Uusia koulutustuulia lääkäreille
Filosofian tohtori Milla Kajanne aloitti työt Lääkäriliiton omistaman Fennomed Oy:n uutena koulutuspäällikkönä toukokuussa. - Olen asettanut itselleni kolmen vuoden tavoitteen: vuonna 2013 Fennomedin koulutustoiminta on erinäköistä kuin nyt, toteaa Kajanne.
Kajanne on työskennellyt koulutuspäällikkönä eri organisaatioissa kymmenisen vuotta. Pisimmän ajan hän työskenteli viestintäkoulutuksiin erikoistuneessa Infor Oy:ssä. Vuosina 2008-2009 Kajanne toimi liiketoiminta- ja projektijohtajana strategisen markkinoinnin toimisto Darwin Oy:ssä, jonka omistaa lääkärit.
Ennen Fennomediin tuloaan Kajanne työskenteli koulutuspäällikkönä ja tiiminvetäjänä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa, jossa hän vastasi liiketoiminnan kehittämisen koulutuksista pk-sektorille.
- Suunnittelin ja vedin erilaisia, muun muassa johtamiseen liittyviä koulutusohjelmia sekä kehitin markkinointia ja myyntiä. Olin myös mukana rakentamassa täydennyskoulutusyhteistyötä, kun Aalto-yliopistoa muodostettiin kolmesta eri yliopistosta.
Kauppakorkeassa Kajanne työskenteli jo 90-luvulla tutkijana. Hän väitteli vuonna 2001 televisiokeskustelujen vuorovaikutuksesta.
- Lähdin mukaan suomalais-saksalaiseen tutkimushankkeeseen, koska se vaikutti todella mielenkiintoiselta. Tutkijan työ antoi hyvän pohjan analyyttiseen ajatteluun ja määrätietoiseen työskentelyyn sekä paljon hyviä verkostoja.
Peruskoulutukseltaan Kajanne on humanisti, joka on opiskellut suomen kieltä, sosiologiaa ja viestintää sekä jonkin verran kauppa- ja kasvatustieteitä.
- Osaamisen kehittäminen sekä viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat sydäntäni lähellä. Entisenä tutkijana minua kiinnostaa myös, miten tutkimuksia ja tutkimustuloksia pystyy soveltamaan käytännön työelämään.
Kajanteen ensivaikutelma Fennomedista ja Lääkäriliitosta on positiivinen.
- Täällä on hyvä henki ja fiksuja ja ammattitaitoisia ihmisiä, jotka suhtautuvat kunnianhimoisesti työhönsä. Lääkäriliitolla on myös arvoja joista pidän. Siitä olen yllättynyt, että jotkin asiat ovat hyvinkin byrokraattisia. Koen, että tiedonkulku on välillä ongelmallista, ja kaipaisinkin hieman avoimempaa toimintakulttuuria.
Lääkäreitä on kiitollista kouluttaa
Kajanne on aikaisemmin tehnyt koulutuksia monien eri alojen asiantuntijoille, mutta lääkäreiden kouluttaminen on hänelle uutta. Lääkealan kanssa hän on tosin tehnyt koulutusyhteistyötä.
Kajanne toteaa, että suurin haaste hänen uudessa työssään on lääkäriprofessioon perehtyminen: mitä lääkärit tekevät, millainen heidän peruskoulutuksensa on ja mitä kaikkea lääkäreiden tulisi osata.
- On kuitenkin innostavaa, että saan oppia itselleni uuden ammattiryhmän lainalaisuuksia ja voin keskittyä yhden profession ammatilliseen kehittymiseen. Koska lääkärit ovat yhteiskunnallisesti keskeinen ammattiryhmä, tuntuu hienolta olla mukana tukemassa heidän osaamistaan. Myös terveydenhuollossa tapahtuvia muutoksia on mielenkiintoista päästä seuraamaan näköalapaikalta.
Kajanne arvostaa sitä, ettei lääkäreille tarvitse perustella, miksi omaa asiantuntemusta ja ammattitaitoa pitää päivittää.
- Lääkäriyteen on ikään kuin sisäänrakennettu itsensä kehittämisen ja kouluttautumisen tärkeys.
Kajanteen ensi vuoden suunnitelmissa on tehdä yhdessä johdon kanssa Fennomedin täydennyskoulutusstrategia, joka perustuu lääkäreiden osaamisen kehittämisen tarpeisiin.
- Koska emme suinkaan ole ainoa lääkäreille täydennyskoulutusta järjestävä taho, on mielestäni tärkeä pohtia ja määritellä, minkä tietojen ja taitojen kehittämistä juuri Fennomedin tulisi tukea.
Enemmän oppimista verkoissa ja verkostoissa
Kajanteen mukaan koulutuksen kehittämisessä riittää työtä.
- Asioita on tehty tosi hyvin ja tehokkaasti, mutta kiireen keskellä ei ehkä ole riittävästi ehditty pysähtyä miettimään, mitä tehdään ja miksi. Nyt on tarjolla paljon päivän kursseja, jotka ovat ihan hyviä, mutta tulevaisuudessa toivoisin kurssitarjonnassa olevan enemmän myös laajempia kokonaisuuksia.
