1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Uudet luottamusmiehet aloittivat
Liitto toi­mii 37/2019 vsk 74 s. 2039

Uudet luottamusmiehet aloittivat

Luottamusmiehen rooli ja tunnettuus puhututtivat valtakunnallisilla ­luottamusmiespäivillä.

Uudet luottamusmiehet aloittivat Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Konkarit ja uudet kasvot kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen koulutuspäivään Helsinkiin. Luottamusmies edustaa laajasti kollegoja, omaa liittoaan, Lääkärikartellia ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOa. Luottamusmiestä on helppo lähestyä niin työntekijän kuin työnantajankin.

Hyvä luottamusmies tuntee oman roolinsa. Hän välittää tietoa työpaikalle, mutta on myös kollegojen ääni liiton suuntaan. Tärkeää on toimia myös työnantajan yhteistyökumppanina. Tällöin työnantaja todennäköisemmin ottaa luottamusmiehen mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työyhteisöä koskeviin keskusteluihin.

”Hyvä on myös tuoda ratkaisuehdotuksia ­pöytään sen sijaan, että keskittyisi vain ­ongelmien esiin ­nostamiseen.”

Elina Moisio

– Kokemuksen myötä oppii myös toimimaan etunojassa, hoitamaan tehtävää muutoksia ennakoiden, kertoi Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola.

Haasteitakin riittää. Kaikki työntekijät eivät välttämättä tiedä, kuka oma luottamusmies on. Tämä näkyy erityisesti silloin, kun työntekijä ja luottamusmies eivät työskentele samassa työpisteessä. Jäsenistö ei myöskään aina tiedä mitä luottamusmies tekee ja missä asioissa hän voi työntekijää auttaa.

"Pelkkä ydinedunvalvonta ei riitä"

Johtava neuvonantaja Elina Moisio Milttonilta puhui luottamusmiehille yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

– Modernissa vaikuttamisessa pelkkä ydinedunvalvonta ei riitä. Julkisella keskustelulla ja tietoisuuden lisäämisellä voidaan vaikuttaa suureen yleisöön. Poliitikot puolestaan kuuntelevat suurta yleisöä entistä herkemmällä korvalla. Joukko luo painetta päätöksentekoon, Moisio kertoi.

Lue myös

Vaikuttamisen ja vallankäytön tavat muuttuvat. Sosiaalisen median avulla kuka tahansa voi nostaa esille tärkeänä pitämiään asioita. Agendaa määrittävät muutkin kuin poliitikot.

– Vaikuttamistyö on myös tunteiden koskettamista. Identiteettiin kiinnittyvä politiikka on kasvanut erityisesti nuorten parissa. Tarinat ja arvopuhe ovat tärkeitä myös politiikassa.

Moision mukaan luottamusmies voi nostaa esille asioita esimerkiksi kirjoittamalla mielipidekirjoituksen paikallislehteen tai tapaamalla maakuntapäättäjän.

– Aina voi tuoda uusia argumentteja keskusteluun ja rikastuttaa olemassa olevia näkemyksiä. Hyvä on myös tuoda ratkaisuehdotuksia pöytään sen sijaan, että keskittyisi vain ongelmien esiin nostamiseen.

Luottamusmiesten uusi kolmivuotiskausi alkoi elokuussa.

Kirjoittajat
Pauliina Pohjala

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kansallinen lääkityslista etenee

Rakenteisen annostuksen käyttöönotot alkavat maaliskuussa 2022.

Ajassa
Koululaisten ahdistuneisuus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet

Tytöt kokivat ahdistuneisuutta poikia enemmän.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Miten tukea mieltä töissä?

Psykopodiaa-podcastissa keskustellaan tällä kertaa mielenterveydestä ja työelämästä.

Ajassa
Lääkäreiden äänikuningas iloitsee valtuustopaikasta

Kolmannelle kaudelle Muuramen kunnanvaltuustoon päässyt Ville Väyrynen miettii vielä maakuntavaalien ehdokkuutta.

Kommentti
Hattu nousee soten valmistelijoille

Tälle terveydenhuollon kannalta elintärkeälle porukalle harvemmin kohdistetaan julkisia kiitoksia, vaikka pitäisi, kirjoittaa Joel Kontiainen.

Ajassa
Lääkärilehti Forum: Muistisairauksien ilmaantuvuus vaikuttaa jo vähentyneen

Sydämelle terveelliset elämäntavat ehkäisevät myös muistisairauksia.