1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Uudet luottamusmiehet aloittivat
Liitto toi­mii 37/2019 vsk 74 s. 2039

Uudet luottamusmiehet aloittivat

Luottamusmiehen rooli ja tunnettuus puhututtivat valtakunnallisilla ­luottamusmiespäivillä.

Uudet luottamusmiehet aloittivat Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Konkarit ja uudet kasvot kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen koulutuspäivään Helsinkiin. Luottamusmies edustaa laajasti kollegoja, omaa liittoaan, Lääkärikartellia ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOa. Luottamusmiestä on helppo lähestyä niin työntekijän kuin työnantajankin.

Hyvä luottamusmies tuntee oman roolinsa. Hän välittää tietoa työpaikalle, mutta on myös kollegojen ääni liiton suuntaan. Tärkeää on toimia myös työnantajan yhteistyökumppanina. Tällöin työnantaja todennäköisemmin ottaa luottamusmiehen mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työyhteisöä koskeviin keskusteluihin.

”Hyvä on myös tuoda ratkaisuehdotuksia ­pöytään sen sijaan, että keskittyisi vain ­ongelmien esiin ­nostamiseen.”

Elina Moisio

– Kokemuksen myötä oppii myös toimimaan etunojassa, hoitamaan tehtävää muutoksia ennakoiden, kertoi Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola.

Haasteitakin riittää. Kaikki työntekijät eivät välttämättä tiedä, kuka oma luottamusmies on. Tämä näkyy erityisesti silloin, kun työntekijä ja luottamusmies eivät työskentele samassa työpisteessä. Jäsenistö ei myöskään aina tiedä mitä luottamusmies tekee ja missä asioissa hän voi työntekijää auttaa.

"Pelkkä ydinedunvalvonta ei riitä"

Johtava neuvonantaja Elina Moisio Milttonilta puhui luottamusmiehille yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

– Modernissa vaikuttamisessa pelkkä ydinedunvalvonta ei riitä. Julkisella keskustelulla ja tietoisuuden lisäämisellä voidaan vaikuttaa suureen yleisöön. Poliitikot puolestaan kuuntelevat suurta yleisöä entistä herkemmällä korvalla. Joukko luo painetta päätöksentekoon, Moisio kertoi.

Lue myös

Vaikuttamisen ja vallankäytön tavat muuttuvat. Sosiaalisen median avulla kuka tahansa voi nostaa esille tärkeänä pitämiään asioita. Agendaa määrittävät muutkin kuin poliitikot.

– Vaikuttamistyö on myös tunteiden koskettamista. Identiteettiin kiinnittyvä politiikka on kasvanut erityisesti nuorten parissa. Tarinat ja arvopuhe ovat tärkeitä myös politiikassa.

Moision mukaan luottamusmies voi nostaa esille asioita esimerkiksi kirjoittamalla mielipidekirjoituksen paikallislehteen tai tapaamalla maakuntapäättäjän.

– Aina voi tuoda uusia argumentteja keskusteluun ja rikastuttaa olemassa olevia näkemyksiä. Hyvä on myös tuoda ratkaisuehdotuksia pöytään sen sijaan, että keskittyisi vain ongelmien esiin nostamiseen.

Luottamusmiesten uusi kolmivuotiskausi alkoi elokuussa.

Kirjoittajat
Pauliina Pohjala

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Ajassa
Kansallisten osaamiskeskittymien kehittämiselle viisi miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa määrärahaa terveysalan kasvustrategialle.

Tieteessä
Aivot mukana säätelemässä insuliiniherkkyyttä

Aivojen kyky vastata insuliiniin voi heikentyä yhtä varhain kuin lihasten.

Ajassa
Koronavirustartunnoissa selvä kasvu

Tapausten määrä arvioidaan silti valtakunnallisesti melko pieneksi.

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.

Ajassa
Sydäninfarktipotilaille hyötyä tavallista korkeammasta verenpaineesta

Sydäninfarktin aiheuttaman sydämenpysähdyksen jälkeen potilaille pitäisi ehkä tavoitella tavallista korkeampaa verenpainetta, osoittaa HUSissa tehty tutkimus.