyssä päätöslauselmassaan kiinnittänyt huomiota pakolaisten, turvapaikanhakijoiden, paperittomien maahanmuuttajien ja maan sisäisten pakolaisten terveydenhuoltoon.

Lue myös

Edellä mainitun perusteella Suomen Lääkäriliiton hallitus on hyväksynyt 16.9.2011 seuraavan kannanoton pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja paperittomien maahanmuuttajien terveydenhuollosta.

1. Yhteiskunta ei saa evätä potilailta oikeutta saada riittävää hoitoa, eikä se saa puuttua lääkärin velvollisuuteen hoitaa potilaita yksinomaan kliinisen tarpeen perusteella. Taloudelliset syyt eivät saa olla esteenä näihin henkilöryhmiin kuuluvien asianmukaiselle hoidolle.

2. Lääkärille pitää antaa asianmukaisesti aikaa ja riittävästi voimavaroja näiden potilaiden hoitoon sekä turvapaikkaa hakevien pakolaisten fyysisen ja henkisen tilan arvioimiseen heidän sitä tarvitessaan.

3. Lääkäriä ei saa velvoittaa osallistumaan pakolaisten, turvapaikanhakijoiden tai paperittomien maahanmuuttajien rankaisemiseen tai oikeudenkäyntitoimiin eikä tekemään heille sellaisia tutkimus- tai hoitotoimenpiteitä, jotka eivät perustu lääketieteellisiin syihin, kuten rauhoittavien antamiseen maasta karkottamisen helpottamiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030