Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2001 vsk 56 s. 3750 - 3751

Terveyskanava täyteen vauhtiin ensi vuonna

Digitaaliset televisiolähetykset käynnistyivät Suomessa 27. elokuuta, vaikka täyteen vauhtiin uusi televisio pääsee vasta ensi vuoden puolella. Televisiotoiminnan digitalisoitumisen myötä Suomessa aloittaa yhdeksän uutta kanavaa, joista yhdellä käsitellään terveyteen liittyviä asioita.

Mika Vehkasaari

Wellnet on yksi viidestä digi-tv-toimiluvan haltijasta Ylen, Alma Median, Swelcomin ja Canal+:n ohella. Kanava on luomassa televisioon perinteisestä televisiosta poikkeavaa 24 tunnin palvelukokonaisuutta, joka tosin on nyt käynnistynyt vain koeluontoisesti. Täyteen vauhtiin Wellnet odottaa pääsevänsä ensi vuoden alkupuolella.

Kokonaisuudessaan digitaalisen television tulo on hidastunut aiemmin arvellusta. Syitä on useita, mutta yksi niistä on katselun mahdollistavien laitteiden, set top -boksien tai digiboksien, hidas kehitys.

Terveyden edistämisen keskus TEK on prosentin osuudella mukana Wellnet Oy:ssä. Wellnetin kanavakokonaisuus rakentuu neljästä alueesta; terveys, asuminen, vapaa-aika ja omat rahat. Lisäksi näiden kaikkien läpi kulkee eräänlaisena poikkikanavana ns. seniorifokus.

Jokaiselle alueelle on perustettu oma sisältötuotantoyhtiönsä. Terveyden edistämisen keskus omistaa kymmenen prosenttia terveysosuuden tuotantoyhtiöstä, joka on nimeltään Wellmed.

TEK ei edusta digi-tv-hankkeessa pelkästään itseään, vaan koko jäsenkenttäänsä. Suomen Lääkäriliitto on yksi Terveyden edistämisen keskuksen jäsenyhteisöistä.

Kaikki Suomen televisiokanavat tulevat olemaan maksuttomia vuoden 2002 alkupuolelle. Sitten muun muassa Wellnet muuttuu maksulliseksi, tosin parhaaseen prime time -katseluaikaan lähetykset tulevat senkin jälkeen olemaan ilmaisia. Maksu tulee olemaan Terveyden edistämisen keskuksen jäsenjärjestöjen jäsenille edullisempi kuin muille ja se tulee perustumaan erillisen kortin käyttöön.

TERVEYSKANAVALLA ASIANTUNTIJAPALVELUJA

Terveyskanavalla hyödynnetään sekä terveysjärjestöjen sisältöjä että digitaalisuuden mahdollistamia lisäpalveluja. Terveystiedon ja -koulutuksen, asiantuntijaohjelmien ja lisäpalveluiden lisäksi keskuksen jäsenjärjestökentän yhteisöviestintä on tärkeässä osassa kanavalla.

Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtaja Harri Vertio asettaa terveyskanavalla ensi sijalle asiantuntijapalvelut. Laajimmillaan se merkitsee tiedon tarjontaa, mutta digi-tv tekee mahdolliseksi myös kohdistetumman neuvonnan ja viime kädessä yhteyden suoraan palvelujärjestelmään.

Koulutusta terveyskanavan kautta tarjotaan sekä ammattilaisille että laajemmin yleisölle. Tästä asiasta neuvotellaan mm. yliopistojen kanssa.

Oman terveyden tuki voi Vertion mukaan tarkoittaa vaikkapa mahdollisuutta vertaistuen saamiseen television kautta.

Kaupan ja kulutuksen osalta järjestöt haluaisivat pitää yllä kriittistä kuluttajanäkökulmaa terveystuotteiden ja -palvelujen tarjontaan.

Vertion mukaan kanavalla on myös mahdollisuus järjestöjen sisäisten intranetien perustamiseen, jolloin järjestöt voisivat lähettää esimerkiksi yleiskokouksensa koko jäsenistölleen.

USEITA JULKAISUMAHDOLLISUUKSIA

Terveyskanava tarjoaa useita erilaisia julkaisumahdollisuuksia.

Kanavan tekstitelevisioon suunnitellaan sisältökokonaisuutta, joka koostuu järjestöjen tuottamasta tiedosta ja palveluista. Keskus on jo jonkin verran koonnut järjestöjen näkemyksiä ja ideoita supertekstitelevisioon tulevasta aineistosta. Tähän osaan liittyvät tekniset valmiudet ovat kuitenkin kehittyneet odotettua hitaammin, joten sisällön konkreettiseen rakentamiseen ei vielä ole ryhdytty. Myös reunaehdot, lähinnä toiminnan kustannukset ja nykyisen internet-aineiston siirtomahdollisuudet, ovat vielä avoinna.

Lue myös

Digi-tv-tekniikka mahdollistaa lähetysten vastaanottajien identifioinnin ja sitä kautta ohjelmien lähettämisen täsmäyleisöille. Tämä luo uudenlaisia mahdollisuuksia järjestöjen sisäiseen viestintään. Esimerkiksi AV- ja tekstitaltioinnit tai vaikkapa lehti voidaan lähettää halutuille ja rajatuille ryhmille.

Järjestöjen koulutus- ja tiedotusaineistojen välittäminen televisiossa on yksi kiinnostavimmista digi-tv:n tarjoamista uusista mahdollisuuksista. Digi-tv:ta hyödyntävässä virtuaalikoulutuksessa televisio voi toimia osana www-opetusympäristöjen ja mahdollisten lähiopetusjaksojen kanssa.

Todennäköisesti jo ensi vuonna markkinoille tulevat päätelaitteet mahdollistavat olemassa olevien internet-palveluiden käytön television välityksellä. Useat järjestöt ovat viime vuosina panostaneet tiedotuksessaan entistä enemmän www-sisältöihin ja -palveluihin. Näiden palveluiden julkaiseminen myös digi-tv:ssa on mahdollista.

Myös perinteisen tv-tuotannon kynnys madaltuu digi-tv-ympäristössä. Tuotantokustannukset alenevat digitaalituotantokaluston hinnanlaskujen ja tiettyjen ohjelmatyyppien (erilaiset pienyleisöjen ohjelmat, esimerkiksi koulutussarjat) vaatimattomampien laatuvaatimusten vuoksi. Myös järjestöjen olemassa olevia muuhun käyttöön tekemiä video- ym. tuotantoja voidaan käyttää terveyskanavalla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030