Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2009 vsk 64 s. 2222 - 2225

Työsuojeluvaltuutettu auttaa työpaikan arjessa

Työsuojeluvaltuutetun avustuksella ratkotaan työpaikalla monenlaisia tilanteita, jotka voivat liittyvä esimerkiksi kollegoiden välisiin ristiriitoihin, päihteiden käyttöön, uhkailuun tai sisäilmaan. Yksi harvoista työsuojeluvaltuutettuna toimivista lääkäreistä on osastonylilääkäri Arja Ylläsjärvi.

Heidi Mäenpää

Lääkäri- ja hammaslääkäriluottamusmiesten neuvottelupäivillä 4.-5. kesäkuuta kuultiin ajankohtaiskatsaus työsuojelusta ja keskusteltiin siitä, miksi työsuojelu ei kiinnosta lääkäreitä - lääkärit eivät halua työsuojeluvaltuutetuiksi eivätkä käänny valtuutetun puoleen silloinkaan, kun tarvetta olisi.

Varatyösuojeluvaltuutettuna toimiva osastonylilääkäri Arja Ylläsjärvi Lapin keskussairaalasta on huomannut omien kokemustensa kautta työsuojelutoiminnan tarpeellisuuden. Anestesialääkärinä toimiva Ylläsjärvi on onnistunut neuvottelemaan muun muassa tupakkakopin pois leikkaussalin vierestä sekä ikkunattoman päivystyskopin vaihtamisesta viihtyisämpään versioon.

Muutama vuosi sitten työsuojeluvaltuutettua tarvittiin psykiatrisen sairaalan kriisitilanteessa, kun lääkäreitä ei tuntunut ymmärtävän kukaan.

Työpaikan yhteisten huolien lisäksi Ylläsjärveä ovat työllistäneet yhteydenotot yksittäisiltä henkilöiltä, joilla on ongelmia kollegan kanssa tai joiden henkinen hyvinvointi kaipaa tukea.

- Usein kollega on miettinyt ongelmia pitkään yksin eikä enää tiedä, missä on hulluus: minussa vai meidän välissä. Siinä tilanteessa ulkopuoliselle avulle on käyttöä.

Ylläsjärven mukaan työsuojeluvaltuutettua tarvitaan myös työnohjauksessa sekä Aslak-kuntoutuksessa.

Kollegiaalisuus lääkärien työsuojelua

Ylläsjärvi kannustaa lääkäreitä ottamaan rohkeasti yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun.

- Emme me lääkärit ole sen terveempää porukkaa, vaikkemme olekaan juuri pois töistä. Työajan ajattomuus ja raskaat päivystykset rasittavat etenkin tässä iässä olevaa lääkäriä. Usein lääkäri toimii esimiehen roolissa, joka on hyvin yksinäinen ja epäkiitollinen.

Lääkärit jättävät työsuojeluvaltuutetun hommat mielellään muille ammattiryhmille. Ylläsjärvi uskoo kollegiaalisuuden olevan yksi syy asiaan.

- Kollegiaalisuus on hyvin kehittynyt ja ajatellaan, että se auttaa asioiden ratkaisemisessa.

Lääkärit välttelevät työsuojeluvaltuutetun pestiä myös kuormituksen takia: tekemättömät työt odottavat työsuojeluvaltuutetun tehtävien jälkeen.

Nuorten uupumus näkyy työsuojelussa

Toisinaan ammattiryhmät kokevat, etteivät osaa hoitaa toisen ammattiryhmän työsuojeluasioita. Kun osastonhoitajana toiminutta Hilkka Kulmalaa pyydettiin valtuutetuksi, hän ajatteli, miten työterveyshoitaja voisi toimia lääkäreiden työsuojeluvaltuutettuna.

- Ongelmat ovat kuitenkin samoja eri ammattiryhmillä, kaikki lähtee ihmisestä. Tarvittaessa olen saanut tukea lääkäriluottamusmieheltä, jonka kanssa teemme tiivistä yhteistyötä, Helsingin kaupungin palveluksessa olevien esimiesten ja asiantuntijoiden päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna toimiva Kulmala sanoo.