Kajanne toteaa, että koulutuksen vaikuttavuutta tulisi tarkastella enemmän. Aihealueita pitäisi rajata, koska resurssit ovat rajalliset.
- Yksi tärkeä aihealue on johtaminen ja esimiestyö. Meillä alkaa syyskuussa toinen Erikoislääkärien johtamiskoulutusohjelma, jota lähdettiin pari vuotta sitten rakentamaan yhdessä Lääkäriliiton, alan asiantuntijoiden ja Fennomedin kanssa. Tähän oli selvä tarve: sekä hallinnon pätevyyteen että arjen johtamishaasteisiin liittyvä.
Vuoden mittaisessa 30 opintopisteen ohjelmassa opitaan johtamiseen liittyviä tietoja ja taitoja, verkostoidutaan 30 kollegan kesken sekä jaetaan kokemuksia ja parhaita käytäntöjä erilaisista vaativista keskijohdon työhaasteista. Kehittämistehtävässään osallistujat pureutuvat oman johtamistyönsä kannalta keskeiseen ongelmaan ja sen ratkaisuihin.
- Johtamiskoulutus on sisällöllisesti ja rakenteellisesti hieno kokonaisuus, ja siinä käytetään myös verkko-oppimisympäristöä hyväksi.
Juuri verkko-oppimisympäristöä Kajanne haluaisi hyödyntää enemmänkin koulutuksissa.
- Oppimisen kannalta on tärkeää, että osallistujat verkottuvat keskenään sekä kasvotusten että virtuaalisesti.
Kajanne katsoo, että Fennomedissa on tärkeää verkottua myös talon ulkopuolisten tahojen kuten lääketeollisuuden ja muiden koulutusorganisaatioiden kanssa.
Myös kansainvälinen verkostoituminen on hyödyllistä, jotta oppii muiden maiden täydennyskoulutuksen ja sidosryhmätyön toimintatavoista ja kokemuksista. Tärkeiksi maiksi Kajanne luettelee muun muassa muut Pohjoismaat ja Kanadan.
Kehittyminen ja muutos motivoivat
- Työssä minulle on tärkeää oma kehittyminen ja uuden oppiminen. Minua motivoi, että voin tehdä asioita, joilla on oikeasti merkitystä. Lääkärien täydennyskoulutuksen kehittäminen on juuri sellaista työtä. Lisäksi minua motivoi järkevästi tehtävä muutos ja muutosorganisaatiot sekä strategiakysymykset. Neljäs iso motivaattori on se, että saan työskennellä hyvässä yhteisössä ja alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.
Kajanne haluaa kehittää koulutusta yhteistyössä eri tahojen kanssa.
- Esimerkiksi lääkärien ammatillista kehittymistä tukevan Pro Medicon ja liiton koulutustoimialan kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Hyvin tärkeä työparini on Fennomedin kurssisihteeri Anne Leinonen, joka osaa käytännöt ja tuntee toimintamme vuosien ajalta. Verkottuminen ja yhteistyö edistävät sitä, että Fennomed järjestää juuri sellaista koulutusta, jota lääkärit tarvitsevat, josta he hyötyvät ja jota on järkevää tuottaa Lääkäriliitosta.
Vaikka energinen koulutuspäällikkö pursuaa ideoita ja tarmoa, työ ei suinkaan ole koko elämä Kajanteelle.
- Minulla on 9- ja 6-vuotiaat pojat, yrittäjämies ja vanha puutalo, johon minulla on todellinen viha-rakkaussuhde: remonttia voisi tehdä loputtomasti ja puutarhatöitäkin riittää, mutta toisaalta ne ovat tärkeää vastapainoa työlle. Vapaa-aikani menee paljolti lasten kanssa touhutessa ja harrastuksiin kuskatessa. Jos aikaa jää, jumppaan, lenkkeilen, luen ja tapaan ystäviä hyvän ruuan ja viinin äärellä.
Fennomed Oy
Fennomed Oy on Suomen Lääkäriliiton omistama koulutus- ja tietopalveluyritys, joka toimii Lääkäritalossa. Fennomedin keskeisiä tehtäviä on tarjota koulutuspalveluita ja sähköisiä palveluita Suomen terveydenhuollon tarpeisiin.
Fennomed järjestää täydennyskoulutusta lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille.
Tällaisia koulutuksia ovat muun muassa hallinnon erityiskurssit, terveydenhuollon yleiskurssit, tietotekniikan kurssit sekä verkossa tapahtuva koulutus.
Fennomed on käynnistänyt Suomen Lääkäriliiton kanssa erikoistuneille lääkäreille suunnatun keskijohdon koulutuksen.
Lisätietoja Erikoislääkärien johtamiskoulutusohjelmasta ja muista kursseista osoitteessa www.fimnet.fi/koulutus.