Liitto toi­mii

Valtuuskunta vetoaa tutkimusrahoituksen puolesta

Tieteellinen tutkimus on myös koulutuksen perusta, valtuuskunta muistuttaa kannanotossaan.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi kevätkokouksessaan julkisen kannanoton, joka vaatii julkisen tutkimusrahoituksen nostamista kasvu-uralle.

Lausuma on vastaus opetus- ja kulttuuriministeriön kaavailuille leikata tutkimusrahoitusta. Kehysriihessä sovitusta 35 miljoonan euron vähennyksestä valtaosa kohdistuu tieteeseen.

– Leikkaus iskee myös koulutukseen ja akateemisiin työpaikkoihin, valtuuskunta muistuttaa.

– Lahjakkaimmat opiskelijat ja tutkijat valitsevat ne yliopistot ja maat, joissa tutkimustyön edellytykset ovat parhaat. Lisäksi koulutusjärjestelmämme perustuu tutkittuun tietoon.

Valtuuskunta kummastelee tieteen kurittamista, sillä maassa vallitsee yhteisymmärrys tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatioiden panostusten nostamisesta neljään prosenttiin kansantuotteesta.

Tavoite on kirjattu myös istuvan hallituksen ohjelmaan.

Yliopistojen julkinen rahoitus on silti laskenut suhteessa bruttokansantuotteeseen vuosina 2011–2019.

Lue myös

Valtuuskunnan mukaan koronapandemia on osoittanut tieteen ja tutkimuksen välttämättömyyden kriiseissä. Uuden viruksen testaamista, rokotetta ja hoitoa ei olisi voitu kehittää ilman tieteellistä osaamista ja infrastruktuuria.

Palvelujärjestelmässä tehtävä kliininen tutkimus hyödyttää potilaita merkittävästi myös normaalioloissa, valtuuskunta muistuttaa.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030