Työsuojeluun kuuluvat työn terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat, kun luottamusmies hoitaa muun muassa koulutusta ja palvelussuhteen ehtoja koskevat asiat.

Kulmalan mukaan lääkärivaje näkyy jo työsuojelussa. Erityisen huolissaan hän on nuorten lääkärien jaksamisesta.

- Henkinen uupuminen näkyy nuorilla lääkäreillä ja heidän sairauspoissaoloissaan. Siihen kannattaisi ehdottomasti kiinnittää erityishuomiota. Joku sanoo, että se on viitsimättömyyttä, mutta kyse on aidosta uupumisesta.

Lääkäreiltä Kulmala kertoo saaneensa vähän henkilökohtaisia yhteydenottoja.

- Lääkärit venyvät pitkään, jonka jälkeen pitkälle edenneitä tilanteita on vaikeampi lähteä ratkomaan. Myöskään työpaikkaselvityksissä rivilääkäreitä ei näy ja ylilääkärit ovat lääkäreiden äänenä.

Työsuojeluvaalit ensi syksynä

Työsuojelu on ajankohtainen aihe ensi syksynä pidettävien työsuojeluvaalien takia, muistutti työelämäasiamies Marjatta Pitkänen OAJ:sta.

- Nyt on aika käydä työpaikoilla neuvottelut siitä, kuinka monta valtuutettua syksyn vaaleissa valitaan. Normaalisti työntekijöille valitaan oma työsuojeluvaltuutettu ja lisäksi toimihenkilöille voidaan valita omansa. Useimmiten lääkärien työsuojeluasioita hoitaa työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu, mutta tästäkin kannattaa neuvotella ennen syksyn vaaleja.

Työsuojeluvaltuutetut valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Tämän lisäksi työnantajaa edustaa työsuojelun yhteistoiminnassa työsuojelupäällikkö. Ehdolle asettuville on tärkeää kertoa ajankäytöstä ja korvauksesta.

Lue myös

Pitkänen peräänkuulutti työntekijöiden omaa aktiivisuutta työpaikan yhteistoiminnassa, jossa käsitellään työnantajan ja työntekijöiden välillä työsuhteen oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyviä kysymyksiä.

- Monesti ajatellaan, että yhteistoiminta on huonossa jamassa. Siihen ei pidä tyytyä. Henkilökunnan pitää ja saa olla aloitteellinen. n

Toistasataa luottamusmiestä kokoontui neuvottelupäiville

Lähes 150 lääkäri- ja hammaslääkäriluottamusmiestä kokoontui 4.-5. kesäkuuta luottamusmiesten neuvottelupäiville. Päivien aikana luottamusmiehet keskustelivat muun muassa seuraavasta neuvottelukierroksesta ja kuntien säästötoimista.

Valtakunnalliset neuvottelupäivät avannut Lääkäriliiton puheenjohtaja Timo Kaukonen kertoi, ettei kuntasektorilla ole käynnissä tällä hetkellä virkaehtosopimusneuvotteluja. Neuvottelujen arvioidaan käynnistyvän syksyllä. Voimassa oleva lääkärisopimus päättyy tammikuun lopussa 2010.

- Työnantaja on viestinyt, että nollalinjakin olisi liikaa. Toivottavasti tilanteesta tulee realistisempi, kun päästään syksyyn, Kaukonen sanoi.

Edunvalvontajohtaja Markku Kojo sanoi, ettei usko sopimusta tehtävän Tehyn sopimusta pidemmäksi ajaksi. Näin ollen sopimuksen kesto olisi korkeintaan vuoden 2011 loppuun.

Edunvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Antti Tamminen kertoi luottamusmiehille seuraaviin sopimusneuvotteluihin valmistautumisesta Lääkäriliiton osalta. Päälausunnonantajajärjestöt ja Medisiinariliitto ovat antaneet omat esityksensä seuraavan neuvottelukierroksen tavoitteista.

Lääkäriliiton seuraavan neuvottelukierroksen tavoitteiden yksityiskohtainen sisältö on toistaiseksi auki. Edunvalvontavaliokunta jatkaa tavoitteiden käsittelyä elokuussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030