Lehti 46: Liitto toi­mii 46/2018 vsk 73 s. 2728 - 2729

Uuden valtuuskunnan voimasuhteet

Suomen Erikoislääkäriyhdistyksen ja Työterveyslääkärien -vaalirengas sai uuteen valtuuskuntaan eniten paikkoja. NLY säilytti ­paikkansa toiseksi suurimpana ryhmänä. Martti Kekomäki oli ­ääniharava.

Pauliina Pohjala
Kuvituskuva 1
Kuvituskuva 2

Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit käytiin 21.9.-26.10.2018. Äänestysprosentti nousi vuoden 2015 vaaleista viisi prosenttiyksikköä 52,8 prosenttiin. Lääkäriliiton politiikkatoimialan Heikki Pärnänen pitää hyvänä sitä, että valtuuskuntaan nousi myös useampia uusia kasvoja.

Uusia kasvoja ja kokemusta

Yksi uusista valtuuskuntaan ponnahtaneista on NLY:n Lotta Peltola, kuudennen vuosikurssin opiskelija Oulusta.

– Kaikki tekivät huikeaa työtä vaalien eteen. Olen tyytyväinen että säilytimme toisen sijan, ja että kandiehdokkaat säilyttivät kolme paikkaa valtuuskunnassa, Peltola kommentoi.

– Lääkäriliitto on monelle nuorelle aika kaukainen käsite, ja haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että liittoa tuodaan lähemmäs jo uran alkuvaiheessa. Haluan pitää esillä kandien ja nuorten lääkärien oikeuksiin liittyviä asioita. Paljon tapahtuu tulevalla kaudella mm. erikoislääkärikoulutuksen ja ammattihenkilölain uudistamisiin liittyen.

Seniorilääkärien vaalirengas säilytti 11 valtuuskuntapaikkaansa. Vaalien ehdoton ääniharava oli Senioreiden Martti Kekomäki 489 äänellä. Kokenut Kekomäki on tunnettu mm. soteen liittyvistä kannanotoistaan.

– Sote ei ole valmis, hän sanoo.

Kekomäen mukaan äänimäärän ja vaalirenkaiden paikkojen vertailun sijaan pitäisi nostaa esiin sitä, että liitto pelaa hyvin yhteen huolimatta eri ryhmistä.

– Valtuuskunta ja hallitus työskentelevät yhdessä yhteisen päämäärän hyväksi. Mielestäni rajat ja painotukset yksityisen, julkisen ja erikoisalojen suhteen eivät ole oleellisia, Kekomäki linjaa.

Erikoislääkärit ja työterveyslääkärit yhdistivät voimansa

Työterveyslääkärit olivat nyt samassa vaalirenkaassa Erikoislääkäreiden kanssa. Vuoden 2015 vaaleissa Työterveyslääkärit olivat liitossa yleislääkäreiden kanssa. Työterveyslääkäreitä pääsi läpi neljä, ja tämä näkyy SELY:llä neljänä lisäpaikkana verrattuna vuoteen 2015.

SELY:n Kari-Pekka Martimo on samoilla linjoilla tulkinnan kanssa. Martimon mukaan SELY:llä ja työterveyslääkäreillä on enemmän yhteistä kuin yleislääkäreillä ja työterveyslääkäreillä.

Lue myös

– Halusimme profiloitua SELY:n kanssa, jonka kanssa meillä on kliinisiä kehityshankkeita ja jotka toimivat enemmän myös yksityissektorilla, Martimo sanoo.

Tulevalla valtuuskuntakaudella Martimo haluaa edistää niin soteen liittyviä hallinnollisia asioita kuin työhyvinvointiin, kollegiaalisuuteen ja etiikkaan liittyviä asioita.

– Medikalisaatiota eli normaalien ilmiöiden lääketieteellistämistä tulen pitämään myös esillä.

Yleislääkäreille torjuntavoitto

– Olemme mielestäni vaalien voittaja. Kannatuksemme oli tasaista koko Suomessa. Tekemämme työ perusterveydenhuollon eteen näkyy nyt äänestystuloksessa. Kollegat ovat selkeästi huolissaan aliresursoinnista, Jaana Puhakka kommentoi.

– Hoidon jatkuvuuteen tulee kiinnittää huomiota, sillä se pitää kuluja kurissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030